Læsetid: 1 min.

Villy Fuglsang er død, 96 år

Tidligere folketingsmedlem for kommunisterne Villy Fuglsang er død
6. september 2005

Fortællingen om Villy Fuglsangs dramatiske og indholdsrige liv er i vid udstrækning fortællingen om nogle af de mest markante begivenheder i det 20. århundrede og med ham selv som part i historien.

Fuglsang blev født på Fyn som søn af en fodermester. Det kendskab, han fra barnsben fik til de fattige landarbejderes umenneskelige livsvilkår, var med til at vække hans politiske interesse og hans solidaritet for de svagest stillede.

Han lærte sig russisk, mens han passede køer som landbrugsmedhjælper. Efter realeksamen var han nogle år fodermester, og i 1928 blev han medlem af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). Resten af livet holdt han fast i, at hvis man skulle skabe et bedre og mere retfærdigt samfund, måtte det nødvendigvis ske ud fra en socialistisk grundholdning.

Fuglsang gjorde hurtigt karriere i DKP, og det skulle få afgørende betydning for hans videre livsforløb, at partiet i midten af 1930'erne sendte ham på partiskole i Moskva.

I 1939 blev han medlem af DKP's centralkomité. To år senere blev 'Fuglen', som hans dæknavn lød, arresteret hjemme i Aalborg på grund af sit medlemskab af det nu forbudte parti. Efterretningstjenesten havde nemlig registreret alle DKP-medlemmer, så de var lige til at afhente af det danske politi.

Herpå gik vejen først til Horserød og i 1943 til koncentrationslejren Stutthof i nærheden af det daværende Danzig.

I 1945 blev han for første gang valgt ind i Folketinget, hvor han i alt fik 18 år, senest i perioden 1973-79.

I slipstrømmen efter Murens fald og interne modsætninger i partiet forlod Villy Fuglsang DKP.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her