Læsetid: 4 min.

Victor Eremita går igen

I aftes gik han for 170.000 kroner, da 'Enten-Eller' blev solgt hos Bruun Rasmussen, hvor der blev solgt for millioner, tjent på en kuglepennedims, som hindrer blæk i at størkne
13. december 2006

Auktioner er seancer, hvor man ikke skal vippe unødigt med ørerne eller foretage en forkert bevægelse, for så risikerer man pludselig at have købt en egyptisk mumie til 30.000 kroner, selvom man blot lige ville klø sig i nakken. Sådan er det i al fald vittighedstegninger.

Vi er mødt op til en hos Bruun Rasmussen i Københavns Bredgade, der i aftes solgte små 200 bibliofile sjældenheder. Der er sat fyldte rødvinsglas frem til fri afbenyttelse, og cirka 100 interesserede har sat sig til rette på stolene. Ude ved siderne sidder auktionsfolkene klar ved telefonerne, hvor de står i standby-forbindelse med købere fra hele verden.

Det store nummer er - tror vi da - salget af Søren Kierkegaards Enten-Eller, hvori han har skrevet følgende dedikation: "Til den danske Digter H.C. Andersen med skjönsom Hengivenhed fra Victor Eremita." Den er vurderet til 100.000 kroner. Eremita er en af de mange pseudonymer, som den danske filosof benyttede sig af.

Fra fjern og nært

De tilstedeværende kommer fra fjern og nær. Fra 'fjern' er den russiske antikvarboghandler Antolij Borokov mødt op. Men han er slet ikke ude efter Kierkegaard.

"Jeg vil købe to meget smukke, russiske bøger," fortæller han, mens vi venter. "De handler om kroningen i 1856 af zar Alexander II, og de er meget sjældne i Rusland, hvor mange bøger blev ødelagt under revolutionen. Jeg er klar til at byde op til 100.000 for dem," siger Borokov, der ledsages af sin danske ven Peter Daugaard, formand for de danske antikvaboghandlere.

Bøgerne blev fremstillet i 200 eksemplarer, som blev givet som gaver til kroningsgæsterne. Borokov vil muligvis sælge dem videre. "Der findes jo rige russere, der har tjent penge, fordi olien er steget så voldsomt i pris."

Fra Paris er Yves Lebouc kommet. Er han ude efter Kierkegaard?

"Mais non!" siger han forskrækket. Han, der blandt andet driver et galleri i Rue des Beaux Arts, er klar til at byde på bøger, som er udtryk for fin, gammel, fransk bogbinderkunst.

Fra 'nær' er kommet to kvinder, der bor i den indre by, Anne Marie Petrignane og Elinor Bryld. "Det er da interessant med dedikationen, men Søren Kierkegaards værker har ikke den store interesse for os," siger den ene , og den anden forklarer: "Vi er her, fordi det morer os."

Forfatteren Asger Schnack, ligeledes fra 'nær,' holder kortene helt tæt på kroppen. Han vil ikke ud med på hvad eller med hvor meget han har tænkt sig at byde.

Gode gamle William

Sebastian Lerche, direktøren for Bruun Rasmussen, fortæller:

"Det, vi primært sælger i aften, er dele af den gode Bjarne Saxhofs samling, som er genereret over 20-30 år. Han var ingeniør af uddannelse, havde undervist på DTU, men arvede så en masse penge, fordi hans onkel havde opfundet en lille gummidims til kuglepenne, patenteret det og tjent millioner af kroner, som han placerede i ejendomme. Han begynder så at købe rigtig mange dyre bøger både herhjemme fra og i udlandet. Han døde for nu to år siden."

- Hvilke forventninger har du til aftenens auktion?

"En topinteresse, som der jo er, når gode eksemplarer af sjældne bøger udbydes. Vi har jo så også den fornøjelse at udbyde det eneste kendte vidnesbyrd om en kontakt mellem H. C. Andersen og Kierkegaard. Men de er ikke fra Saxhof-samlingen."

- Hvor så fra?

"Fra 'øvrige rekvirenter.' Men så er der jo også en Shakespeare-ting med, vurderet til en million kroner!"

- Er Kierkegaard så i virkeligheden en lille sag?

"I kroner og ører ja, men i vigtighed kan Kierkegaard absolut hamle op med gode, gamle William!"

I den ultrakorte version er Enten-Eller - undskyld, Tudvad - det værk, hvori Kierkegaard redegør for det æstetiske stadium, hvor man interesserer sig for alt det sjove i livet, hvilket kan føre til den dybeste fortvivlelse, hvorefter der gøres rede for den etiske, osv., osv.

Shakespeare trukket

Hr. Bjarne Mortensen, der også kommer fra nærområdet, har kendt Bjarne Saxhof personligt.

- Hvordan var han?

"En underlig mand. Han købte på et tidspunkt det der bogantikvariat på Frederiksberg, hvor indehaveren skræmte køberne bort. Saxhof boede ude på den gamle strandvej, jeg tror det var i nummer 198. Det så noget mørkt ud udefra, men han havde virkelig gode og dyre bøger. Han købte lidt plakater af mig blandt andet nogle af Storm P's. Den lille kuglepennedims, onklen opfandt, var den lille mekanisme, der gør at blækket i kuglepenne ikke størkner."

Bjarne Mortensen har kig på et par akvareller af Gerda Wegner, som også sælges, og som er sat til 6000 kroner stykket.

Men nu er auktionen i gang, og buddene fyger rapt. Baudelaire går for 48.000 kroner, Camus for 17.000, Man Ray med digte af Eluard for 17.000, Ovids elskosvkunst for 70.000.

Andre russere køber Zar-bogen for næsen af Borokov. For Shakespeare bliver der budt 850.000 kroner, men den bliver trukket, formentlig fordi sælger synes, det er for lidt. Enten-Eller får hammerslag ved de 170.000 kroner - budt af en køber i Frankrig. Sebastian Lerche er tilfreds. Bøgerne var tilsammen vurderet til fem millioner og er solgt for otte.

"Dog undrer det mig," siger han, "at ingen danskere har budt på dette litteraturhistoriske værk, som har været omtalt i store artikler i USA Today og andre internationale aviser. Vi køber jo giraffer hjem fra Afrika, så vi kan se dem i Zoologisk have her...så hvorfor vil man ikke beholde værket her?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her