Læsetid: 1 min.

Venezuela og Cuba i alliance mod USA

Olielandet Venezuela er rykket tættere på det kommunistiske Cuba i noget, der ligner en antiamerikansk alliance
30. april 2005

Olieeksportøren Venezuela rykkede tættere på det kommunistiske Cuba i går, da landets statslige oliegigant Petroleos de Venezuela (PDVSA) og en venezuelansk bank åbnede kontorer i Cuba.

Venezuelas præsident, Hugo Chavez, og Cubas præsident, Fidel Castro, der søger at etablere et alternativ til det amerikanskstøttede Frie Handels Område i Amerika (FTAA) - som Cuba er udelukket fra - deltog i åbningen af kontorerne i højt humør.

"Vi er meget glade. Dette er en historisk dag," sagde den 78-årige Fidel Castro.

Og Chavez tilføjede: "Vi har bygget dette mursten for mursten, ligesom et hus."

De to venstreorienterede var på et marked, hvor venezuelanske forretningsfolk har solgt varer for 2,4 milliarder kr. til Cuba med hjælp fra venezuelanske eksportkreditter. Varerne kommer afgiftsfrit ind i Cuba.

I en tre timer lang tale erklærede Castro, at det amerikanske forslag til en fri handelszone i Amerika har til hensigt at udplyndre Latinamerikas ressourcer.

I de seneste fem år har Venezuela udviklet sig til en af det trængte Cubas vigtigste økonomiske støtter og fylder således delvist de huller ud, som Sovjetunionens sammenbrud efterlod i Cuba. Det gælder blandt andet de livsvigtige olieforsyninger, som Cuba nu får på favorable vilkår af Venezuela.

Cuba gør gengæld ved at betale for den årlige olieimport til en værdi af en milliard dollar (5,7 milliarder kr.) med tjenester ikke mindst inden for sundhedssektoren i Venezuela. Embedsmænd siger, at henved 30.000 cubanske læger og andet sundhedspersonale arbejder i Venezuela.

Partnerskabet mellem de to lande betragtes med stor mistænksomhed i USA, hvor præsident George W. Bushs regering betragter udvekslingen som en sammensværgelse mod USA's interesser i Latinamerika.

Venezuela, der er verdens femtestørste olieeksportør, forsyner USA med en stor del af dets olie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her