Læsetid: 1 min.

Venstre venter ikke på frie bogpriser

I regeringsgrundlaget bliver befolkningen lovet frie bogpriser. Ifølge Venstres ordfører bliver løftet underløbet af ny aftale, som udskyder liberaliseringen
19. januar 2006

Frie bogpriser - her og nu. Sådan lyder udmeldingen fra Venstres kulturpolitiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

Hun vil arbejde for, at Folketinget får bremset en aftale, indgået mellem Den Danske Forlæggerforening og Konkurrencestyrelsen, der rummer en liberalisering i forhold til de nuværende tilstande, men fortsat tillader, at forlagene i et vist omfang kan diktere faste priser på deres nyudgivelser.

"Den nuværende aftale udløber med udgangen af juni i år, hvorefter to parter har forhandlet sig frem til dens afløser, som skal gælde i fire år. Men i regeringsgrundlaget står der, at danskerne skal have frie bogpriser, og der er intet grundlag for den mellemregning, den ny aftale er udtryk for," siger Ellen Trane Nørby.

Hun begrunder endvidere sin holdning med, at Konkurrencestyrelsen netop har udarbejdet et notat om emnet, der er sendt til høring, før det skal drøftes på et møde den 22. februar. Ifølge Venstres kulturordfører taler notatet entydigt for en omgående liberalisering af markedet.

"Det fremgår af notatet, at en liberalisering, udover at give lavere priser, på ingen måde vil modarbejde de kulturelle hensyn, som ellers kunne tale for en dispensation, ligesom det heller ikke skønnes, at den kommer til at svække udgivelsen af såkaldt kvalitetslitteratur, snarere tværtimod. Notatet siger også, at frie bogpriser heller ikke vil give befolkningen forringet adgang til at købe bøger," tilføjer hun.

Ordførerne for De Konservative og Dansk Folkeparti udtrykkte i går i Berlingske Tidende betænkelighed ved en omgående liberalisering af markedet, bl.a. med henvisning til, at resultaterne af et udvalgsarbejde, som Folketinget har bestilt, kan ventes til foråret.

"Det opfatter jeg som lidt af en rygmarvsreaktion, der vel er naturlig, indtil man læser det ny notat. Og det passer ikke sammen, hvis politikerne på den ene side er indstillet på at afvente et udvalgsarbejde om spørgsmålet, men samtidig accepterer den ny aftale, forlæggerne og Konkurrencestyrelsen har indgået, " siger Ellen Trane Nørby.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her