Læsetid: 4 min.

Der venter Alae Ghaedi ti års fængsel og 75 piskeslag, hvis han sætter sin fod i Iran

Iransk asylansøger har fået afslag på opholdstilladelse, selv om han har siddet otte år i fængsel i Iran og været udsat for omfattende tortur. 'I udviser ham til tortur,' raser Amnesty International og Human Rights Watch
29. september 2005

48-årige Alae Ghaedi forsøgte for otte dage siden selvmord med et glas smertestillende piller efter at have fået afslag på asyl. Missionen mislykkedes, men lægerne frygter stadig for hans liv. Han har nemlig sultestrejket lige fra det øjeblik, han kom til bevidsthed igen.

Selv frygter Alae Ghaedi for sit liv, hvis han nogensinde sætter sine fødder på iransk jord igen.

"Jeg vil hellere sulte mig til døde i Danmark end blive dræbt af præsterne i Iran," siger han fra en psykiatrisk afdeling på Amager, hvor Information har mødt ham.

Alae Ghaedi har op igennem 1980'erne til 2002, hvor han flygtede til Danmark, været medlem af adskillige ulovlige iranske oppositionsgrupper. Det har kostet ham i alt otte år i fængsel og hans seks brødre. De er nemlig blevet henrettet af præstestyret for ligesom ham selv at have været medlemmer af den ulovlige religiøse gruppe Mujahedin Khalgh i 1980'erne. Han er selv af tre omgange sluppet med fængselsophold og omfattende tortur, fremgår det af hans sagspapirer fra Udlændingestyrelsen. Det seneste fængselsophold fandt sted blot et år, før Alae Ghaedi illegalt tog flugten til Danmark.

Såvel Amnesty International som Human Rights Watch raser over, at den danske stat nu vil udvise Alae Ghaedi, hans kone og to sønner til Iran.

"Når man tager hans politiske baggrund i betragtning, er risikoen for, at han bliver udsat for tortur, endog meget stor. Ja, det er næsten stensikkert," advarer Urmi Shah, der er pressechef hos Human Rights Watch i London.

Hun mener, at en udvisning af Alae Ghaedi kan ende med at blive en stor kilde til selvransagelse hos den danske stat.

"Iran er jo berygtet for jævnligt at overtræde menneskerettighederne, når det gælder politiske oppositionsmedlemmer. Vi har tidligere set flygtninge, der bliver tortureret, når de vender tilbage til Iran. Det sker stadig. Og det vil sandsynligvis også ske i denne sag," siger Urmi Shah.

Også Amnesty International vender sig imod udvisningsdommen.

"Man udviser et menneske, som vil blive forfulgt. Det er en alvorlig situation, og der er stor risiko for, at ikke blot Alae, men hele familien kan komme i problemer med styret," siger Iran-koordinator Birte Lindell. Hun har gennemgået Alae Ghaedis sags-dokumenter fra Udlændingestyrelsen og læst Flygtningenævnets begrundelser for afslaget. De holder langt fra vand, lyder Birte Lindells vurdering. Hun hæfter sig ved, at Flygtningenævnet i begrundelsen for afslaget blandt andet skriver, at Alae Ghaedi kun har udført 'begrænsede aktiviteter' som politisk aktiv i Iran.

"Det hænger jo ikke sammen, at kalde ham for en lille fisk, når man kan se, at han har siddet i fængsel i otte år. Det er proportionsforvrængning og meget firkantet af Flygtningenævnet," siger Birte Lindell.

Alae Ghaedis svoger fik i december tildelt en dansk opholdstilladelse. Begrundelse: Han befandt sig i fare for at blive forfulgt i Iran på grund af hans tætte tilknytning til Alae Ghaedi, som staten nu vil udvise.

Birte Lindell kalder det 'foruroligende', at Flygtningenævnet kan dømme asylsager så forskelligt, alt efter hvilken dommer der lige er på arbejde den dag, ens sag tages op.

"Det er meget ubehageligt, at nævnet kan dømme to sager, der hænger sammen, så forskelligt. Tænk hvis normale danske domstole gjorde det samme. Ens sager skal behandles ens. Det stoler man da som samfundsborger på," siger Birte Lindell.

Alae kom sidste gang i klinch med det iranske præstestyre i 2002, da han deltog i et hemmeligt møde, som en iransk menneskerettighedsgruppe holdt. Myndighederne greb ind og anholdt de fleste af mødedeltagerne. Det lykkedes dog Alae Ghaedi at slippe bort fra politiet og flygte illegalt ud af landet. De iranske myndigheder har tildelt ham en dom på ti års fængsel in absentia samt 75 piskeslag.

"Det allerværste der kan ske, hvis Danmark gør alvor af at udvise en mand, der i den grad tidligere er blevet gennemtæsket i de iranske fængsler er, at han ikke blot bliver tortureret i en begrænset periode, men ryger hele ti år i fængsel," siger Birte Lindell

Flygtningenævnet sætter ikke spørgsmålstegn ved, at Alae Ghaedi har været i opposition til præstestyret i Iran og bødet for det med otte år i fængsel. Nævnet anerkender imidlertid ikke, de domspapirer der skulle dokumentere, at Alae Ghaedi er idømt ti års fængsel in absentia. Papirerne "må antages at være uægte", skriver Flygtningenævnet. Nævnets vurderingen er baseret på, at domspapirerne er skrevet på en computer og mangler en klar dato. Men de argumenter finder Birte Lindell 'nærmest grinagtige'. Hun forklarer, at Amnesty ofte oplever, at der bliver draget tvivl om netop den kilde, som Udenrigsministeriet anvender til at vurdere dokumenter fra Iran.

"Iran er ikke et tredje verdens land. Mange af deres dokumenter bliver altså skrevet på computer," griner hun og fortsætter: "Det er desuden en utrolig vag formulering, at papirerne 'må antages at være uægte'. Enhver tvivl må komme asylansøgeren til gode."

Birte Lindell forklarer desuden, at Alae Ghaedi vil blive forfulgt i Iran uanset om han har en dom på ti års fængsel hængende over hovedet eller ej. Alene det faktum, at Alae Ghaedi er flygtet illegalt ud af Iran, bringer ham i fare.

"Bare det vil gøre, at han sandsynligvis bliver hentet allerede i lufthavnen og smidt i fængsel. Når myndighederne så graver op i hans fortid, vil det se rigtig skidt ud for ham," siger Birte Lindell.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her