Læsetid: 3 min.

'Venstre slår 180 graders miljø-kolbøtte'

V-miljøordfører Eyvind Vesselbo bebuder, at hans parti nu vil gå aktivt ind for naturbeskyttelse og vedvarende energi: 'Vi er ikke ubevidste om, hvordan befolkningen ser på de spørgsmål,' siger Vesselbo
23. maj 2005

Partiet Venstre er i gang med en 180 graders kolbøtte i natur- og energipolitikken.

Det siger Eyvind Vesselbo, der er Venstres miljøordfører og formand for Folketingets energiudvalg.

"Man kan slå kolbøtter både hurtigt og langsomt. Vi er på vej ind i en proces," siger Vesselbo, der forudser øgede bevillinger til naturbeskyttelsen og den vedvarende energi, samt større imødekommenhed over for oppositionens ønsker til miljø og energi.

"Det, vi foretog os i 2001, da VK-regeringen kom til, var nødvendige handlinger. Natur- og miljøpolitikken var løbet løbsk. Folk kunne ikke følge med. Det var blevet alt for religiøst," siger Vesselbo.

"Vi måtte sætte en bremse i. Vi måtte vende retorikken og sige. 'Mere miljø for pengene'."

Reelt flere penge

Men nu, i 2005, er det anderledes, siger Vesselbo: "Nu kan vi lave den miljøpolitik, vi har lyst til. Nu kan vi sætte penge af. Vi kan ændre retorikken. Vi ønsker, der skal ske noget, men det skal ske inden for fornuftige rammer, selv om det ikke er økonomer, der skal styre miljøpolitikken."

- Hvordan bliver jeres retorik anderledes?

"Den bliver ikke så konfrontatorisk. Venstre har rykket sig. Der vil i de kommende år blive sat flere penge af til miljøet."

- Reelt flere penge? Netto?

"Miljøministeriet skal jo som alle andre ministerier spare to procent om året, men ministeriet vil få tildelt flere penge, end de skal aflevere. Det drejer sig især om naturbeskyttelsen og om kemikalieområdet."

- Hvor mange flere penge?

"Foreløbigt 250 millioner hvert år i fire år."

- Som netto forbedring?

"Netto bliver det omkring 200, fordi de to procents besparelse løber op i 40-50 millioner."

- Og du indregner ikke midler fra EU i dit tal?

"Nej, det drejer sig om 200 millioner mere til natur. Og dermed er det ikke nødvendigvis slut. For vi skal til at forhandle finanslov nu."

- Hvilke områder vil I opprioritere?

"Biobrændsler og kemikalier."

- Og vindmøller?

"Ja, miljøpolitikken hænger også sammen med den vedvarende energi. Det er en del af kolbøtte-processen. I Venstre mærker jeg en mere og mere åben holdning til vindmøller og til bølgeenergi."

Forskning skal følges op

"Vi har givet mange penge til udviklingen af den alternative energi. Nu drejer det sig om at skabe arbejdspladser. Vi skal være innovative, men det kan ikke nytte, at vi giver milliarder til forskning, hvis vi ikke er i stand til at følge op."

- Mange hævder, at I har sat Danmarks vindmølleforspring over styr siden 2001?

"Vi har jo stadig viden på det område. Et af problemerne er, at det er svært for kommunerne at få folk til at acceptere, at vindmøllerne også skal stilles op i landskabet."

- Du forestiller dig en øget statslig rolle i natur- og energipolitikken?

"Som den overordnede kraft, ja. Kommunerne får med kommunalreformen en udvidet rolle i det daglige. I lovgivningen må vi give kommunerne muligheder, men inden for snævre grænser. Vi kan ikke have, at de kommende 98 kommuner forvalter lovgivningen på hver deres måde over for landbruget. Vi må have en stærk styring gennem lovgivningen. Det er vi nødt til, når vi ikke længere har det regionale mellemled i form af amterne."

- Skyldes jeres kolbøtte, at I selv er bekymrede over at være gået for langt i opgøret med Svend Aukens politik?

"Neej. Vi har aldrig ønsket at neddrosle indsatsen. Vi har skullet nå et leje, hvor vi selv kunne finde et udgangspunkt. Men selvfølgelig er vi ikke ubevidste om, hvordan befolkningen ser på de spørgsmål. Når jeg er til møder rundt omkring i landet, kan der være nogle, der spørger: 'Hvor er regeringens miljøpolitik?' Eller de siger: 'I står ikke godt på miljøområdet.'"

Ikke V's mærkesag

"Til gengæld er der folk, der på møder internt i Venstre siger: 'Miljøet har aldrig været vores mærkesag; vi må finde noget andet at markere os på.' Men det er en holdning, der hører fortiden til. Venstre skal have en ordentlig miljøprofil og en ordentlig miljøpolitik."

"Vi kan ikke sige, at Venstre er et landbrugsparti, og at vi derfor skal holde hånden over landbruget. Nej, vi skal også være et bredt parti. Og landbruget er blevet meget intensivt og meget markant."

- Hvilke initiativer regner du med at kunne finde sammen med oppositionen om?

"Vi står meget tæt på hinanden på naturområdet. Oppositionen vil gerne have en stor, forkromet naturpolitik. Sådan én tror jeg godt, vi kunne blive enige om. Og om naturpleje i de naturbeskyttede områder."

- Vil du også søge at få en nærmere kontakt med de grønne organisationer?

"Jeg har sagt ja til de fleste organisationer, der har bedt mig om at deltage i deres møder. Det har vist sig ikke at være så slemt. Rent holdningsmæssigt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her