Læsetid: 3 min.

Videoklip udløser global debat om dødsstraf

Optagelsen af Saddam Husseins sidste minutter har udløst en bølge af international forargelse og givet modstanden mod dødsstraf yderligere vind i sejlene
5. januar 2007

Det var aldrig meningen, at henrettelsen skulle være offentlig.

Men to og et halvt minuts flagrende mobilkamera-optagelse bragte hængningen af Saddam Hussein direkte ind i dagligstuer over hele verden og har på få dage fremkaldt en bølge af international fordømmelse og sat spørgsmålet om dødsstraf til global debat."Velkommen til henrettelseskammerets skumle verden, leveret direkte til dig af YouTube-generationen," lød kommentaren fra Amnesty International.

Mens over halvdelen af verdens nationer nu har afskaffet dødsstraffen ved lov eller i praksis, er Irak gået i modsat retning ved at slutte sig til den svindende kreds af lande, hvor henrettelser stadig sker rutinemæssigt. Denne liste omfatter frem for alt Kina, Saudi-Arabien, USA og Iran, hvor over 90 procent af verdens henrettelser finder sted.

I alt 128 lande har afskaffet dødsstraffen ved lov eller i praksis. 69 lande har bibeholdt den, men antallet af de lande, som henretter fanger hvert år, er langt mindre.

Berygtet for brutale drab

Saddam Husseins Irak var berygtet for vilkårlige drab. Han brugte tortur, mord, målrettede attentater og domstolsbefalede henrettelser for at opretholde sit jerngreb om magten, og en anerkendt menneskeretsorganisation rapporterede om, hvordan han gav ordre til offentlige halshugninger af kvinder, der var under anklage for at være prostituerede. Deres afhuggede hoveder blev derpå stillet til skue for offentligheden på stager med skilte, der bar indskriften: 'For Iraks ære'.

Hans egen henrettelse kom til at finde sted på et tidspunkt, da dødsstraffen er under større pres, end den har været i mange år. Således har selveste Florida-guvernør Jeb Bush - hvis bror, præsident George Bush, er notorisk tilhænger af den ultimative straf - netop givet ordre til et moratorium for henrettelser i hans stat, efter at en dødbringende giftindsprøjtning for nylig blev givet så sjusket ved en henrettelse, at den dømte var dobbelt så lang tid om at dø som beregnet og menes at have lidt de forfærdeligste smerter.

Henrettelser er ligeledes suspenderet i Californien og Missouri, efter at domstole her har afgjort, at dødbringende indsprøjtninger er forfatningsstridige, eftersom den smerte, de afstedkommer, falder under kategorien 'grusom og usædvanlig afstraffelse'.

Og en særkommission i New Jersey anbefalede i forgårs, at staten bliver den første til at afskaffe dødsstraf, siden USA's højesteret atter tillod denne i 1976.

Dødsstraf taber terræn

I USA har ny medicinsk forskning fundet frem til, at dødbringende indsprøjtninger - den anvendte henrettelsesmetode i alle dødsstrafspraktiserende amerikanske stater på nær en (Nebraska bruger stadig den elektriske stol, mens og Arizona, Maryland, Missouri og Wyoming tilbyder gaskammeret som alternativ til indsprøjtning) - er en ekstremt smertefuld måde at dø på, hvilket på ny har åbnet debatten.

Over hele verden taber dødsstraffen terræn. Mexico og Liberia blev i 2005 de seneste lande til at afskaffe den, hvad der bringer antallet af lande, hvor dødsstraf er afskaffet ved lov ned på 86, hvor det til sammenligning var på kun 16 i 1977.

Skønt tusindvis af mennesker stadig henrettes hvert år, tegner kun fire lande sig for 94 procent af alle henrettelser: Kina, USA, Iran og Saudi-Arabien.

Kina alene udfører så langt den største del af verdens henrettelse og idømmer sine borgere dødsstraf ikke blot for mord, men også for forbrydelser som skattesvindel, mindre narkokriminalitet og uvoldeligt tyveri. Dog har Kina frafaldet sin mangeårige praksis med at lade de dødsdømtes slægtninge betale for henrettelsespelotonens dødbringende kugler.

I Iran og Saudi-Arabien foregår henrettelser stadig offentligt.

Kriminelle halshugges med sabel i Saudi-Arabien og hænges fra kraner i Iran, der også fortsat henretter personer under 18 år.

Til de lande, som stadig gennemfører forholdsvis mange henrettelser, hører Vietnam, hvor informationer om, hvor mange dødsstraffe, der eksekveres, er klassificeret som en statshemmelighed, og Pakistan.

Nu udtrykker Amnesty International bekymring for, at mange nye henrettelser kan ventes i Irak i kølvandet på Saddams. 'Slagteren fra Bagdad' Hussein lod henrette tusindvis af irakere i sin tid som enehersker. Men i sidste ende kan videooptagelsen af hans egen brutale henrettelse være de to og en halv minut, der gav den stigende internationale modvilje imod dødsstraf afgørende momentum.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her