Læsetid: 3 min.

Verdensmagere

24. februar 2001

»Vi har ikke brug for en global nejbevægelse, der bare vil stoppe verden.«
Udenrigsminister Mogens Lykketoft, olitiken 23. februar 2001

NU HAVDE MAN lige lært, at danskerne var blevet ’hverdagsmagere’. Sådan nogle, der afsværgede den store politik og vendte sig mod det nære. Engagerede sig i det personlige livsprojekt, som kunne overskues og give mening i en kaotisk verden styret af fjerne, globaliserede markedskræfter. Politik i gammeldags forstand var død, politikerne var dødssyge, og det mest meningsfulde, man kunne gøre, var at forsøge at leve ansvarligt i den lille verden. Politik med lille ’p’ kunne det højst blive til.
’Hverdagsmageriet’ var dét, der var plads til, som tingene står – troede man. Det var forkert. Noget nyt springer pludselig frem. Vi tilbyder gerne de fortumlede sociologer et ord for det: ’Verdensmagerne’. Efter et tiårs tøven og tvivlen og vantro betragten af den liberaliserede globaløkonomis voldsomme fremfærd, bobler en eller anden indestængt energi over. En vilje til at være med, påvirke, forandre og tage ansvar for verden er pludselig til stede. Det startede i Frankrig, og i dag når det for alvor til Danmark med det store debatmøde om ATTAC, som Informations debatforum Luftskibet er vært for. Efter nogle ugers venden ryggen til fænomenet har det officielle Danmark og det meste af den øvrige medieverden forstået, at dét, der foregår, hverken er et markedsføringsgreb fra et lille dagblad med »stagnation i målgruppen« – som Jyllands-Posten skrev – eller en sidste krampetrækning fra hendøende 68’ere. Det er en meget bredere ’nu kan det være nok’-reaktion – registrerbar i ATTAC-regi i 22 lande – på en grasserende udvikling, hvor griskhed, spekulation og hensynsløs konkurrence er sat i globalt, nyliberalt markedssystem. Folk vil tydeligvis ikke se på det mere.

ATTAC’S PROJEKT er så dristigt og endnu ufærdigt, at det let kan gå galt. Ikke på grund af modspillet fra det nyliberale netværk ’Mod-ATTAC’, der i solidaritet med den multinationale McDonald’s-kæde vil indtage et større antal burgere i eftermiddag. Hvis de tager sig lidt sammen, kan Mod-ATTAC tværtimod blive en overordentlig nyttig udfordring, der presser ATTAC-folkene til at læse ordentligt på lektien og udvikle analyserne og politikken.
Næ, ATTAC-projektet kuldsejler, hvis deltagerne ikke forstår, at de selv er en central og aktiv del af globaliseringen, og at udfordringen til dem er at forme et globaliseret samfund, hvor borgerne tager på sig at skabe den ny politik og udvikle de institutioner, der kan tæmme de løsslupne og skrupelløse pengeinteresser og give plads til nye værdier. Mogens Lykketoft har ikke altid ret, men han har ret i, at en global nej-bevægelse, der bare vil stoppe verden, er uden fremtid. Og han er her på linje med sociologen Manuel Castells, der – som omtalt i Informations nyhedsanalyse
i går – ikke ser noget udviklingsperspektiv i en ’modstandsidentitet’ båret af negativitet og verdensfjerne paroler. Mulighederne og fremtiden ligger i det, Castells kalder ’projektidentiteten’, i viljen til – med afsæt i en kritik af det bestående – at skabe noget nyt, blive verdensmagere.
Det kan måske være en stor mundfuld for de modne politiske aktivister, der er opdraget i modstandstraditionen, men det er givetvis dét perspektiv, der lokker mange unge – socialt og økologisk indignerede, men politisk jomfruelige – til ATTAC. Disse unge vil tage verden i favn og forvandle den, ikke vende den ryggen.
At skabe fremtiden frem for at forsvare fortiden er et stort projekt. Frygtindgydende, markedets magt og aktuelle dominans taget i betragtning. Men nogen forsøger altså nu at tage det på sig.
Dagens møde på Sct. Annæ Gymnasium (vi gentager lige: alle pladser er optaget) er et første skridt. Foran ligger – foruden tiltrængt ikke-voldelig aktivisme – masser af studiekredse, analytisk arbejde, interne
diskussioner – herunder afklaringer af, hvor man kan følge ATTAC i Frankrig, og hvor man må foretage egne præciseringer af politikken. Det kommer til at tage tid. En reform, der gennemføres på mindre end ti år, er ikke en ordentlig reform, siger ATTAC’s vicepræsident, Susan George.
Information tog et initiativ med invitationen til dagens debatmøde. Nu fortsætter andre processen frem mod stiftelsen af et dansk ATTAC. Bolden ligger hos verdensmagerne.

jsn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu