Læsetid: 2 min.

Venstre: Penge er ikke alt

Venstres gruppeformand, Svend Erik Hovmand, erkender, at Socialdemokraterne vil bruge flere penge på den offentlige sektor. Men penge er ikke alt, siger Hovmand, der er medlem af Folketingets Finansudvalg
14. september 2006

- Vælgerne er utilfredse med den offentlige velfærd, men er den offentlige service blevet bedre under den siddende regering?

"Ja, helt klart. Det vigtigste parameter for en god velfærd er beskæftigelse. Nu er vi i en situation, hvor vi har den bedste beskæftigelsessituation i mere end 30 år. Det er virkelig noget, der vil noget. Desuden er der afsat flere midler til borgernær service end nogensinde før," siger Svend Erik Hovmand.

- Hvis man dykker ned i nationalregnskabet, viser det, at væksten i det offentlige forbrug er faldet markant under Fogh. Hvordan hænger det sammen med, at regeringen bruger flere penge på borgernær service end aldrig før?

"Vi bruger flere penge i faste priser, end vi nogensinde har gjort. Der er virkelig tale om, at der er vækst."

- Men den samlede realvækst i det offentlige forbrug er jo faldet. Herunder væksten til kommunerne?

"Totalt set kan man godt have mere vækst i kommunerne, selv om statens samlede vækst er faldet. Men den faldende vækst gælder ikke den borgernære service i kommunerne."

- Men ifølge Finansministeriets egne tal er der i dag 8.000 færre offentligt beskæftigede, end der var, da Nyrup forlod magten i 2001?

"Nu går vi så meget op i det med de tal. Hør nu her. Når vi regner med en vækst på en procent, og Socialdemokraterne siger 1,7 procent, jamen, så er det jo et udtryk for, at Socialdemokraterne overstiger deres egen målsætning fra 2010-planen. Det der med tal, skal man være meget varsom med. Ta' f.eks. plejesektoren og sammenlign Fælledgården og Lottes Plejehjem. To institutioner der har samme opgaver og samme budgetter, men hvor livet er vidt forskelligt. Det har ikke noget at gøre med penge alt sammen. Ude på Lottes Plejehjem har man råd til det ene og det andet. Det har man ikke på Fælledgården. Derfor laver vi nu en kvalitetsreform. Det handler nødvendigvis ikke om flere penge."

- Men når Socialdemokraterne siger, at de vil putte ekstra milliarder i den offentlige sektor - modsat regeringen, ja, så betyder det i realiteten ikke noget, fordi penge ikke er alt?

"Det kan da godt være, at penge betyder noget. Det kan også godt være, at det ikke betyder noget. Det, der er afgørende, det er, at penge ikke er det eneste. Derfor er kvalitetsreformen så vigtigt."

- Men handler det her i virkeligheden ikke om, at I vil bruge råderummet i 2010-planen til skattelettelser, mens Socialdemokraterne vil bruge på råderummet på velfærd?

"Skattelettelser er overhovedet ikke aktuelt. Det, der står øverst på vores dagsorden, er velfærd. Det, der står næstøverst, er kvalitetsreformen, nummer tre er globaliseringen, og det fjerdeøverste er finansloven."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her