Læsetid: 4 min.

Vestens stigende brug af kokain skaber kaos i Mellemamerika

Det skønnes af FN, at den samlede mængde kokain fra Sydamerika udgør en værdi på 330 mia. kroner, hvilket gør det illegale stof til et af Sydamerikas mest succesfulde eksportprodukter. I kølvandet på kokainens rejse fra producent til forbruger følger et spor af død, ødelæggelse og magtmisbrug
14. juni 2007
Det skønnes af FN, at den samlede mængde kokain fra Sydamerika udgør en værdi på 330 mia. kroner, hvilket gør det illegale stof til et af Sydamerikas mest succesfulde eksportprodukter. I kølvandet på kokainens rejse fra producent til forbruger følger et spor af død, ødelæggelse og magtmisbrug

En nat i november sidste år stormede 20 bevæbnede mænd ind på et diskotek i byen Uruapan i den mexicanske delstat, Michoacan. De smed hovederne fra fem lig på gulvet og meddelte forsamlingen af chokerede gæster, at det var en hilsen fra la familia.

La familia, der er den generelle betegnelse for den mexicanske mafia, hører til i den absolutte top, når det gælder organiseret kriminalitet på verdensplan. Deres hårdeste aktiv er kokain til verdens største markeder i henholdsvis USA 0g Europa.

Og i takt med den stigende globale efterspørgsel på kokain optrappes den voldelige kamp om den lukrative forretning. Det mærkes i Mexico, hvor narkokrigen alene i 2007 har kostet mere end 1.200 personer livet. Herunder politifolk, politikere og journalister, der enten kom på tværs eller for tæt på narkokrigen.

Derfor er det mafiaens aktiviteter og særligt handlen med kokain, som den mexicanske præsident Felipe Calderón har udnævnt til den største nationale sikkerhedstrussel. Siden Calderóns indsættelse i præsidentembedet i januar har han indsat 24.000 soldater i kampen mod den organiserede kriminalitet. Det er et antal svarende til tre gange Danmarks samlede hær.

"Mexcio oplever en enorm stigning i narkotrafik og den tilknyttede vold, fordi at markedet for kokain eksploderer i USA," lød det i en pressemeddelese fra det mexicanske udenrigsministerium i sidste weekend, hvor den mexicanske regering opfordrer de nordamerikanske myndigheder til at øge indsatsen for at kontrollere markedet.

Og det, som de mexicanske myndigheder er oppe imod, er heller ikke små interesser. I går onsdag udgav FN's organisation for narkotika og kriminalitet, UNODC, en rapport med titlen 'Kriminalitet og vold i Centralamerika - fanget i en krydsild'. Heri skønner UNODC, at produktionen af kokain i Sydamerika at være 900 tons til en værdi af 330 milliarder kroner.

Et spor af blod

For kokainens rute trækker et blodigt spor. Ikke kun i Mexico, der til trods de omfattende problemer er en solid stat, men særligt i de caribiske og mellemamerikanske lande.

"Narkoruten igennem Mellemamerika har trukket et spor af ødelæggelse. Op mod 88 procent af al kokain til den nordamerikanske marked transporteres igennem den mellemamerikanske og mexicanske korridor," lyder det i FN-rapporten fra UNODC.

Derfor advarer administrerende direktør i UNODC, Antonio Maria Costa, nu om, at uden en ekstraordinær indsats, så risikerer man, at særligt de mindre mellemamerikanske landes legale styrer simpelthen kollapser under presset fra den organiserede kriminalitet.

"Hvor kriminalitet og korruption regerer, og hvor narkopenge perverterer økonomierne, der mister staterne deres monopol som udøvende magter, og borgerne mister tilliden til både de politiske ledere og landenes myndigheder. Resultatet er, at den sociale kontrakt mellem styre og folk smuldrer, og befolkningerne tager loven i egen hånd," siger Antonio Maria Costa.

Et sikkerhedskompleks

Derfor er krigen mod kokainen ikke blot et spørgsmål om skadevirkninger på brugerne. Det er i langt højere grad et spørgsmål om hele befolkninger - der uden nogensinde at have rørt det hvide pulver - berøres af den stigende efterspørgsel på kokain. Ligesom politikere og journalister, der forsøger at kæmpe kampen, må lade livet.

Som det konkluderes af UNODC:

"De mellemamerikanske lande er forskellige, men har én ting til fælles: De er alle påvirket af narkotrafik, kriminalitet og underudvikling (...) På grund af deres geografiske placering, er de fanget mellem verdens største kokain-producent, Colombia, og verdens største marked, USA."

Og for lande som Guatemala og Honduras, hvor totredjedele af befolkningerne lever under fattigdomsgrænsen, er der tale om meget voldsomme kræfter og ressourcer bag den organiserede kriminalitet, som langt overmatcher de enkelte staters budgetter og formåen. Et forsigtigt skøn på den samlede markedsværdi af den kokain, der flyder alene til det nordamerikanske marked, lyder på årligt 50 mia. dollar. Til sammenligning har Guatemala et BNP på 28 mia. dollar. For Honduras er tallet blot 7 mia. dollar.

Præcis samme problem udspiller sig på ruten til det europæiske marked, der er den anden store globale kokain-rute.

Her går vejen hovedsageligt via Caribien og over Afrika, hvor tilsvarende skrøbelige stater i Vestafrika må lægge landingsbaner til kokainens vej ind til de europæiske forbrugere.

Stigende forbrug

For det globale forbrug af kokain er eksploderende. Hvor kokain i 1970' og 80'erne primært var et elitært drug, er det illegale stof i dag blevet nærmest folkeligt og hver mands eje.

Prisen på kokain er faldet til det under det halve i takt med, at efterspørgslen er taget til. Det konkluderes i den seneste årsrapport fra EMCDDA, der er EU's center for overvågning af narkoafhængighed.

Baseret på interview-undersøgelser i samtlige EU-lande fastslår EMCDDA, at forbruget blandt de europæiske befolkninger er steget markant fra 1990 og frem. I lande som Spanien og England, der har de højeste antal kokain-brugere, viser tallene, at mellem fire og fem procent de 15-34-årige regelmæssigt tager kokain. Ifølge samme undersøgelse er tallet for Danmark omkring to procent.

Men passer det?

Nye resultater

Et forskerteam under Institut for biomedicinsk og phamaceutisk forskning ved Nüremberg Universitet har taget nye metoder i brug for at estimere forbruget af kokain blandt nordamerikanske og europæiske befolkninger. De tester spildevandet fra de større byer for biologiske komponenter, der kun opstår ved indtagelse af kokain.

Og foruden at kunne bekræfte den allerede eksisterende forestilling om, at New York er klodens kokain-mekka, så viser forskerteamets resultater, at brugen af kokain sandsynligvis er langt mere omfattende end tidligere troet.

"Hvis resultaterne er rigtige, så er antallet af kokainbrugere dramatisk meget højere, end man tidligere er gået ud fra," siger Roland Simon fra Institut for Terapi og forskning i Munchen.

Og tallene viser foreløbig, at forbruget af kokain i Europa er op til fem gange højere end de tal, som hidtil har været regnet for gældende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Coninck Lucas

Free The Weed!