Læsetid: 3 min.

Venstre-bagland om fyring: Forrykt!

Gensidige beskyldninger om illoyalitet førte i går til, at Venstres kommunalordfører blev fyret. Baglandet kalder forløbet forrykt og opfordrer partiledelsen til at droppe topstyringen
25. november 2006

"Jeg har sagt sandheden, og det er der altså ikke plads til." Sådan lød den korte kommentar fra Leif Mikkelsen (V), efter han i går pr. telefon havde fået besked om, at han var fyret som kommunalordfører.

Fyringen kommer efter, at Leif Mikkelsen har anklaget beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen for at tale usandt, da ministeren ikke kunne skaffe beviser for sin påstand om, at Mikkelsen stod bag anonyme citater i pressen. At Leif Mikkelsen ikke længere skal have titel af kommunalordfører blev besluttet på et gruppemøde i går, hvor hovedpersonen ikke selv var tilstede, og såvel fyringen, som måden den er effektueret på, vækker harme i baglandet.

"Vi står meget uforstående over for, at han skal sættes fra bestillingen, måske på grund af en personlig meningsforskel mellem de to herrer (Leif Mikkelsen og Claus Hjort Frederiksen, red.). Det havde i øvrigt været god latin, om Leif Mikkelsen havde fået direkte besked, i stedet for at fyringen fandt sted på et møde, hvor han ikke var tilstede," siger kredsformand i Mikkelsens Silkeborg-kreds, Freddy Pingel.

Han mener, at sagen er et klart udtryk for, at der er blevet mindre højt til loftet i Venstre, og Pingel undrer sig over, at statsminister Anders Fogh Rasmussen efter eget udsagn ikke har været informeret om fyringen.

"Det giver så ikke indtryk af topstyring, men af en 'mellemstyring', som jeg finder er fuldstændig uacceptabel," siger Freddy Pingel.

Ren straffeaktion

Silkeborgkredsen ligger under Århus Amt, og Venstres amtsformand Søren Hilligsøe mener ikke, at Leif Mikkelsen uden konsekvenser kan anklage en minister for at lyve. Men samtidig opfordrer amtsformanden Venstres ledelse til at droppe personanklagerne.

"Engang imellem kunne man godt ønske sig, at man fra ledelsens side - i dette tilfælde Claus Hjort Frederiksens - var mere omhyggelig med sine ordvalg. Man burde tage en snak internt, for det er ikke altid, man opnår de bedste resultater ved at sige det første, der falder en ind," siger Søren Hilligsøe.

Formand for partiets vælgerforening i Silkeborg, Jens Østrup, mener ikke, at Leif Mikkelsen har handlet forkert og han kalder fyringen 'fuldstændig forrykt':

"Blot forbi man tager til genmæle efter selv at være blevet kritiseret i pressen?! Det er ikke normal Venstre-politik. Det er en ren straffeaktion, jeg kan ikke tolke det anderledes," siger han og betoner, at et enigt Venstre i Silkeborg bakker den fyrede ordfører op.

"Man burde klare uenighederne internt og koncentrere sig om at tale politik. Det her ligner det, de konservative udsatte sig selv for i 1990'erne, vi burde være klogere," siger Jens Østrup.

Ingen kommentarer

Den seneste uges interne uro i Venstre blev skudt i gang, da Claus Hjort Frederiksen anklagede Leif Mikkelsen, Søren Pind og finansordfører Peter Christensen for at 'rejse rundt med en gammeldags liberal politik'. I går havde Claus Hjort Frederiksen ingen kommentarer til fyringen, men det havde til gengæld den ligeledes udskældte finansordfører:

"Man kalder en hæderlig mand for uhæderlig, og det reagerer han på. Derefter fyrer man ham. Det er ikke det smukkeste, jeg har set," lød det fra finansordføreren, mens Søren Pind er 'dybt chokeret'.

"Der er tale om en mand, som man først anklager for at lække oplysninger, så tager han til genmæle, og så fyrer man ham. Det svarer til, hvad Uffe Ellemann-Jensen sagde om Svend Auken: Han pisser altid på dig, og bagefter siger han, at du stinker," siger Søren Pind til Ritzau.

Ifølge Venstres gruppeformand Svend Erik Hovmand er fyringen en tilkendegivelse af, at Leif Mikkelsen har optrådt uretfærdigt og ukollegialt.

"Dette er afslutningen. Der har været mange sager. Jeg vil ikke grave alle mulige hændelser op. Nu vi ser fremad. Der var en meget klar opbakning i gruppen til dén indstilling, som Venstres gruppebestyrelse kom med," siger han.

Søren Pind var til stede på Venstres gruppemøde, da beskeden om fyringen faldt. Han har modsat ledelsen ikke megen tiltro til, at den strategi vil løse striden.

"Jeg mente, at det var lagt til rette til at blive løst, men det ser rimeligt håbløst ud lige nu," siger Pind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her