Læsetid: 3 min.

En Vesterhavs-viking vender hjem

Tine Engers debuterer med en vellykket og vejrbidt slægtskrimi
12. november 2005

En vestenvind, der går helt til benet. Mystisk hedemarsk og overdådige ravfund. Sandflugt og røgvand, der hvirvler gennem luften. - Der er godt med riv, rav og rusk i Tine Engers fine og velskrevne debutroman Fjern, som netop er udkommet.

Egentlig har hovedpersonen vendt ryggen til sin hjemegn og den lille Vesterhavsby Fjern. Freja Vibæk, som hun hedder, er til sin fars store fortrydelse taget til København og er blevet en succesfuld pressefotograf med fast job på et dagblad og en god adresse på Østerbro.

En opringning på redaktionen om, at hendes far er død ved en dramatisk faldulykke hjemme i Vestjylland, tvinger hende tilbage til barndomslandet i de vindblæste klitrækker. Og det er ikke for sarte sjæle. Der er meget, der ikke lader sig forstå sådan umiddelbart, selv ikke for en indfødt.

Efter ganske kort tid går det op for Freja, at hendes far ikke er død på en naturlig måde, og at der er store dele af faderens og familiens historie, hun slet ikke kender. Vestjyder er normalt kendt som de noget tavse typer, men her vil fortielserne ingen ende tage.

I bedste krimistil lægger Engers ud med en masse gådefulde og uopklarede spor, som Freja straks tager fat på. Hun indleder et egensindigt efterforskningsarbejde af familiehistorien og faderens mærkværdige dødsfald og har læseren med i hver detalje.

Slagkraftig mytologisk

Her kommer egnens lokalhistorie til at spille en stor rolle. Landskabet, jordene og menneskene er groet sammen til et uadskilleligt hele. Og derfor viser Frejas udforskning også, at det især er en større ekspropriation af området til militærområde i 1960'erne, der stadig mærker menneskene og griber ubønhørligt ind i deres liv. Særligt i hendes fars. Og dermed også i hendes eget liv.

Krimiplottet fænger og Engers kan flikke en historie sammen med både puls, spænding og overraskelser. Fra den nutidige handlingstråd krydsklipper Engers elegant til tilbageblik på Frejas barndom og særligt hendes tætte, næsten loge-agtige forhold til faderen. Han har kompromisløst viet sit liv til undersøgelser og forskning i rav og til vikingetidens mytologi, levemåde og tilgang til verden. Gennem Frejas barndom har en af hans vigtigste opgaver været at opdrage hende som god vesterhavsviking. Det vil sige en, der kan læse havet, brændingen og vinden, afkode klitten, tage varsler og kende sin plads vikinge-ætens mytologiske univers. En viking, der er i pagt med naturen og med slægten. Faderen opdrog også Frejas barndomsven Christian i samme ånd.

Det er hele fortællingens norrøne islæt, og den slagkraftige overbygning af nordisk mytologi, som er Tine Engers fortællemæssige scoop i denne overbevisende debutroman.

Et brag af en bog

Forfatteren er hjemme i mytologien og forstår at bruge den og konfrontere den med en moderne eftergiven velfærdsmoral, der er her-og-nu-orienteret, forbrugerisk og overfladisk. Som når faderen en sjælden gang skælder ud på moderens ønsker om at komme på charterrejser og få et fjernsyn:

"Kan du da ikke se, at alle de rejser kun er til for at afstive folks ringe selvværd. De tror, de oplever noget, fordi de er blevet underholdt i et fremmed land. De kender ikke engang deres eget hjemland. (-) Kan du ikke se, at fjernsynet forhindrer dig i at fordybe dig? Det er en evindeligt støjende, dominerende og konstant talende gæst i din stue. Du er passiv og tilskuer," siger Frejas far.

Det er vikingemoralen og de heltemodige handlingsmønstre, der hen mod slutningen i Tine Engers medrivende roman kommer til at koste både faderen, Freja og vennen Christian dyrt.

Så er der vist ikke afsløret for meget af denne vejrbidte slægtskrimi, som anbefales på det varmeste.

Tine Enger: Fjern. Roman. Borgen. 292 sider, 299 kr. ISBN 87-21-02624-6.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu