Læsetid: 3 min.

Verdens fjerdestørste vineksportør

Fire gode eksempler på den mangfoldighed, der præger vin fra Austalien
26. november 2005

Der findes omkring 60 vinregioner i Australien, og i dag er vinfolkene fra Down Under verdens fjerde største eksportør af vin. Glem alt om snærende bånd, som krav om bestemte vinsorter i forskellige områder. Her er alt tilladt, og alt bliver prøvet! Det er der mange, der rynker lidt på næsen af, men der er der ingen grund til.

Det er specielt på det britiske marked, at Australien hitter, men vi følger godt med i Danmark. I de sidste 10 år har vi tidoblet vores forbrug. Nu er Australien på femtepladsen med en markedsandel på lidt over seks procent af det danske marked. Der er også kommet langt mere styr på alkoholindholdet i vinene i de senere år. Hvor der tidligere kunne være tale om rene bomber, så har vinmagerne dernede i højere grad nærmet sig en stil, som minder mere om vinene fra dem gamle verden. Der er indført mange flere druesorter. Hvor det tidligere i høj grad alene var den røde Shiraz og de hvide Semillon og Riesling, der dominerede, så er hele paletten af de store druer nu på det australske vinkort. Det gælder også den typiske sydfranske Rhône GSM-blanding af Grenache, Shiraz og Mourvedre, som i Australien skaber fremragende vine. Det er selvfølgelig stadig Shiraz, der er den største drue. Den står for 25 procent af den årlige høst. Men der eksperimenteres også med stor succes med italienske druer som Nebbiolo, Barbere og Sangiovese. I Frankrig kan man blot se til, at Australiens unge vinmagere sætter sig mere og mere på vinmarkedet med frugtrige vine, som sælges til konkurrencedygtige priser over hele verden.

Variation

Ugens fire vine er alle eksempler på den store mangfoldighed, der i dag findes i Australien. De to første er begge fra Peter Lehmann Wines i Barossa Valley i South Australia, som er landets vigtigste og bedste vinområde. Det er en vinregion, som er 22 gange så stort som hele Danmark. Weighbridge er firmaets shirazvin, som er på tilbud frem til jul til 69,95 kr. pr. flaske. En typisk moderne australsk Shiraz med 14,5 procent alkohol. Det ødelægger dog ikke vinen, som har en fin balance, og masser af peber og brombær i bouqueten. Clancy fra samme vinhus er en noget dyrere vin, som indtil jul dog kan købes til lige under en 100 kr. flasken. Her er et godt eksempel på, hvad der er gang i. En lækker blanding af Shiraz, Cabernet og Merlot giver en vin, som kan minde lidt om en meget dyrere vin fra Bordeaux. Dog er der meget mere frugt, uden at den overhovedet bliver jammy eller syltetøjsagtig, som det nogle gange er tilfælde med vinene fra den nye verden.

De to sidste vine er fra Rosemount Estate, som netop er blevet relanceret på det danske marked. Det er et kæmpe vinhus, som hører under FGL Wine Estates, der både omfatter Penfolds, Lindemanns, Beringer og Wolf Blass. I Australien har Rosemount både vinmarker i South Australia, og i New South Wales i området omkring Sydney. Den billigste er en blanding af shiraz og cabernet, som har en fin næse med krydderier, kirsebær og en snert af lakrids. Hvidvinen fra Rosemount er en klassisk australsk Chardonnay med masser af fad og en duft af ananas og ferskner. En frisk og kølig Chardonnay, som ikke bliver kvalm selv om den har masser af træ.

HHHHHIClancy's, 2003 Vintage, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Peter Lehmann, Barosso Wine. 2003, 14 pct. 119,75 kr. pr. flaske. På tilbud frem til jul til 99,75 kr.

HHHHIIWeighbridge, Shiraz, Peter Lehmann, Barosso Wine, 2004, 14,5 pct. 79,75 kr. På tilbud indtil 1. januar til 69,95 kr.

Begge vine fra: Skjold Burne Vinhandel. Nærmeste forhandler: 43 45 14 22. www.skjold-burne.dk

HHHHIIRosemount Estate Diamond Blend, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Rosemount. 2004, 13,5 pct. 57,95 kr. pr. flaske. På tilbud resten af året til to for 89 kr. i Bilka og to for 90 kr. i Føtex.

HHHHIIRosemount Estate Diamond Label, Chardonnay, 2004, 89,75 kr. pr. flaske i Føtex og Bilka .

Nærmere oplysninger:Rosemount: 40 45 45 36

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her