Læsetid: 3 min.

Venstrefløjen og de privilegerede

Skarpe udmeldinger mod Brian Mikkelsen og bestyrelsen for Charlottenborgs Udstillingsbygning fra S, SF og de radikale efter BZ-aktionen på Kongens Nytorv. Kunstnernes vrede er forståelig, siger Holger K. Nielsen. Men hvorfor forsvarer venstrefløjen en gammel magtfuldkommen kunstklike?
21. februar 2007

Det er ikke for kunstens skyld, de protesterer. Gråhårede BZ'ere overnattede fra søndag til mandag i de højloftede lokaler i Charlottenborgs Udstillingsbygning bag bannere og korslagte bjælker med 150 flasker sponsoreret rødvin. De hytter deres eget skind uden at tage ansvar for 'fællesarealet'.

Det mener bestyrelsesformand Erik Steffensen, der sammen med direktør Bo Nilsson og resten af den nye bestyrelse vil skabe en mere klar og international profil for Udstillingsbygningen. Men han er under voldsom beskydning. Både fra de kunstnere, der nu mister deres automatiske råderum over lokalerne på Kongens Nytorv en del af året, men også fra den politiske venstrefløj. Information har spurgt, hvorfor den ene side af folketingssalen går på barrikaderne for fire veletablerede kunstnerklubber.

"Man skal passe på ikke at smide barnet ud med badevandet," siger tidligere kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen.

"Vi har fire sammenslutninger, der har lavet udmærkede udstillinger i mange år, og som laver et stykke frivilligt arbejde. Det får vi helt gratis."

Meget hierarkisk

Den radikale kulturordfører kalder de nye toner fra bestyrelsen på Charlottenborg for "meget hierarkiske", fordi direktør Bo Nilsson kommer til at bestemme, hvem der kan udstille på Kongens Nytorv.

"Vores udgangspunkt er, at der skal være så mange adgange til kunstnerisk anderkendelse som muligt. Og der mener jeg, at de fire uafhængige kunstnersammenslutninger er garant for en vis mangfoldighed," siger Elsebeth Gerner Nielsen.

- Men hvorfor er det lige de fire magtfulde og etablerede kunstnersammenslutninger, der skal have fortrinsret?

"Der vil altid være nogle, der siger, at de gamle og etablerede ikke giver plads til fornyelse. Omvendt kan man også risikere, at der er nogle, der siger det samme om den nye direktør. At han kun inviterer det nyeste indenfor og slet ikke ser det, der foregår ude i kanten af kunstscenen."

Dobbeltspil

SF's kulturordfører, Holger K. Nielsen, skrev mandag på SF's hjemmeside, at han forstod kunstnernes vrede. Han taler om et dobbeltspil hos kulturminister Brian Mikkelsen. Holger K. Nielsen forklarer sit synspunkt:

"Den nye bestyrelse satser på, at Charlottenborg skal være en kunsthal. Det er det, der ligger i de udmeldinger, de (bestyrelsen, red.) er kommet med og også i deres afslag til kunstnersammenslutningerne. Men det er i strid med rapporten fra det udvalg, som kulturministeren nedsatte (i 2005, red.), som fremhæver, at Charlottenborg stadig skal være et 'kunstnernes hus'. Det er der, jeg synes, at kæden hopper af i Kulturministeriets håndtering af den her sag."

Kunstnerne kræver kulturministeren på banen, og det er kun rimenligt, mener Holger K. Nielsen: "Der ligger nogle anbefalinger i den rapport, som den nye bestyrelse går blankt hen over. Det synes jeg ikke er tilfredsstillende."

"Man kan diskutere, om sammenslutningerne er for lukkede, og om det bare er nogle gamle mænd, der sidder på deres privilegier," medgiver SF's kulturordfører. "Kunstnersammenslutninger kan ikke legitimere sig udelukkende gennem gamle privilegier. Det er indlysende. Men tanken om selvforvaltningsprincippet, og et kunstnernes hus, synes jeg, man skal fastholde. Og det er det, som den nye bestyrelse skyder i sænk."

Ingen reel dialog

Socialdemokraten Mogens Jensen mener, der skal ske noget andet og nyt på Charlottenborg. Men nytænkningen skal rumme Charlottenborgs traditioner, og her er kunstnersammenslutningerne ikke til at overse:

"Sammenslutningerne har været en vigtig måde at organisere danske kunstnere på, og de rummer stadig en betydelig del af kunstnerne. Derfor synes jeg, at det er urimeligt, hvis den tradition ikke kan føres videre på Charlottenborg," siger Socialdemokratiets kulturordfører.

- Hvorfor skal lige Grønningen, Corner, Pro og Den Gyldne have særstatus?

"Det har man nu accepteret for nogens vedkommende i 70 år. Så kan jeg bare ikke se, hvorfor man pludselig skal trække stikket ud."

Mogens Jensen har kaldt kulturministeren i samråd for at drøfte, hvordan man finder frem til et kompromis.

"Som jeg oplever det, har der ikke været en reel dialog mellem bestyrelsen og sammenslutningerne. Og der mener jeg, at ministeren har en rolle," siger Mogens Jensen og tilføjer: "Vi lever dog i et pragmatisk land. Man burde kunne finde en løsning."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu