Læsetid: 2 min.

Videobånd med henrettelser offentliggjort

En 10 år gammel henrettelse af seks unge bosniske muslimer er blevet vist på nationalt tv i Bosnien og Serbien. Serberne er tvunget til at se deres krigsforbrydelser i øjnene
7. juni 2005

De uhyggelige videobånd, der viser den serbiske paramilitiære gruppe Skorpionernes henrettelse af bosniske muslimer, har i flere år stået på udlejningshylden i den lokale videobutik i gruppens hjemby Sid.

I fem eksemplarer blev de lånt ud, hovedsageligt til personer med forbindelse til Skorpionerne, som har base i Sid, omkring 130 kilometer vest for hovedstaden Beograd.

"Vi kendte godt til båndene, men troede bare de indeholdt nogle fyre, der pralede af deres krigseventyr," siger en lokal beboer, der ønsker at være anonym. "Da jeg så det på tv, gik det op for mig, hvad det handlede om: koldblodige mord."

Befolkningen fik et chok, da serbisk tv i sidste uge viste de grufulde billeder af henrettelsen af seks muslimer fra Srebrenica, hvoraf fire var mindreårige og to var under 30 år. Landet har ellers ikke været meget for at tage et opgør med dets egen rolle under den brutale konflikt i 90'erne.

Optagelserne stammer fra en aktion for 10 år siden, da serbiske styrker indtog den muslimske enklave i det østlige Bosnien. Mindst to kvinder genkendte deres sønner på optagelserne, som også blev vist på bosnisk tv. Ud over de Skorpioner, der optræder på båndet - hvoraf fire er blevet arresteret - er præsten, der velsigner gruppen inden massakren, blevet genkendt som 55-årige Fader Gavrilo, præst i klosteret Prvina Glava i udkanten af Sid.

'Herre, giv dem styrke'

"Herre, giv din trofaste hær styrke til at bekæmpe den fjendtlige nation," hører man Fader Gavrilo sige på båndet. I weekenden forsøgte han så at retfærdigøre sine handlinger:

"Den slags velsignelser var helt normale under krigen."

Frigivelsen af båndet har endeligt overbevist store dele af befolkningen om, at massemordet på 8.000 muslimske drenge og mænd rent faktisk har fundet sted. Første gang optagelserne blev vist var under retssagen mod den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic ved krigsforbryderdomstolen i Haag. Båndet blev skaffet af en anonym kilde, der menes at være tidligere medlem af Skorpionerne og nu efter sigende modtager beskyttelse fra domstolen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her