Læsetid: 2 min.

Vikingerne kommer

Første bind af Maria Hellebergs nye, lovende Danmarkskrønike er klar
18. juni 2005

Maria Helleberg er gået ind i et specielt samarbejde med forlaget Aschehoug og Historiens Hus om at skrive en ny Danmarkskrønike. Det skal munde ud i en flere bind lang roman om de sidste 1.000 års Danmarkshistorie. En form for joint venture i den historiske fortællings navn. Det er for så vidt et udmærket projekt, der forener interesser i litteraturen, den brede historieformidling og grangiveligt også i god forlagsøkonomi.

Hellebergs Danmarkskrønike lanceres under hovedtitlen Slægten, og nu ligger første bind, Den hellige Knud, klar.

Som hovedtitlen antyder, er det en krønike om en fiktiv fynsk slægt, der kaldes 'Dane'. Første bind foregår i slutningen af 1000-tallet og begyndelsen af 1100-tallet, hvor vikingerne for alvor tabte slaget om England.

Her begynder beretningen om slægtens stamfader, Valdemar. Som forældreløs er der intet, der binder ham til hjemstavnen, så han drager i viking. Dvs. at Valdemar er med på et af de sidste vikingetogter, der lider nederlag i England. Som eksotisk nordbo bliver han taget til fange af den skruppelløse og succesfulde Vilhelm Erobreren. Som en tæmmet løve bliver Valdemar indlemmet i Erobrerens hird, og han bliver kendt under navnet "the Dane". Valdemar er dybt rystet over Vilhelm Erobrerens uberegnelige plyndringstogter, f.eks. da han brænder hele York af med mand og mus. Kunne det virkelig chokere en viking?

Åbenbart. Vores Valdemar er en blød mand bag vikingebrynjen, og flere af hans personlige bryderier som Helleberg beskriver fint og indfølende er så moderne, at man ind i mellem får lyst til at sende vikingen til psykolog!

"Vikingetidens samfund var et slægtssamfund. Individer var først og fremmest en del af deres slægt og blev behandlet derefter," hedder det i bogens pædagogiske introduktionskapitel om Vikingetiden. Men allerede få sider senere er det helt glemt, at den forståelse af individet, vi har i dag, først blev født langt, langt senere. Men pyt-pøj med det, for Helleberg er en dygtig historiefortæller, der kan få enhver læser til at føle sig helt vikingeagtig!

Knaldperler

Under flugten fra Erobrerens England har Valdemar først et både behageligt og smerteligt ophold hos frillen Alys i Westminster. Siden kommer den nu mere hærdede og forknytte Valdemar i stald hos kongesønnen Knud, som senere er bedre kendt som Knud den Hellige. Han følger Knud i tykt og tyndt, og bliver vidne til den ene store begivenhed i Danmarkshistorien efter den anden. Lidt ligesom Mikkel Thøgersen i Kongens Fald!

Vel hjemme i Danmark er der en skøn Hedvig til Valdemar, som føder ham sønnerne Svend og Henrik, som vi vel sagtens kommer til at høre mere til i de næste bind af slægtskrøniken, der kommer til august og oktober.

Helleberg skriver spændingsmættet og medlevende derudaf og viser sig som en garvet historiesnedker, der kan sit kram. Men måske også noget rutinepræget og glat - i hvert fald hvis man sammenligner med Hellebergs rigtig gode samling af biografiske fortællinger om markante kvinder i Danmarkshistorien, Vilde kvinder, milde kvinder fra 2003. Det er en anden type bog, nuvel, men der havde Helleberg både krudt og fyrværkeri i blækhuset, hvor hun her nøjes med små træfsikre, pædagogiske knaldperler.

Maria Helleberg: Slægten. Den hellige Knud. Roman. Aschehoug. 276 s., 179 kr. ISBN 87-11-29081-1

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her