Læsetid: 4 min.

Villy ville sprænge partilisten

Det vil komme bag på de fleste, hvis ikke Villy Søvndal går i seng i aften som ny formand for SF. Information har mødt ham dagen før dagen
28. april 2005

Som den eneste i SF's folketingsgruppe ville Villy Søvndal have været i stand til at sprænge en partiliste - hvis det skulle have været nødvendigt for at blive valgt.

Netop en sådan partiliste forhindrede hans hovedudfordrer til formandsposten, Pia Olsen, i at blive valgt til Folketinget - hun sprængte den ikke.

Om det kan tolkes som et tegn på, at Villy Søvndal trækker det længste strå i kampen om at blive SF's formand bliver afsløret i dag, men det er de færreste, der tvivler.

Det stod ikke skrevet i kortene, at Villy Søvndal en dag skulle blive til noget stort i dansk politik. Han blev født ind i en søskendeflok på seks på "18 tønder sand i Vestjylland". Her var hverken 'samfundsspil' som Anders Fogh legede med sine brødre eller verdenshistorieskrivning som Mogens Lykketoft fordrev tiden med.

Hos Søvndal var kårene små og ambitionerne overskuelige. De to største søskende nåede den lille Villy aldrig at bo sammen med, for de blev sendt ud at tjene på nærliggende gårde som henholdsvis 9- og 11-årig. Villy fik derimod gavn af velstandsstigningen i 60'erne og fik en uddannelse. Noget hans hårdtarbejdende forældre var både stolte og glade over.

'Sgu ikke intellektuel'

Den unge Søvndal er venstreorienteret. Det er han sikker på, og præcis hvordan skal snart stå klart for ham. Efter studentereksamen og halvandet års hårdt arbejde på Cheminova drager han og en ven gennem Syd- og Østeuropa i et ramponeret folkevognsrugbrød.

"Og her blev jeg vaccineret mod den anti-demokratiske socialisme," siger Søvndal. Men det er først efter den anden store udlandsrejse - denne gang til Sydamerika i følgeskab med en amerikansk vietnamdesertør - at han beslutter sig for at gå ind i politik

"Jeg så den afgrundsdybe fattigdom, militære regimer og den kolossale ulighed, og gjorde op med mig selv, at det måtte have en politisk konsekvens."

Men det var ikke hverken kommunisme eller det intellektuelle VS, der appellerede. VS var for akademisk og avantgarde for husmandssønnen.

"Jeg har svært ved at se et politisk projekt, der ikke omfatter mange forskellige dele af samfundet. Arbejdere, akademikere, intellektuelle og græsrødder," siger Villy Søvndal.

Valget faldt på Socialistisk Folkeparti.

Næsten inden han får lov at svare på spørgsmålet, om han selv er intellektuel, bryder retsordfører Anne Baastrup, som han har delt kontor med i flere år, grinende ind i interviewet.

"Man kan sgu da ikke tale om dig som intellektuel," siger hun.

Villy Søvndal tænder endnu engang piben, og nikker. "Næh, jeg er jo ikke akademiker, men jeg har da efterhånden forstået det meste af Villy Sørensens bog Uden mål og med," siger han.

"Jeg forsøgte første gang som 15-årig, men det var ikke meget, der fes ind. Men efter et par gennemlæsninger mere op gennem årerne, er det såmænd faldet helt på plads," siger han.

Konge af Kolding

De første store politiske sejre fejrer Villy Søvndal i lokalpolitikken i Kolding. Efter at være blevet formand for en hensygnende partiforening med blot 35 vindtørre medlemmer har Søvndal inden for godt et år firedoblet medlemstallet, og ved valget i '78 får partiet endda to medlemmer af byrådet. Udviklingen fortsætter op gennem 80'erne, og ved de sidste kommunalvalg, inden Villy ryger i Folketinget i 1994, er SF oppe på knap 25 procent af stemmerne i Kolding.

Samme positive udvikling håber Villy Søvndal at kunne gennemføre på landsplan, når han sætter sig i formandsstolen.

"Vi har en kæmpe bane at spille på. Vi skal bare være meget klarere i vores udmeldinger og mere konpromisløse i vores kritik. Og den opgave er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg kan løfte," siger Villy Søvndal og opfordrer straks til kulturkamp.

"Vi har den mest højrenationale og reaktionære regering siden Madsen-Mygdal i 1929 med disciplinering af borgerne, den sorte skole, øget ulighed i samfundet og en behandling af udlændinge, der er ganske uden sidestykke. Det er vores opgave at blæse til kulturkamp mod den dagsorden," siger Villy Søvndal.

Ingen Frank Jensen

Og Villy Søvndal har da også haft medvind i de meningsmålinger, der er foretaget frem mod formandsvalget. Og her er det - måske overraskende - specielt de unge og kvinderne, der bakker op om Villy.

"Det er jeg selvfølgelig glad for. Lige som jeg er glad for den spredte geografiske fordeling. Det passer ligesom meget godt ind i den måde, jeg tænker politik og en formands rolle. Der skal ikke varetages snævre interesser, men arbejdes for samling og brede," siger Villy Søvndal.

Når de tre kandidater i aften får resultatet af medlemsafstemningen et kvarter før den brede offentlighed, er det en rolig Søvndal, der vil modtage dommen.

"Det er jo ikke nogen katastrofe, hvis jeg taber, og der er ikke nogen, der skal regne med, at jeg forlader dansk politik, hvis jeg ikke vinder. Jeg laver ikke en 'Frank Jensen'," siger Villy Søvndal. Men det er nok også tvivlsomt, om der bliver brug for det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu