Læsetid: 3 min.

Venstrefolk om Claus Hjorts angreb: Perfidt og uacceptabelt

Fuldstændig uhørt og en leflen for Socialdemokraterne, lyder det fra flere i Venstre om Claus Hjort Frederiksens angreb på tre gruppemedlemmer forud for weekendens landsmøde
18. november 2006

Fælles fodslag er erstattet af forundring og forargelse op til Venstres landsmøde, der begynder i dag. Baggrunden for den interne uro er den kritik af tre navngivne gruppemedlemmer, som Claus Hjort Frederiksen har fremført. Beskæftigelsesministeren klandrer kommunalordfører Leif Mikkelsen, finansordfører Peter Christensen og MF'er Søren Pind for at rejse rundt med en gammeldags liberal politik, som tager toppen af glæden ved partiets succes, og det vækker forargelse i gruppen. Britta Schall Holberg (V) kalder udmeldingen direkte uacceptabel:

"Sådan kan det simpelthen ikke foregå. Det er mit ganske korte svar på det interview som Claus Hjort gav Information. Forestil dig lige, at det var en af os andre i gruppen, der uddelte sådan en øretæve og pegede partifæller ud. Det er fuldstændigt ligegyldigt, hvad disse medlemmer så mener, men det er ikke ligegyldigt, hvordan vi taler om hinanden i Venstre. Nu kan vi åbenbart risikere, at vi bliver hængt ud, hvis vi siger noget, der ikke lige passer ind i partiledelsens fodslag. Det kan jeg slet ikke acceptere," siger hun.

Syndebukke

Og ifølge Informations oplysninger er Britta Schall Holberg langt fra alene om sin kritik af Venstres chefideolog. En kilde i gruppen betegner Hjorts udfald som 'aldeles uhørt' og har følgende udlægning af sagen:

"Det går dårligt for os i meningsmålingerne, og der er ikke styr på tingene, så nu skal man finde nogle syndebukke. Det er ikke kønt at se på."

Også Leif Mikkelsen er forundret over det, han betegner som et "personagreb" fra Claus Hjort Frederiksen. Alligevel vil han ikke selv rejse en kritik af partitoppen på weekendens landsmøde, da alt, hvad han foretager, tilsyneladende bliver udlagt som partiskadelig virksomhed, forklarer han. "Jeg ville meget gerne have haft en forklaring på, hvorfor min person er ude af trit med Venstre. Det ville være rart at få at vide, hvorfor partitoppen mener, at jeg rejser rundt med en gammel dagsorden. Derfor synes jeg, at vi skulle have holdt et møde i dag (fredag, red.) for at få tingene på det rene, men det var der tilsyneladende ikke stemning for,"siger Leif Mikkelsen.

Mens den udskældte ordfører ikke agter at tage diskussionen med ledelsen, er der andre i gruppen, som ikke ønsker, at sagen skal gemmes væk

"Det her kan Claus Hjort Frederiksen ikke løbe fra. Det bliver taget op på vores gruppemøde i næste uge," garanterer en partifælle.

Som Venstremedlem af kommunalbestyrelsen i Egedal Kommune fastholder Edith Thingstrup en landsmødedebat om en mere liberal linje. Hun kalder ledelsens kritik for 'ret flabet':

"Claus Hjort opfører sig som en gadedreng. Venstre har altid haft højt til loftet, men det har man ikke, når man går direkte efter folk og kalder dem uliberale planøkonomer," siger hun og inddrager dermed statsministeren, som også har kritiseret fortalerne for en mere liberal linje.

Formand for Venstres Ungdom, Karsten Lauritzen, betegner Hjorts kritik som 'perfid': "Det er meget dumt, og jeg håber, at det var en fejltagelse. Den slags personfnidder burde Claus Hjort holde sig for god til, for det er ikke Venstres ledelse værdigt," siger han.

Også Karsten Lauritzen vil på landsmødet genfremsætte et udpluk af de ti omstridte liberale teser, der handler om at begrænse den offentlige sektor, skatten og overførselsindkomster, og som også har mødt massiv modstand fra Venstres ledelse.

"Jeg bryder mig ikke om, at blive klandret for at ville skade partiet, fordi man fremsætter forslag til ændringer af principprogrammet. Men kritikken får ikke mig til at holde mig fra talerstolen," siger Karsten Lauridsen, der for nylig blev valgt som folketingskandidat i Ny-Hjørring-kredsen. Partiets politiske ordfører, Troels Lund Poulsen, betoner, at Venstre har tradition for et frit debatklima: "Og Claus Hjort udtaler sig jo ikke anonymt, men står ved det han siger. Venstre har altid belønnet dem, der arbejder for partiets projekt, og det tilkommer ikke mig at give karakterer til folk," siger han og minder om, at beskæftigelsesministeren selv har været udsat for hård kritik.

"Hvis man ønsker at tale med Claus Hjort, kan man gøre det, for han er en let tilgængelig mand," siger Troels Lund Poulsen. Og den opfordring tager Edith Thingstrup til sig:

"Hjort og jeg skal måske have en snak. For det her betyder, at vi er nogle, som måske skal skrue op for blusset. Det er i orden, at ministeren lefler for Socialdemokraterne, men han kommer ikke af med os, som fortsat mener, at Venstre skal være Danmarks liberale parti," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her