Læsetid: 2 min.

Verdens sjoveste joke

Verdens sjoveste vittighed er så grov og så sjov, at den kun er blevet fortalt i lukkede kredse blandt komikere. I årtier har den været skjult for offentligheden, nu afsløres den i en ny dokumentar
3. august 2005

Som et særligt ritual eller et hemmeligt håndtryk har generationer af komikere fortalt den samme vittighed igen og igen. Verdens sjoveste vittighed bliver den kaldt, men den fortælles kun fra komiker til komiker. Aldrig offentligt på scenen eller på skærmen, men bag tæppet og til private selskaber. Vittigheden er så grov, at man nærmest kan blive sat fast for at fortælle den offentligt, men samtidig så sjov, at alle komikere på et eller andet tidspunkt i deres karriere er stødt på den og har prøvet kræfter med den. Det er gennem denne joke, komikere over hele verden prøver kræfter med hinanden - ved at fortælle 'The Aristocrats', som joken hedder. Nu afsløres den i en ny amerikansk dokumentar af samme navn. Filmen er skabt af komikerne Paul Provenca og Penn Jillette. Den er blevet modtaget med overstrømmende anmeldelser i New York og Los Angeles, hvor filmen netop har haft præmiere. I The Aristocrats optræder forskellige kendte amerikanske komikere med hver deres version af vittigheden. Blandt andre er Jason Alexander fra Seinfeld med. Whoopi Goldberg, Monty Pythons Eric Idle, South Parks Trey Parker, Chris Rock, Robin Williams og såmænd den folkekære Bob Saget fra Famlieshowet Americas Funniest Homevideos er med (han skulle efter sigende fortælle joken i en af de mest frastødende udgaver). Mellem små interview med komikerne bliver der desuden filosoferet og teoretiseret over humorens natur og jokens holdbarhed. Blandt andet fortælles det, hvorfor man altid må præsentere traditionel sex før sodomi, og vold mod spædbørn før politiske tabuer.

Humor og jazz

Anmeldere over hele kloden har fået besked på ikke at afsløre vittighedens centrale pointe, så det vil vi naturligvis heller ikke gøre her. Men vi kan dog afsløre (hvad der også tales en del om i filmen), at det ikke er vittighedens punchline, der er det direkte morsomme. Den lyder ganske kort "The Aristocrats", men det er op til den enkelte komiker at dosere den rette mængde af bizarre detaljer og syge forgreninger, der arbejder op til denne punchline. Det er altså den midterste del af historien, der gør punchlinen mulig, og som bestemmer, hvor sjov den bliver. Den del kan vare fra få sekunder til et kvarter og er ,som komikeren Michael McKean forklarer det i filmen, "jokens egen sovs". Filmens hovedargument, forklarer instruktøren selv, er at bevise den gamle sandhed, at det er fortælleren og ikke fortællingen, der afgør, hvorvidt en vittighed er morsom. Eller som Provenca forklarer det: "Denne gamle beskidte vittighed viser, at humor er meget lig jazz. Den er vild; den er svær og avanceret, men alligevel holder den sig til en meget simpel grundmelodi - og når alt kommer til alt, er det et spørgsmål om smag, og om hvorvidt du behersker dit instrument," siger han. Det vides ikke, om filmen får præmiere i Danmark, så måske får De aldrig hørt verdens sjoveste vittighed.

www.thearistocrats.com

(På den anden side. Hvis De virkelig gerne vil høre vittigheden, kan den ses på www.cartmanthearistocrat.com i Trey Parker (figuren Cartman) fra South Parks udgave

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her