Læsetid: 2 min.

Verdenskrig om global handel

Europa og USA bør 'forsvare' sig mod 'brutale, hensynsløse angribere', argumenterer den indflydelsesrige tyske redaktør Gabor Steingart og foreslår en frihandelszone for EU og USA. Mens Steingart slår på tromme i de store medier, er den tyske kansler Angela Merkel begyndt at arbejde for ideen på det storpolitiske plan
16. oktober 2006

BRUXELLES - "Den, som vil forhindre krig, skal være parat til den," skriver Gabor Steingart, redaktør for Berlin-redaktionen af det tyske nyhedsmagasin Spiegel.

Hans nye bog Verdenskrig om Velfærd er sammen med en række artikler i aviserne Spiegel og Bild-Zeitung begyndt at lægge en ny og krigerisk linje i debatten: Vi bliver angrebet af aggressive og hensynsløse asiatiske opkomlinge. De asiatiske ledere er brutale over for kvinder, børn og miljø. Vi er ikke stærke nok selv, blandt andet har velfærdsstaten ført til en dum underklasse, som amerikanere sikkert ville kalde "hvide tabere". Vi bliver nødt til at skaffe os et handelsmæssigt våbenarsenal. Ikke nødvendigvis for at forskanse os bag handelsmure, men som en slags handelsmæssig kold-krig: Truslen af, at vi har 'våbnene', vil afskrække angriberne, argumenterer Steingart - med direkte eksempler fra koldkrigens missiler.

"Vesten skal forsvare sig eller gå til grunde," skriver redaktøren og opfordrer til at danne et "handels-NATO", en kæmpestor nordatlantisk frihandelszone.

Hvis Gabor Steingart kun havde været en - nok så indflydelsesrig - redaktør, betød de voldsomme udmeldinger måske mindre. Men et sammenfald tyder på, at han taler for en ganske officiel, ny agenda: Dagen efter Steingarts bog blev annonceret i sidste måned, kunne britiske og tyske medier berette, at den tyske kansler overvejer at bruge det kommende forår på planer om en europæisk-amerikansk frihandelszone.

Venlige Asien-angribere

"Asiaterne er verdens mest venlige angribere," skriver Steingart og henviser til asiatisk langmodighed i mødet med vestlige klager over brud på ophavsretten, menneskeretten og ødelæggelse af miljøet.

Da Vesten blev truet militært, sluttede Europa og USA sig sammen i NATO, argumenterer Steingart. Det samme ville være oplagt nu. Økonomisk ville det skabe vækst, og udadtil vil en sådan "megafusion" få asiaterne "til at lytte efter".

Europa og USA deler nemlig ikke kun en stor del af økonomien, de deler også fælles værdier.

Steingart holder sig ikke til de højere politiske luftlag og de nationaløkonomiske debatter alene, han optræder også i den populistiske avis Bild. Overskriften bygger på et citat af ham: "Kina vil ryste os".

Tyskland er ifølge Steingart næsten mere socialistisk end Kina, fremgår det af interviewet i Bild.

Modstand

Merkel går i samme retning som Steingart, men han møder også skarp kritik, blandt andet fra Albrecht Müller, nationaløkonom og tidligere rådgiver til de socialdemokratiske kanslere som Willy Brandt og Helmut Schmidt.

"Enfoldigt," kalder Müller Spiegel-redaktørens teser.

"Når man læser hans tekst, kommer man til at tænke, at Gabor sidder på Angelas skød og taler på hendes vegne," skriver Müller om Steingart og den tyske kansler.

"Spørgsmålet om, hvordan de gamle industristater klarer sig, dukker jo op igen og igen," siger Erika Mann, socialdemokratisk tysk EU-parlamentariker og formand for interesseorganisationen Transatlantic Policy Network.

Store frihandelszoner kan da være fascinerende, tilføjer hun, men det er det forkerte tidspunkt. Et samarbejde, der lukker andre ude, ville lige nu smadre det multilaterale system i WTO.

"Vi skal tænke på en integration af verdenshandlen, så de fattige lander ikke taber ved det. På lang sigt bliver det en sundere verden, end hvis vi tænker i regionale blokke," siger hun.

"Doha er psykologisk vigtigt for hele verden for at vise, at vi kan håndtere konflikter."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her