Læsetid: 2 min.

Venstre-opgør om liberale værdier

Nyliberale venstrefolk foreslår ændringer af partiets principprogram. De advares om, at det kan opfattes som kritik af Foghs linje
15. juni 2006

Venstre står foran et internt opgør om partiets liberale værdier. En række venstrefolk både i og uden for folketingsgruppen foreslår, at partiet bekender kulør og satser på liberale mærkesager som lavere skat og en mindre offentlig sektor. Når fristen for ændringsforslag til Venstres principprogram udløber lørdag, vil gruppen bag 'Venstres 10 teser' aflevere en række forslag, som skal give partiet en skarpere liberal profil.

Gruppen lancerede i sommeren 2003 de 10 såkaldte teser om blandt andet lavere skatter, mindre vækst i de offentlige overførsler og mere frit valg i sundhedssystemet. Men efter kritik fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udskød gruppen dengang værdidiskussionen - og en afstemning om teserne - netop til Venstres landsmøde i november 2006.

Edith Thingstrup, som i 2003 var en af initiativtagerne til teserne, oplyser, at gruppen sidder og 'færdigpudser'ændringsforslagene.

"Det bliver nok på den måde, at vi foreslår ændringer de steder, hvor de 10 teser har en berøringsflade til principprogrammet. Så kan det være, at det er tre steder, at vi foreslår ændringer, og det kan være, at det bliver 15 steder. Så det bliver på en anden basis, for nu handler det om Venstres principprogram. Jeg har stadigvæk de holdninger, som jeg var med til at fremsætte i de 10 teser. Men vi er nødt til at gå ind og bede om nogle ændringsforslag, så du vil ikke se det skematisk opdelt som i Anden Mosebog," siger Edith Thingstrup.

Hun ønsker endnu ikke at løfte sløret for det konkrete indhold af ændringsforslagene.

En anden af de oprindelige initiativtagere til de 10 teser, Københavns tidligere borgmester, folketingsmedlem Søren Pind bekræfter, at han er medforslagsstiller på ændringsforslagene. Til gengæld overvejer andre blandt de oprindelige 12 folk bag teserne stadig, om de vil være med - mens nogle allerede siger fra.

Leif Mikkelsen, som for øjeblikket er på Grønland, er en af dem, som stadig er på vippen.

"Det er svært at følge med heroppe fra, hvad der sker time for time. Derfor er det bedre at vente, til jeg kommer hjem," forklarer folketingsmedlemmet.

Lars Chr. Lilleholt advarer dog om, at ændringsforslagene nemt kan opfattes som om, at der "er en form for forskellige opfattelser internt i Venstre". Folketingsmedlemmet er dog stadig enig i indholdet af de 10 teser.

"Samlet set ligger der meget fornuftig politik i teserne. Meget af det, som vi stod for, er man rent faktisk i gang med at gennemføre. Jeg ønsker ikke at deltage i noget, der kan opfattes som kritik af regeringens politik," siger Lars Chr. Lilleholt.

Jørgen Svanberg vil heller ikke længere være med.

"Det er samlet set ikke noget for mig. Det sættes alt for skarpt op, og det, synes jeg ikke, egner sig for et principprogram. Det er blandt andet meget godt, at det skal kunne betale sig at arbejde fremfor at blive forsørget af det offentlige. Men det bliver alligevel for firkantet, hvis arbejdsindtægten altid skal være større end den offentlige forsørgelse, når mange i dag kan gå på pension og dermed få en større indtægt," siger Jørgen Svanberg.

Teserne indebærer blandt andet, at "ingen skal afstå mere til det offentlige, end vedkommende har tilbage selv", og at "det er vigtigere, at skatten falder, end at overførselsindkomsterne stiger".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu