Læsetid: 2 min.

Venstrefløjen vil stramme fondslove

I kølvandet på frifindelsen af Tvind-toppen er flere partier klar til at se lovgivningen om velgørende fonde efter i sømmene. Enhedslisten vil rejse sagen over for skatteministeren.
2. september 2006

Ofte er det for let at snige sig uden om at betale skat ved at placere sine penge i en velgørende fond, som slet ikke er så velgørende endda. Det mener flere skatteordførere, heriblandt SF's Morten Homann. Tvind-sagen aktualiserer behovet for at revidere lovgivningen, mener han.

"Hvis man laver en velgørende fond, er der sådan set frit spil for, at man kan bruge midlerne, som man vil, og få skatteyderne til at betale en god del af det," siger Morten Homann.

Tvinds fonde er langtfra et enestående eksempel på uheldig anvendelse af skattefrie fondsmidler, mener han. Til samme kategori hører Det Kongelige Teaters nye operahus, som er betalt af A. P. Møller og Hustru Chastine Møllers Fond til almene Formaal.

"Man bør kunne stille skærpede krav til, hvad pengene skal bruges til, når man giver en skattebegunstigelse. Jeg synes helt intuitivt, at noget ikke hænger sammen - både i forhold til Tvind, A.P. Møller og andre," siger Morten Homann.

Tvivlsomme fradrag

Han bakkes op af Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, som mener, at hele konstruktionen af de velgørende fonde er forkert. I stedet for, at de velgørende fondes private donorer som nu kan trække deres donationer fra i skat, burde man give direkte tilskud til udvalgte fonde via Folketinget.

"Fradrag er lige så meget en udgift for statskassen som tilskud. Der er en lang liste over organisationer, som har mulighed for at få donationer, hvor giveren har ret til fradrag. Mange af disse organisationer ville aldrig være i stand til at få tilskud via Folketinget, men det får de nu alligevel på grund af denne mærkelige konstruktion," siger han. Derfor vil han nu rejse sagen over for skatteministeren og spørge, om Tvind-sagen får ham til at overveje at revidere lovgivningen.

V: Rolig nu

Socialdemokraternes skatteordfører, Frode Sørensen, vil ikke udtale sig om Tvind-dommen, men han vil gerne være med til at se på fondslovgivningen. I første omgang bør man se på, om de godkendte fonde lever op til kravet om at være almennyttige, mener han.

"Og det kan selvfølgelig betyde, at vi også må se på lovgivningen," siger Frode Sørensen.

Venstres skatteordfører, Kim Andersen, opfordrer sine udvalgskolleger til at slå koldt vand i blodet.

"Man skal løbende følge lovgivningen og dens anvendelse. Men jeg mener ikke, at man dagen efter Tvind-dommen skal bebude store lovændringer," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her