Læsetid: 4 min.

En verden af mure

Globaliseringens tidsalder præges ikke just af nedrivning af mure - tværtimod er adskillige nationer godt i gang med at hegne sig selv inde
15. februar 2007

Hvis gode hegn skaber gode naboer, så kan verden i disse år finde rig lejlighed til at glæde sig over adskillige udbrud af godt naboskab. Før hen plejede man at omgive byer med volde. I dag opføres der mure omkring hele lande.

Det seneste land, der er vil rejse en mur - undskyld, 'sikkerhedshegn', mener jeg, naturligvis - er Thailand, som netop har bebudet planer om at ville anlægge en fysisk barriere langs 75 de mest utilgængelige kilometer af sin grænse op til Malaysia. Projektet har ifølge den thailanske regering til formål at forhindre 'terrorister' fra det nordlige Malaysia i at trænge ind i landets urolige sydlige provins - begge områder beboes af det samme folkeslag, der både har sprog og deres muslimske religion til fælles. Skal man tro erfaringerne fra andre steder, vil muren før eller siden komme til at strække sigt langs hele grænsen.

Også Indien er godt i gang med at omgive sig med mure (når bortses fra i nord langs Himalaya, hvor bjergene klarer denne opgave ganske gratis). Indiens barriere langs den 3.000 km lange grænse til Pakistan er stort set fuldført med undtagelse af i visse områder af Kashmir, hvor vanskeligt terræn vanskeliggør anlæggelsen af det tre meter høje hegn i to lag med pigtråder foroven og miner imellem de to lag. I øst er Indien desuden ved at bygge en endnu længere barriere på 3.300 km for at holde illegal indvandring ude fra Bangladesh.

Holder terrorister ude

Hvor Indiens mure og hegn skal forestille at holde uvelkomne indtrængere ude, har barrieren rundt om Nordkorea til hensigt at holde nordkoreanerne inde. De oprindelige befæstninger langs den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea, som er blevet løbende udbygget siden 1950'erne, skulle oprindelig holde nordkoreanske tropper eller sabotører ude, men det hegn, som Beijing nu er ved at forstærke ved sin grænse til Nordkorea, er åbenlyst tænkt som en forholdsregel, der skal hindre voldsomme bølger af flygtende menneskemasser i at undvige til Kina, hvis eller når regimet i Pyongyang kollapser.

Hovedparten af de nye mure, der rejser sig verden over, har til formål enten at stoppe terrorangreb eller ulovlig indvandring, men undertiden kan de også gøre fyldest som en unilateral måde at definere et lands ønskede grænser. Dette er så afgjort tilfældet for den 2.700 kilometer lange stenvold, der afgrænser Vestsahara, annekteret af Marokko i 1975, fra lejrene i Algeriet, hvorfra mange af områdets tidligere indbyggere førte guerillakrig indtil våbenhvilen i 1991.

Det samme gælder naturligvis den mur, Israel er ved at opbygge hen over og omkring den besatte Vestbred. Israel har i forvejen svært minerede og overvågede hegn langs sine grænser til Egypten, Jordan, Syrien, Libanon og omkring Gaza-striben, men muren på Vestbredden følger ikke våbenstilstandslinjen fra 1967. I stedet skærer den dybt ind på palæstinensisk område adskillige steder, således at den efterlader jødiske bosættelser på israelsk områder og fuldtstændig afskærer det arabiske Østjerusalem fra Vestbredden.

Pakistan er også ved at bygge et 2.500 km langt hegn langs med Afghanistan, Usbekistan har bygget et hegn langs sin grænse til Tadsjikistan, De Forenede Arabiske Emirater er ved at rejse en barriere ved sin grænse til Oman og Kuwait i gang med at befæste 215 km lange mur langs den irakiske grænse. Den mest imponerende barriere er dog givet den, der ved at blive oprettet rundt om Saudi-Arabien.

I al diskretion har det saudiarabiske kongerige iværksat et projekt til 8,5 milliarder dollar for at afhegne den fulde længde af sin porøse grænse til Yemen. På det seneste har et tilsvarende hegn op til den 900 km lange grænse til Irak dog fået højere prioritet. "Hvis og når Irak bryder totalt sammen, vil der komme et stort menneskepres sydpå," siger Nawaf Obaid, chef for den saudiarabiske sikkerhedstjeneste. "Og når det sker, må vi være forberedt." Den nye murgrænse vil desuden være udstyret med nedgravede tryk- og bevægelsessensorer, ultraviolette nattesynskameraer, ansigtsgenkendelses-software og automatiske, fjernbetjente våben foruden de obligate elektriske hegn, voldgrave og miner.

Til sammenligning er der ikke meget, der tyder på, at der skal blive alvor af planerne om at bygge et relativt lavteknologisk hegn langt den 3.360 km lange grænse mellem USA og Mexico for at mindske den illegale indvandring fra sidstnævnte land. Grunden til, at USA er ude af stand til at kontrollere sin mexicanske grænse er politisk, ikke økonomisk eller teknologisk. Magtfulde nationale lobbyer gør en stor indsats for at fastholde en støt tilgang af 'udokumenterede', papirløse mexicanske arbejdere, som vil acceptere meget lave lønninger, fordi de opholder sig ulovligt i USA. Ganske vist har Præsident Bush nu fået Kongressens mandat til at igangsætte opførelse af et hegn på foreløbig 1.125 km langs den mexicanske grænse, men han forhaler øjensynlig beslutningen så længe som muligt, imens der eksperimenteres med et såkaldt 'virtuelt hegn'.

Den Europæiske Unions spagfærdige tiltag for at nedbringe den ulovlige indvandring fra Afrika (hegn rundt om de spanske enklaver Ceuta og Melilla på den marokkanske kyst og flådepatruljeringer ved De Kanariske Øer, er håbløst ineffektive. Men ingen lobbyer som de amerikanske er virksomme i EU, og det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før der vil rejse sig heftige og seriøse barrierer langs EU's grænser, især langs dem til Rusland, Hviderusland, Ukraine og Tyrkiet. Vi kan lige så godt se det i øjnene. Murene skyder op over hele verden, og de fleste af dem vil ikke falde igen i rigtig lang tid og formentlig ikke i vores levetid.

Gwynne Dyer er uafhængig britisk kommentator. Hans klummer offentliggøres i aviser i 45 lande

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu