Læsetid: 6 min.

Venstrefolk vil have velfærd før skattelettelser

Venstrefolk gør op med skattepolitik
10. juni 2006

En række fremtrædende Venstre-folk advarer nu regeringen mod planerne om at sænke skatten på arbejde i de kommende år. Der skal først være råd til ordentlig offentlig service - skattelettelser må komme i anden række, lyder det.

Ifølge regeringsgrundlaget vil VK præsentere nye skattelettelser i denne valgperiode, "såfremt det økonomiske råderum er tilvejebragt".

Det Konservative Folkeparti kæmper ihærdigt for massive skattelettelser så snart som muligt, og på Christiansborg hersker den udbredte opfattelse, at en pakke med skattelettelser skal præsenteres umiddelbart før næste folketingsvalg. Men nu melder bekymringen sig i Venstres bagland.

Her tvivler man stærkt på, at der overhovedet kan findes penge til at finansiere nye skattelettelser, hvis borgerne samtidig skal have den kvalitet i servicen, som de forventer. Venstre bør sige åbent, at der ikke er plads til det hele, lyder opfordringen. Bjørn Dahl (V), borgmester i Roskilde og medlem af bestyrelsen i Kommunernes Landsforening, mener, at Venstre risikerer at tabe vælgeropbakning, hvis regeringen inden for et par år disker op med skattelettelser, og den offentlige service ikke er i orden:

"Venstre er blevet et bredt favnende parti, hvilket jeg sætter pris på. Og Venstres vælgere efterspørger kvalitet i børnepasning, på skole- og ældreområdet. Og hvis det bliver for ringe, kan jeg godt forestille mig, at en del af Venstres vælgere spørger, om de skal se sig om efter et alternativt sted at sætte deres kryds," siger Bjørn Dahl.

Han tvivler på, at der bliver råd til det hele.

"Hvis vi i løbet af de kommende år er i en situation, hvor væksten kan sandsynliggøre, at man kan få i både pose og sæk, vil jeg da ikke være imod skattelettelser. Mange vil gerne have det hele. Men det lader sig sjældent praktisere. Og jeg tror, at der er en smertegrænse for, hvad folk synes, er rimeligt i serviceniveau," siger han.

V bør være ærlig

Man kan ikke regne med, at strukturreformen giver bedre service alle steder, mener Bjørn Dahl:

"Derfor vil der komme et pres fra borgerne. Man vil sige, at skattelettelser nok kunne være lækkert, men at man hellere vil have, at vores gamle mor får en ordentlig service," siger han.

Bedre vilkår for at levere god offentlig service bør komme før skattelettelser, fastslår Bjørn Dahl:

"Medmindre man fra Christiansborg vil sige, at vi skal skære ned på timetallet i folkeskolen, og at de ældre må blive bedre til selv at foretage personlig hygiejne - men det vil de jo ikke."

Amtsborgmester i Ringkøbing, Knud Munk Nielsen (V), mener, at Venstre ville stå sig bedre ved at sige direkte, at der er ikke er råd til både skattestop, skattelettelser, frit valg og bedre offentlig service inden for de kommende år.

"I Danmark gider vi ikke stå i kø for at komme på sygehus. Vores ydelser på kræftområdet er ikke i orden. Den danske befolkning ønsker, at de ting skal være i orden før skattelettelser," siger han.

Knud Munk Nielsen understreger, at han støtter tanken om frit valg og effektiviseringer.

"Jeg kan fuldt ud acceptere krav om effektivitet og bedre ledelse og resultatmålinger. Men jeg kan næsten ikke klare, at Christiansborg og regeringen foregøgler, at det frie valg og flere offentlige ydelser kan fås for de samme penge. Og jeg kan ikke se, hvordan der skal blive plads til skattelettelser. Christiansborg-politikerne og regeringen tager ikke medansvar for at forklare befolkningen, at der er grænser for, hvad man kan få. Og man har ikke været klar til at betale det, frit valg koster," siger amtsborgmesteren.

Knud Munk Nielsen vil ikke afvise, at indenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (V) strukturreform kan munde ud i det, ministeren har kaldt "fra kolde til varme hænder".

"Jeg vil ikke afvise, at man kan forenkle i administrationen - men det er igen et af de letkøbte slogans, som er med til at sælge en vare, siger han.

Borgerne ønsker velfærd

Også på Fyn fremhæver Venstres amtsformand, at et eventuelt nyt økonomisk råderum bør bruges til at sikre, at den offentlige velfærdsservice svarer til befolkningens ønsker og forventninger.

"Vi skal først og fremmest være sikre på, at skolerne og ældreplejen er i orden, inden vi begynder at give skattelettelser. Det er vigtigt med skattestoppet, men ikke med skattelettelser. Der er rigeligt med opgaver at bruge penge på, hvis vi også vil fastholde skattestoppet, siger Hans Erik Nellegaard.

Hans klare indtryk er, at borgerne prioriterer de nære offentlige omsorgsopgaver.

"De råber ikke på skattelettelser. De vil have, at de offentlige ydelser er i orden," siger han.

Vælger Venstre frem til næste valg at satse på bedre offentlig service - frem for skattelettelser - vil Venstre have lettere ved at sætte Socialdemokraterne skakmat i debatten om den offentlige sektor, vurderer Hans Erik Nellegard.

V lover ikke noget

Socialdemokraterne har gjort det til sin hovedstrategi at fortælle befolkningen, at VK sparer op til skattelettelser, mens Socialdemokraterne selv vil forbedre den offentlige service.Venstres amtsformand i Århus, Søren Hilligsøe, vurderer, at det ikke er umuligt at levere skattestop, skattelettelser og lige så god offentlig service som Socialdemokraterne.

Men han siger samtidig:

"Hvis jeg skal være helt ærlig, er det de konservative, som går ud og lover skattelettelser. Det er ikke Venstre. Og det er grotesk at se, at de konservative går frem i målingerne. Det afgørende for os er, at vi ikke kommer på afstand af vælgerne. Derfor er det vigtigt at holde fast i at sikre velfærden," siger han.

Søren Hilligsøe fremhæver samtidig, at eventuelle skattelettelser skal være mærkbare, hvis de overhovedet skal have en effekt. Derimod er det vigtigt at holde fast i skattestoppet, siger han.

Direkte skat under pres

Kristian Ebbensgaard (V), amtsborgmester i Roskilde Amt og formand for Amtsrådsforeningen, siger følgende om det strategiske valg, som Venstre står i om et par år:

"Der er ingen tvivl om, at den konkurrence, vi sættes i som følge af globaliseringen, betyder, at den direkte skat er under pres. Derfor er der behov for skattelettelser, hvis der er råderum. Men stilles det op som et strategisk valg, er vi nødt til at være meget tro overfor den anden del af velfærdspolitikken. Det grundlæggende for mig er, at vi prioriterer de forventninger, borgerne med rette vil have på sundhedsområdet. Også her er vi ude i global konkurrence, og de muligheder, der er for behandling og nye teknologier er sammen med kortere ventetider en naturlig del af danskernes velfærd. Her har vi ikke noget valg i forhold til at honorere forventningerne," siger han.

Han fremhæver, at danskerne ikke sætter spørgsmålstegn ved den nuværende linje - at sundhedsvæsenet skal prioriteres højt, og at der ikke betales for meget i skat for sundhedsydelserne. Kristians Ebbensgaard forudser, at der om nogle år vil blive indført brugerbetaling, der knytter sig til det frie valg inden for en række serviceområder. "Brugerbetaling kan være et finansieringselement frem for skat," siger han.

Advarslerne imod at satse på skattelettelser frem for offentlig service kommer efter en periode, hvor regeringen er blevet stærkt kritiseret for ikke at garantere ordentlig service, når det gælder plejehjem og fødevarekontrol.

Dropper regeringen helt planerne om skattelettelser frem til næste valg, vil det skabe en ny situation for Socialdemokraterne, der har lagt sin linje efter, at danskerne står i et klart ideologisk betonet valg mellem bedre offentlig velfærd eller flere penge i borgernes lommer.

Eftersom Socialdemokraterne selv har tilsluttet sig skattestoppet, vil partiets strategi vanskeliggøres, hvis Venstre slet ikke disker op med de forventede skattelettelser.

Omvendt vil Venstre få store problemer med liberale kredse i partiet og med regeringspartneren Det Konservative Folkeparti.

Her vil man ikke acceptere, hvis Venstre udskyder planerne om skattelettelser forud for næste valg.

Venstre har afskrevet sig muligheden for at finansiere skattelettelser med omlægninger af skatter og afgifter. Og skattestoppet er på vej til at blive indskrevet i partiets principprogram.

Helle Ib er politisk journalist ved Dagbladenes Bureau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her