Læsetid: 3 min.

Viel Geschrei

15. marts 2003

»Enten moderniserer vi – eller vi bliver moderniseret af markedets ubremsede kræfter.«
Kansler Gerhard Schröder i Forbundsdagen i går
Forventningerne var skruet i vejret. I dagevis beskrev aviserne, hvordan kansler Gerhard Schröder (SPD) var gået i enrum for at forberede sin karrieres måske vigtigste tale – og nogle af aviserne forsøgte endda at hjælpe ham med taleudkast, der rummede forslag til reformer af det kriseramte tyske samfund.
En offensiv var blevet bydende nødvendig, efter at Schröders treparts drøftelser i ‘Forbund for Arbejde’ – en samtalekreds bestående af arbejdsmarkedets parter og regeringen – brød endegyldigt sammen for et par uger siden.
Konsensus kunne Schröder ikke længere håbe på, altså måtte han selv træde i karakter med en offensiv tale. Begejstre tilhængere, omvende modstandere.
Hvad talen ‘Mod til fred – mod til fornyelse’ ville rumme, holdt han hemmeligt for at højne forventningerne.
Hvordan ledigheden på 4,7 millioner mennesker skal bekæmpes? Hvordan de mindre erhvervsdrivende får bedre vækstbetingelser? Hvordan de sociale systemer og sundhedsvæsenet atter kan gøres betalelige?
Vent og hør.

Kort efter klokken ni i går stillede han sig ved Forbundsdagens talerpult i Berlin og tog fat. 85 minutter om fred, nationens tilstand og en vej ud af krisen.
“Regeringen har i de sidste år sat meget i gang” sagde Gerhard Schröder værdigt - og modtog hjertelig hånlatter fra den konservative opposition, CDU-CSU.
»Afvis alt og kræv mere ind! Det er fuldkommen uansvarligt, og det bringer Dem ingen vegne,« vrissede Schröder udenfor manuskriptet henvendt til oppositionen.
I selve Schröders manuskript om den såkaldte ’reformagenda 2010’ befandt der sig følgende tiltag: Dele af dagpengesystemet skal lægges sammen med socialvæsenet – og dagpenge reduceres til socialhjælpsniveau. For de ældre ledige begrænses varigheden af udbetalingen til 12-18 måneder.
Erhvervsdrivende skal befries for bureaukrati. Lærepladser til alle unge – om nødvendigt ved anvendelsen af tvang mod arbejdsgiverne. Kommunerne og byggeriet tilgodeses med 15 milliarder euro (110 milliarder kr.), tildels givet som billige lån. Sygekassernes opgaver skal indskrænkes, og ministre må indstille sig på et lønstop.
»Hvis alle står sammen, vil det lykkes,« appellerede Gerhard Schröder og forlod pulten.

PÅ intet tidspunkt viste kansleren virkelig kampgejst. Talen var en nøgtern redegørelse samt en invitation til politisk samarbejde – en optræden meget forskellig fra den indtrængende, kæmpende Schröder fra valgkampen sidste sommeren.
Bemærkelsesværdigt var det også, at han støttede sig så tungt til sit manuskript; når Schröder er lidenskabeligt optaget af et emne, klarer han sig meget bedre uden.
Og et studie af hans gestik i går viste, at den knyttede næve, han plejer at give sin ord eftertryk med, blot var en halvåben hånd, der flaksede rådvildt hen over pultens bord for at lægge stabelen af taleark penibelt tilrette.

Hverken talens indhold eller fremførelse var særligt medrivende – slemt nok – men værst af alt var det, at invitationen til oppositionen ikke nåede frem.
Hos CDU-CSU, som Gerhard Schröder er tvunget til at samarbejde med efter en stribe tabte delstatsvalg, var dommen over ’Reformagenda 2010’ hård.
»Et stort spring for Forbundsrepublikken Tyskland er dette med sikkerhed ikke,« kommenterede CDU-formand Angela Merkel. Hun kaldte agendaen for “gentagelser og vage antydninger.”
»Det er ikke tydeligt, om De er Dem krisens omfang bevidst,« sagde hun henvendt til Schröder.
Og i Lübeck stod fagforeningsformanden for de offentligt ansatte, Frank Bsirske (Verdi), klar:
»Efter 16 års omfordeling fra bundet til toppen (under kansler Kohl, CDU, red.), får vi nu at vide, at det ikke var omfordeling nok. (...) I stedet for at indrømme, at medikamentet var forkert, siger regeringen, at dosis var for lille.«
Kansleren modløs, oppostionen sejrssikker, fagforeningerne fornærmede og arbejdsgiverne utålmodige.
Det bliver et langt, tungt forår for Gerhard Schröder.
Og for tyskerne.

wpr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her