Læsetid: 4 min.

Fra Vigerslevparken til Berlinalens rampelys

For David Dencik har 2007 allerede budt på adskillige succesoplevelser: En Robert for bedste hovedrolle, en Bodil-nominering og i weekenden mærkatet Shooting Star, som bragte Dencik til fotosessions og speedcasting i Berlin
22. februar 2007

"Jeg kan huske, jeg sad på en parkbænk i Vigerslevparken og tudede. Det var februar 1998, og det hele var noget forfærdeligt lort."

Erindringen om de mange afslag fra danske teaterskoler står i skarp kontrast til den succes, David Dencik oplever i dag. Han har netop modtaget en Robert for sin rolle som transvestitten Veronica i En Soap, og han er lige vendt hjem fra filmfestivalen i Berlin. Her sad han med i det store udstillingsvindue, som en af de udvalgte Shooting Stars.

"Ja det er sgu' underligt at tænke på. I dag går det ret godt. Jeg kan huske den februar i 1998, da jeg var i gang med at søge ind på skuespillerskolerne. Jeg kom til tredje delprøve i både København, Odense og Århus og kom ikke ind."

Året efter startede David Dencik på Teaterhögskolan i Stockholm. Egentlig et tilfældigt valg, som "bare stod skrevet i stjernerne", som han beskriver det. I dag sidder han i lejligheden i Stockholm. Succeserne står i kø for at blive nævnt, og stjernestøvet fra Berlinalens røde løbere har knap nok lagt sig.

Miss Universe

I dag, ni år efter de tre afslag fra de danske teaterskoler, er situationen en helt anden. Efter en uge i Berlin til filmfest er David tilbage på Dramaten i Stockholm, hvor de sidste prøver til Sam Shepard-stykket Buried child (Svensk: Hem till gården) er i gang. Stykket, der er instrueret af Stefan Larson, har premiere til marts.

Hverdagen i Stockholms teatermiljø står i skarp kontrast til den virak, David lige er vendt hjem fra i Berlin.

"Altså cut to the bone: Det er ligesom at havne midt i en Miss Universe-konkurrence. Man skal rundt til en masse møder, møde sponsorer, og så er der et hav af fotosessions. Man er en form for maskot for festivalen, for det handler jo i bund og grund om at promovere europæisk film."

Berlin har for David Dencik været en noget syret oplevelse, hvor "der er en masse mennesker, der skal klappe hele tiden." Men han erkender samtidig mulighederne i et projekt som Shooting Stars. Et projekt, der skal sætte fokus på de nye europæiske skuespiltalenter.

Shooting Stars-konceptet har løbet af stablen i 10 år og været med til at promovere navne som Daniel Craig (James Bond), Rachel Weisz (The Constant Gardener) og Ludivine Sagnier (Swimming Pool). Danmark har blandt andet været repræsenteret ved navne som Beate Bille, Sonja Richter og Thure Lindhardt.

Speeddating

Berlin var da også andet end cocktails og stjerner. Folkene bag Shooting Stars har, ifølge Dencik, forsøgt at pakke det ind i noget professionelt.

"Der er da et fagligt indhold. Men det minder lidt om speeddating," siger han om en række castingsamtaler, som de udvalgte skuespillere deltager i. Hvert møde tager 20 minutter, og om disse møder kaster konkrete tilbud af sig, er uvist.

- Ambitioner?

"Jeg vil da gerne ud og arbejde med de skuespillere, man ser i biografen. Jeg vil være med på en oplever, få så meget ud af det som muligt. Det er ikke mig, du skal spørge om mine begrænsninger. Det er de andre," siger Dencik.

Og det er svært at komme uden om, at det går rigtigt godt for Dencik. Senest er han blevet nomineret til en Bodil for rollen i En Soap. I år er Dencik aktuel i tre spillefilm. To mindre roller: I Simon Stahos Daisy Diamond og i Jacob Thuesens Erik Nietzsche - de unge år. Begge har premiere i år. Senere på året kan David Dencik opleves i Daniel Espinosas første danske spillefilm, Ghetto.

I Ghetto spiller han den jødiske enkemand Shmuli, der står alene tilbage med en femårig søn efter sin kones død. Verden er ved at bryde sammen for hovedpersonen, og hans forældre begynder mere og mere og præge opdragelsen af sønnen. Filmen handler ifølge David Dencik om, "hvordan religion kan præge mennesker til at tage henholdsvis gode og dårlige beslutninger for deres eget bedste. "

Manuskriptet til filmen blev til i et samarbejde mellem David Denciks bror, Daniel Dencik, og instruktør Daniel Espinosa. Rollen var hele tiden tiltænkt David, og den er et ret godt eksempel på, hvordan rollerne kommer til den unge komet. Det handler om netværk.

'Jeg skal spille Hamlet'

Men ét er netværk, et andet er, når stjernerne banker på. Som da Lars Norén tog kontakt til David Dencik for at få ham til at spille Hamlet.

David Dencik troede som udgangspunkt, at Norén henvendte sig om en mindre rolle i stykket, "men fandeme nej, jeg skal spille Hamlet".

Til april begynder prøverne til Hamlet på Riksteatern i Stockholm. David Dencik er meget beæret over Noréns henvendelse.

"Jeg har meget store forventninger. Han er en formidabel tænker og kunstner, han har europæisk, hvis ikke verdensklasse," siger Dencik om Norén, som han altid har fulgt på sidelinjen.

"Det er virkelig et skulderklap, nu kan jeg næsten begynde at tænke på min pension. Norén bliver jo spillet over hele verden. Han har Bergman-format."

-Har du svært ved at få armene ned?

"Jeg forsøger da at bevare jordforbindelsen, men med Berlin-festivalen oven i, er det svært at være skeptisk. Shooting Stars var lidt det som svenskerne kalder 'grädden på moset'. Prikken over i'et."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her