Læsetid: 3 min.

Verden er Guds

Ole Jensen fortæller historien om Knud E. Løgstrups liv og tænkning
10. maj 2007

"For den jødisk-kristne tro at se overstiger det menneskets evne og kraft at kende og møde Gud i verden. Det overstiger derimod ikke menneskets evne og kraft at kende, at verden er Guds".

Således skriver Løgstrup et sted. Og ordene er sat som en 'programerklæring' for Knud E. Løgstrups arbejde i Ole Jensens bog Historien om Løgstrup.

Dermed udtrykkes det, hvorledes Løgstrup ud fra iagttagelser af det grundlæggende ved vores tilværelse konkluderede, at livet måtte forstås som noget skabt, at det er nærliggende at tyde det religiøst.

Det er ikke et bevis, men en tydning, der lægges op til. Det begynder med en undren over gåderne. En opdagelse af det ubetingede i det betingede, af at det endelige rummer det uendelige.

For Løgstrup leder de fænomenologiske undersøgelser over i det metafysiske. Eller som Ole Jensen siger det: "Fænomenerne er ikke færdigbeskrevet, uden at det metafysisk gådefulde er med i beskrivelsen".

De metafysiske gåder lægger op til forklaringer, og disse forklaringer fører hen til en forståelse af livet som skabt.

Biografisk stof

Ole Jensens bog om Løgstrup adskiller sig fra andre Løgstrup-fremstillinger ved at medtage en stor mængde biografisk stof. Løgstrups tænkning sættes i sammenhæng med den samtid, han forholdt sig til, og de personlige forhold, som kom til at være af afgørende betydning. Der gås i det grundlæggende kronologisk frem, og dermed følger man med i den udvikling, Løgstrup gennemgik, og de opgør han foretog.

Ikke bare i forhold til de hjemlige kirkelige konstellationer, som den KFUM-kristendom han var vokset op med og voksede ud af uden at foragte den, eller opgøret med Tidehverv i 1960'erne, hvor den efterladte respekt måske var vanskeligere at få øje på.

Rigtigt spændende er skildringen af Løgstrups opgør med Kierkegaard og Kant, de store teologiske og filosofiske opgør.

Det lyder kompliceret og er da heller ikke sådan lige til at kapere, men det forklares alligevel forståeligt, for Ole Jensens Løgstrup-bog er forbilledligt pædagogisk.

Han formår at fremstille tingene, så de sættes ind i et afklarende perspektiv, og så man kommer til en forståelse af baggrunden for tilblivelsen af Løgstrups teorier. Der trækkes hele tiden tråde ud til filosofi- og teologihistorien - to fag, som Løgstrup i øvrigt ikke skelnede særligt imellem. For ham gik der ikke noget skel mellem filosofien og teologien.

Filosofi og teologi

Netop på dét punkt var der en divergens i forhold megen samtidig protestantisk teologi, navnlig den, der var inspireret af Kierkegaard. Sidstnævnte mente, at troen altid er til stede på trods af fornuften, Løgstrup så en kontinuitet.

Dermed nærmede han sig på en måde den katolske teologi, som mener - meget forenklet sagt - at der ideelt set går en erkendelsesvej til Gud via filosofien. Løgstrup søgte at formulere et protestantisk standpunkt i det felt, hvor katolsk teologi har en filosofi, men hvor den protestantiske hidtil kun havde haft et vakuum.

Forståelse og tro havde for ham at se en klar indbyrdes forbindelse. Han var filosof og teolog på en gang, og så det vist aldrig som noget problem.

Vellykket bog

Historien om Løgstrup er skrevet af en af Løgstrups mest markante elever. Også af én, som nærer stor beundring for ham. Det medfører, at den kritiske distance ikke er så markant, men til gengæld er forståelsen dybdegående.

Og spørgsmålet er vel også, om det overhovedet er muligt at skildre nogen indgående og loyalt, uden at have sympati for dem. Det er velgørende at læse en bog, der som denne har en så stor indsigt både i Løgstrups teorier og i deres tilblivelseshistorie.

De mange inside-informationer bliver ikke private på nogen kvalmende måde, som det ellers let kan ske, når der skrives biografiske fremstillinger. Bogen er til fulde et vellykket biografisk værk om Løgstrups tænkning.

Ole Jensen: Historien om K.E.Løgstrup. 286 s. 249 kr. Forlaget ANIS. ISBN 978-87-430-9.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her