Læsetid: 2 min.

Veto mod at lade SU stige langsommere

Forligspartnerne Socialdemokraterne, SF og de radikale forhindrer den opbremsning af SU-stigningen, som Venstre og Konservative gerne ser
18. juli 2006

De studerende vil fremover også få skruet deres SU op i takt med lønnen i den øvrige del af samfundet.

Det lover Socialdemokraterne, SF og de radikale som forligspartnere om Statens Uddannelsesstøtte (SU), efter at Venstre og de konservative har luftet tanker om lade SU stige langsommere. SF-gruppeformand Ole Sohn garanterer, at SU ikke bliver ændret, så den reguleres i takt med prisstigningerne i stedet for lønstigningerne, som det sker i dag.

"Vi synes, at regeringens forslag er dårligt, fordi en lavere SU til de studerende vil betyde, at de studerende er tvunget til at tage mere erhvervsarbejde og dermed forlænge studierne," siger Ole Sohn.

Han finder forslaget fra politikere hos Venstre og de konservative selvmodsigende i forhold til, at regeringspartierne gerne vil have de studerende hurtigere gennem uddannelserne.

Rasmus Prehn, socialdemokratisk ordfører for videregående uddannelser, afviser også forslaget om en svagere stigningstakst.

"Vi har brug for, at flere får en uddannelse, ikke færre," siger han.

R vil ikke ændre forlig

Den radikale skatteordfører Poul Erik Christensen vil heller ikke være med til at ændre på SU-forliget.

"Den hopper vi ikke på," siger han.

De radikale vil have SU og andre offentlige ydelser til at følge udviklingen i den øvrige del af samfundet.

I Børsen mandag siger Venstres finansordfører Peter Christensen, at Venstre er klar til at ændre på SU-reguleringen, hvis der er politisk flertal for det. De konservative har længe ønsket, at SU skulle stige langsommere.

Arbejdsmarkedsordfører Jacob Axel Nielsen (K) glæder sig over, at en meningsmåling fra Catinét har vist, at hele 55 procent af danskerne vil bremse SU-stigningen, så den ikke længere følger udviklingen i løn.

Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti mener, at forslaget fra Venstre og de konservative for "ikke er gennemtænkt".

Meningsmålingen fra Catinét er lavet for den liberale tænketank Cepos. Ifølge svarene er de studerende selv mest interesserede i at få reguleret deres SU til skade for dem selv. Hele 66 procent af dem ønsker SU reguleret i takt med prisstigningerne i stedet for lønudviklingen.

Lønningerne vokser med henved fire procent årligt, mens priserne kun vokser med det halve.

I

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu