Læsetid: 6 min.

En anden verden virker umulig

Koalitionen 'En anden verden er mulig' var så mangfoldig og handlingslammet, at ingen kunne stoppe en flok smadrende teenagere ved den første demonstration mod G8-mødet i Tyskland. Ved kajen i Rostock forsvandt den politiske dagsorden i røgen fra en brændende stationcar
Koalitionen 'En anden verden er mulig' var så mangfoldig og handlingslammet, at ingen kunne stoppe en flok smadrende teenagere ved den første demonstration mod G8-mødet i Tyskland. Ved kajen i Rostock forsvandt den politiske dagsorden i røgen fra en brændende stationcar
4. juni 2007

ROSTOCK - Østersøens vind blæste i går køligt ind over den store plæne i Rostock havn. Lørdagens gadekampe betød, at hundredvis af betjente og demonstranter kom til skade. Omkring 30 på begge sider var stadig indlagt på hospitalet, og 127 blev anholdt.

Demonstrationen gik i gang lørdag formiddag. Et farverigt optog, der samler de kristne og venstreradikale, miljø-, freds- og fagbevægelse med omkring 50.000 deltagere. Mellem 100 svajende kæmpedukker, der forestiller mennesker fra hele verden, bevæger demonstrationen sig mod byens festplads på havnen. Tre unge tøser fra Krogerup Højskole har en fed dag. Sammen med en gruppe fra højskolen er de taget til det alternative møde.

"Folk fyrer den virkelig af. Der er så mange forskellige mennesker," siger Camilla B. Madsen om demonstrationen.

Line Jacobsen siger, hun er i Rostock for at "opleve den globale bevægelse og være en del af den."

Julie Krog siger:

"Selvom det ikke har noget direkte med mit liv at gøre, generer det mig at læse i avisen, at mange mennesker dør af sult."

Camilla B. Madsen: "Men venstrefløjens problem er, at den ikke kan finde ud af at samarbejde. Det skal være bredt og mangfoldigt og ikke topstyret, men venstrefløjen kan ikke blive enige om, hvad den vil."

Som Hjallerup marked

Mikkel Skov Petersen er ansat i Enhedslisten. Han står lørdag og kigger ud over festpladsen, hvor demonstrationen er kommet frem, og han beskriver det som et "politisk Hjallerup marked".

"Det er inspirerende at opleve mangfoldigheden, men politisk kommer vi ikke videre. Det er som om, bevægelsen har toppet, og nu er ved at degenerere," siger han.

"Modstanden kan være stærk at mobilisere på, men der er for få offensive krav."

-Hvad kunne være mere offensive krav?

"Ja, hvad kunne det være?" spørger Mikkel Skov uden at konkretisere mulighederne.

"Det handler om at tage det fælles kollektive ansvar for at løse problemerne med klimaet, sult og fattigdom. Vi skal angribe årsagerne, og ikke overlade det til markedet," siger han uden at have konkrete bud på, hvordan den kollektive tankegang skabes. Fra scenen med banneret 'En anden verden er mulig' synger en kvinde Bob Marleys hyldest til frigørelse: "Redemtion Song", og tusinder er samlet foran scenen, hvor regnbueflag blafrer med teksten 'Peace'. Længere væk i den bagerste ende af pladsen, er det, som startede med en smadret politibil, ved at blive til regulær gadekamp.

Sortklædte og purunge drenge går frem mod politiet med flasker og sten. Derefter følger et fremstød fra politiets side, hvor betjentene løber frem og tæver løs på dem, de får fat i.

I højtalerne lyder den filippinske professor og aktivist Walden Bello, der er glad for ikke at være omklamret af rockstjerner og som stolt proklamerer:

"Det her er ikke ånden fra Gleneagles. Det er ånden fra Genova," med henvisning til demonstrationerne ved tidligere G8-møder.

Martin står i vindjakke og kigger på sammenstødene, på en gang både draget af slaget og fuldstændig uforstående.

"Det er ligesom et spil frem og tilbage. Det er meget dumt at følge efter politiet," siger han

En tyk sort røg stiger op over træerne der, hvor fronterne bølger frem og tilbage. En bil er sat i brand.

"Jeg deltager i protesterne mod G8, men jeg kan ikke sige noget konkret om, hvordan vi skal gøre det i stedet," siger han. Det er derfor, han helst ikke vil sige sit efternavn. To brandbiler kører frem mod den brændende bil, men bliver stoppet af maskerede teenagere, der overdænger brandbilerne med sten.

Martin taber pusten:

"Åhh nej, se det der. Sikke et mareridt," siger han om angrebet på brandbilerne.

"Nu kan du forestille dig, hvad der sker," når han at sige, før endnu en bølge betjente stormer festpladsen.

Flyvespark og flasker

En fyr med dreadlocks åbner toiletdøren fra et lille plastiktoilet på pladsens prærie, og idet han strammer bæltet og kigger op, kommer 50 kampklædte betjente løbende imod ham med hævede knipler.

En dreng er blevet skubbet omkuld, og da en betjent løber tilbage til sin deling laver han et flyvespark mod den unge fyr, som var ved at rejse sig op. Kollegaer forsvarer politimanden ved at sprøjte peberspray på alle, der nærmer sig, og da de har trukket sig lidt tilbage, kan man se, betjentene grine bag visiret.

En anden betjent slår folk i jorden ved at vende dem rundt og slå dem med knytnæve forfra i hovedet.

Efter endnu en storm går betjentene ned i tempo og trækker sig lidt tilbage samlet som en kampklædt ø, og folk, der vil have situationen til at falde til ro, går med hænderne løftet over hovedet frem mod betjentene, for at trænge dem tilbage og vise, at de selv er fredelige. Men lige bag de løftede hænder kommer maskerede unge løbende og smider sten og flasker mod politiet. Dem, som forsøger at tvinge politiet tilbage, risikerer en flaske i nakken. Bortset fra højtalernes opfordring til, at alle tager den med ro, forsøger ingen at stoppe de unge sortklædte.

Lidt efter, mens kampene stadig er i gang, starter musikken igen, og som et soundtrack til gadekampen lyder fra scenen: 'While my Guitar Gently Weeps'.

Urolighederne fortsætter igennem flere timer, og politiet forsøger at kontrollere situationen med syv dobbelte vandkanoner, der ikke skelner mellem hippier, fredsflag og maskerede unge.

Vi var parate til at danse

Til demonstrationsledelsens pressekonference sidst på dagen sidder to ældre mænd. Den ene fra tysk Attac og med stort gråt fuldskæg. Den anden kommer fra den tyske fredsbevægelse. Han er skaldet og alvorlig. De beklager udviklingen og snakker på tysk om eskalationsdynamik og interventionsforsøg.

Senere er også den sortklædte og venstreradikale del af demonstrationen ved navn 'Make Capitalism History' repræsenteret som en del af den samlede demonstrationsledelse. Tim Laumeyer fra 'Make Capitalism History' beklager sammenstødene:

"Det er altid forkert, når folk kommer til skade, uanset om det er fra sten eller knipler. Det var ikke godt, det som skete."

Mani Stenner fra Netzwerk Friedens Kooperative, siger:

"Vi har forberedt det her gennem måneder. Vi har haft en god dialog med politiet. Da folk mødtes på pladsen, troede vi, at vi var parate til at danse."

Balladen blussede op, efter at nogle unge smadrede alle vinduer i en mandskabsvogn, der holdt på festpladsen.

Mani Stenner mener, at det måske kunne være undgået, "hvis én fra demonstrationsledelsen havde været på stedet med en megafon."

"Vi er kede af det og undskylder dybt - også til de tilskadekomne betjente," siger han.

-Hvordan kan man tro på kollektive svar på problemerne, og samtidig ikke være i stand til at kontrollere ens egen kollektive organisering?

"Når vi siger, at: 'En anden verden er mulig', så betyder det, at vi skal skabe den. Vi har kun været i gang med at opbygge de her netværk i to år, og hvis vi fortsætter den politiske proces, får vi måske succes med tiden," svarer Mani Stenner.

"Vi diskuterer sagen i de forskellige aktivistlejre, og vi vil forsøge at gøre det bedre i løbet af de næste dage. Nu må vi se, om det lykkes," siger Tim Laumeyer fra 'Make Capitalism History'. Lørdag aften i Rostock, da tingene er faldet til ro, kommer byens indbyggere ned for at fotografere og se på ødelæggelserne. Sten er brækket op. Et rødt flag dingler med hammer og segl i en flagstang og en bil står tilbage udbrændt.

Dietmar Rohde fra Rostock siger:

"Demonstrationerne mod G8 er helt i orden, men en lille gruppe galninge, har efterladt en gang griselort."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her