Læsetid: 3 min.

Venstre splittet om gratis befrugtning til lesbiske

Nyt Venstre-forslag om brugerbetaling på kunstig befrugtning til lesbiske får blandet modtagelse i gruppen. Oppositionen afviser, DF overvejer, mens Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske advarer om, at det vil ramme de infertile
30. maj 2006

60.000 kroner. Så meget kan det komme til at koste enlige eller lesbiske at få de samme tre forsøg med en reagensglasbehandling, som i dag gives gratis til barnløse heteroseksuelle par. Flere Venstremedlemmer ønsker brugerbetaling på den ret til kunstig befrugtning, der i sidste uge blev givet til enige og lesbiske.

"Jeg vil ikke være med til at stemple homoseksualitet som en sygdom, og derfor skal det offentlige heller ikke betale for en kunstig befrugtning. Det virker ikke rimeligt at lade skatteborgerne betale for kunstig befrugtning til raske mennesker, når vi eksempelvis hører om situationen på plejehjemmene," siger Søren Pind (V).

Sidste uge sikrede et smalt flertal med 53 mod 52 i Folketinget opbakning til oppositionens forslag om gratis kunstig befrugtning til lesbiske. Men forud for den endelige behandling på fredag fremsætter Søren Pind og Peter Christensen (V) nu et ændringsforslag om brugerbetaling.

Syge holdes udenfor

Og det skaber fornyet spænding om fordelingen af stemmer, for selv blandt de seks 'Venstreudbrydere', der stemte for oppositionens forslag, er der opbakning til forslaget. Kulturordfører, Ellen Trane Nørby, lagde stemme til oppositionens forslag om gratis behandling, men også hun foretrækker, at der lægges en afgift på ydelsen.

"At være lesbisk er ikke en sygdom. Det er et spørgsmål om ressourcer, og vi står fortsat med en række problemer blandt andet på kræftbehandlingsområdet. Derfor går jeg ind for forslaget om brugerbetaling," siger hun.

Men familieordfører hos Landsforeningen for Bøsse og Lesbiske, Anja Bang-Jensen, mener ikke, at argumentationen holder vand. Hun peger på, at mens raske lesbiske kvinder i dag kan blive insemineret på en jordmoderklinik mod betaling, er infertile, der har behov for reagensglasbehandling, afskåret fra at få den.

"De raske skal nok blive gravide, men som hos andre kvinder, er der lesbiske, som ikke bliver gravide ved insemination. De holdes helt uden for systemet i dag," siger hun.

Ifølge Anja Bang-Jensen vil ligestilling for barnløse desuden komme infertile bøsser til gode, da bøsser og lesbiske har tradition for at danne forældrepar.

"Adgang til kunstig befrugtning giver også sterile bøsser muligheden for at blive fædre. Det handler om at lave ordentlige familier," siger hun.

Ifølge Anja Bang-Jensen handler debatten om ligestilling. Hvis man ønsker at lægge brugerbetaling på reagensglasbehandlinger, bør det derfor gælde alle - uanset seksuel orientering.

Ellen Trane Nørby medgiver, at der er en gråzone i forhold til de lesbiske, der af medicinske årsager ikke kan blive gravide.

"Som udgangspunkt er der ikke tale om en sygdom, men man skal diskutere, hvad man gør i grænsetilfældene," siger hun.

Ifølge Søren Pind er diskussionen om medicinske årsager et 'skindargument'.

"Det ændrer ikke på, at den primære årsag til en kunstig befrugtning hos lesbiske eller enlige er, at der mangler en mand," siger Søren Pind.

Hykleri

Men Venstre, der traditionelt sætter deres medlemmer frit i etiske spørgsmål, er delt på spørgsmål om brugerbetaling. Både Jens Rohde og Tina Nedergaard holder nemlig fast ved deres opbakning til forslaget om gratis behandling.

"Jeg har stemt med hjertet og står fast. Det handler om ligestilling, og jeg kunne ikke drømme om at lave et tilbagetog," siger Tina Nedergaard.

Mens der dermed er frit slag for spekulationer om fordelingen af Venstres 52 stemmer forud for afstemningen fredag, så stemmer de konservative imod, som de gjorde ved oppositionens forslag. Det samme gjorde Dansk Folkeparti, men sundhedsordfører Birthe Skaarup holder nu en dør på klem for opbakning til forslaget om brugerbetaling.

"Vi skal diskutere det i gruppen i morgen (i dag, red), men det kan da godt være, at vi vil tilslutte os det mindst vidtgående forslag," siger hun.

Men det er det rene hykleri, mener sundhedsordfører Lone Møller (S).

"Når jeg hører Birthe Skaarup tordne op om, at børn har ret til en far, vil det være hyklerisk at stemme for, bare fordi der bliver tale om brugerbetaling," siger hun.

Lone Møller understreger, at hun endnu ikke har set ændringsforslaget, men hun tvivler stærkt på, at socialdemokraterne vil bakke op. Samme afvisning kommer fra de radikale, og dermed tyder meget på, at det vil være svært at skaffe flertal for brugerbetalingen. Skulle det alligevel ske, står den radikale sundhedsordfører, Charlotte Fischer, klar med endnu et ændringsforslag, der skal sikre gratis offentlig behandling til enlige og lesbiske, der har medicinske årsager til deres barnløshed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her