Læsetid: 4 min.

'Jeg ventede barepå at blive dræbt af en kugle'

Ofrene for krigen i Uganda er blandt andre børn, der er blevet bortført og brugt som sexslaver. Med hjæp fra to radiostationer ser det endelig ud til, at krigen nærmer sig en slutning
12. august 2005

GULU - Da Ugandas regeringshær angreb en af oprørshæren LRA's baser i det sydlige Sudan for nylig, var 25-årige Lillian Atong i tvivl, om hun skulle flygte sammen med resten af lejren. Hendes 'mand', LRA's (Lord's Resistance Army) fanatiske leder, Joseph Kony, som hun har tre børn sammen med, havde advaret hende: Hvis hun overgav sig eller blev taget til fange, ville hun blive dræbt øjeblikkeligt.

Men hendes gamle venner, der var sluppet væk fra oprørerne, havde været i radioen og fortælle om deres nye liv hjemme i deres gamle landsbyer. De havde opfordret hende til at komme hjem.

Til sidst besluttede hun sig for at blive og passe på sin ni måneder gamle søn, indtil hæren ankom og tog hende med til en lejr for nødstedte soldater i Gulu i det nordlige Uganda.

"Da de fandt mig, ventede jeg bare på at blive dræbt af en kugle, men jeg er stadig i live," fortæller hun.

"Jeg ved ikke, hvad der skal ske med mig nu, men jeg tror, jeg er glad."

Lillian blev reddet af Ugandas militær som et resultat af deres angrebs-og-rednings-strategi. Den har til formål at få styr på LRA-militsen, der har terroriseret det nordlige Uganda og nabolandet Sudan de seneste 19 år.

LRA's leder, Joseph Kony, er en selvbestaltet pseudo-religiøs profet, der har bortført over 20.000 børn og tvunget dem til at slå deres egne søskende og forældre ihjel. Pigerne bliver voldtaget og gjort til de øverstbefalende officerers 'koner'. De bortførte skammer sig så meget, at de i stedet for at vende hjem, affinder sig med deres skæbne og livet hos LRA.

Bortført som 10-årig

Lillian Atong var kun 10 år, da hun blev bortført fra sin landsby og taget med til en af LRA's træningslejre, hvor hun arbejdede som tjenestepige. Hun havde ikke været i puberteten i mange dage, før Kony udvalgte hende til at blive en af hans mange koner.

"Jeg blev nødt til at tilpasse mig - jeg var så lille, at jeg slet ikke forstod, hvad der foregik omkring mig," nærmest hvisker hun.

"Jeg brød mig ikke om at være hans kone, men jeg fik rigeligt med mad, så måske var jeg alligevel heldig. Jeg ved det ikke."

I årevis har uganderne bekæmpet LRA militært, men uden succes, så nu forsøger de at overtale dem til frivilligt at overgive sig i bytte for fem års amnesti. De to radiostationer Mega FM og Radio Wa når ud til størstedelen af det nordlige Uganda og sydlige Sudan og sender programmer, hvor tidligere LRA-soldater forsøger at overbevise deres venner om, at de trygt kan vende hjem uden frygt for at blive retsforfulgt. Budskabet har fået hundredevis af LRA-soldater til enten at overgive sig eller afstå fra at gøre modstand mod angreb fra Ugandas regeringshær.

Udsendelserne har haft så stor succes, at Joseph Kony kun lader sine øverstbefalende officerer lytte til radioen. Men budskabet siver alligevel igennem til de unge soldater - takket være folk som Kenneth Banya. Han arbejdede indtil for et år siden som Joseph Konys øverste rådgiver, alt imens han gjorde hvad han kunne for at sprede budskabet til de menige soldater.

"Jeg hørte nogle af de tidligere hærførere i radioen fortælle om, hvordan de var blevet budt velkommen derhjemme, og de mænd lyver ikke, så jeg stolede på dem," fortæller Kenneth Banya.

"Det var yderst risikabelt for os at fortælle soldaterne om det, men vi gjorde det. Diskret og i al hemmelighed."

Oprøret skrumper

Ugandas regering vurderer, at LRA er skrumpet fra 3.000 til under 300 soldater, der alle gemmer sig i det sydlige Sudan. Tidligere modtog de støtte fra det sudanesiske militær, men det er slut nu efter fredsafalen mellem Nord- og Sydsudan. LRA er ved at løbe tør for både mad og våben.

Regeringshæren havde håbet at fange Joseph Kony under et angreb forleden, men han vadede over en flod og slap væk. Ikke desto mindre fortæller Ugandas forsvarsminister, Amama Mbabzi, at nettet strammes om manden, der har ført krig mod Uganda i 19 år.

"Konys koner - eller rettere sexslaver, der blev bortført som børn - er under ekstra beskyttelse, så hvis vi kan få fat i dem, ved vi, at han er svækket. Det er kun et spørgsmål om tid, før vi fanger ham," siger forsvarsministeren.

Regeringen er overbevist om, at Kony kan blive taget til fange ved hjælp af militær magt, så den er i færd med at vedtage en lov, der udelukker Kony og hans fem nærmeste folk fra den generelle amnesti, der har fået masser af LRA-soldater til at overgive sig.

Lovforslaget kan ses som en erkendelse af, at Kony ikke har nogen planer om at overgive sig frivilligt.

"Det står virkelig skidt til for LRA i øjeblikket," fortæller oberst Nathan Mugisha fra regeringshærens base i Gulu.

"Kony har ingen støtte i Sudan og heller ingen i Uganda. Han kan ikke fortsætte meget længere, og vi har ikke mere at sige til ham. Når han til sidst er alene, så tager vi ham."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her