Læsetid: 2 min.

Villa på rumrejse

Et gammelt brætspil sender to brødre og deres villa ud i verdensrummet i 'Zathura', som leverer eventyrvaren - især til børnene
10. marts 2006

Sci-fi-effekterne er supermoderne, men det er et gammeldags brætspil anno 1950, som er det magiske omdrejningspunkt i Jon Favreaus Zathura.

Spillet befinder sig i kælderen hos familien Budwing, der består af alene-far Tim Robbins, storesøster Lisa samt brødrene Walter og Danny på henholdsvis 10 og seks år. Brødrene kæmper om farens opmærksomhed, og når faren er på arbejde, kæmper de om at fordrive ventetiden.

Det er her, Danny finder spillet. Han trykker på spillets røde knap, hvorefter et lille rumskib af blik automatisk sætter sig i bevægelse. Da skibet standser, spytter spillet et kort ud med et varsel: 'Meteorregn, søg dækning!' og snart er huset på den anden ende.

Ovenpå daser drengenes teenagesøvnige søster i sin seng. Hendes regel nummer 1 lyder: Væk mig ikke, med mindre huset brænder!

Det gør huset ikke. Til gengæld svæver det frit i verdensrummet, angribes af kødædende Zorgoner, får besøg af en strandet astronaut (Dax Shepard), rystes af magnetfelter og suges ned i universets sorte huller.

Det er en gennemgående vits, at søsteren under det meste af den turbulente rumrejse sover, lytter til sin iPod, er dybfrossen eller blot optaget af sit faste morgenritual uden at opdage, at hendes små brødre tappert forsvarer huset mod universets kræfter.

Zathura minder om Jumanji (1995), der også var en filmatisering af en børnebilledbog af Chris Van Allsburg, og filmen viderefører den særlige blanding af hverdagsrealisme og fantasy, som Spielberg gjorde populær med E.T. og Nærkontakt af tredje grad.

Der er øjeblikke af ren magi, som da den ene af drengene åbner hoveddøren og stirrer lukt ud i verdensrummet. Et overraskende plot-twist udvider rumrejsen til en tidsrejse, og brødrene får sig en lektion i teambuilding med den opbyggelige morale, at alle mennesker - også brødre - skal respektere hinanden.

Hvad mere kan man ønske sig? Lidt flere kalorier til den voksne del af publikum, men vi fryder os da gerne på de smås vegne. Som i de fleste familiefilm - og familier, for den sags skyld - er det børnene, der har det sjovest.

Zathura. Instruktion: Jon Favreau. Manuskript: David Koepp og John Kamps efter bog af Chris Van Allsburg. Amerikansk. (Palads og CinemaxX samt en række biografer i det øvrige land

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her