Læsetid: 3 min.

Vin fra Down Under

Konceptet med at tage sin egen vin med på restaurant er kommet til Danmark. Og vinen kan med fordel være australsk
6. august 2005

Ifølge Oxfords vinleksikon mener både New Zealand og Australien, at det er hos dem, at BYO-konceptet er opstået. I New Zealand var man i 1970'erne stadig meget puritansk i forhold til at give tilladelse til at nyde vin på restauranter. I den forbindelse indførte man i 1976 BYO - Bring Your Own - konceptet, så gæsterne fik lov til selv at tage deres vin med på restauranter. Men australierne siger, at der allerede i 1960 var restauranter i Melbourne, som havde indført BYO konceptet. Under alle omstændigheder er det et koncept, som er meget udbredt Down Under, og der er da også flere og flere steder i Danmark, hvor det er muligt at tage sin egen vin med på restaurant.

Jeg forstår godt, at mange restauratører er imod konceptet, men på den anden side synes jeg, det er en fremragende idé for kunden, som på den måde får mulighed for at drikke god vin til den rigtige pris. Det er selvfølgelig samtidig helt oplagt, at det er helt i orden, at der skal betales proppenge for at få lov til at drikke vinen på restauranten. Mon ikke tendensen med BYO på trods af modstand er kommet for at blive - jeg tror det.

I Australien har man i det hele taget en meget pragmatisk tilgang til vin. Her bliver der eksperimenteret, og eksporten af vin fra det store kontinent fortsætter med at vokse år for år. Der bliver produceret meget dyre topvine, som Penfolds Grange, hvor der kun laves 10.000 kasser om året, der er solgt lang tid i forvejen. Her er priserne på linje med de største 1. cru-vine fra Bordeaux.

Tre til rimelige priser

Men der er også vine, som er til at betale for os andre. Og det er tre eksempler på det, som jeg har taget med i denne uges smagning.

Det er shiraz-druen, der er den mest udbredte røde drue i Australien. Det er den samme drue, som i Frankrig og andre steder hedder syrah. Mange gange bliver shiraz blandet med cabernet sauvignon. De australske etiketter er ganske logiske. Står der shiraz-cabernet sauvignon på etiketten, er der mere shiraz end cabernet i flasken - og omvendt.

Ugens første vin er fra Southern Australia, og det er netop en shiraz-domineret blanding med cabernet. Haselgrove Sovereign er en helt ung vin fra 2004-høsten, som har en snert af peber, eg og brombær, der udvikler sig flot i glasset. Drik den ikke for varm. Her er 14 procent alkohol, og det kommer altså til at dominere voldsomt, hvis vinen er over 20 grader varm.

Det med varmen gælder endnu mere denne uges dyreste vin. Her er der 15 procent alkohol i en 100 procent shiraz-baseret vin fra Heartlands Directors Cut-serie. En utrolig frugtbombe med masser af duft af marmelade og den karakteristiske sorte peber fra shiraz-druen gemt lidt væk. Det er ikke en vin, der på nogen måde ligner syrah-baserede vine fra Rhone. Stil den i køleskabet, 20 minutter før den skal drikkes. Ved smagningen drak vi den til braiseret kalvespidsbryst med spidskål og lidt dild. Ikke en billig vin, men prøv evt. at tage den med en aften på en BYO-restaurant, og tænk på, at man normalt ikke får ret meget vin for 139 kr. på en restaurant.

Ugens sidste vin er hvid og lavet helt uden faglagring på Sauvignon Blanc-druen. En meget frisk vin med fin syre, og en fin klassisk sauvignon-duft med lidt græsduft, og grønne frugtdufte i retning af stikkelsbær. Min eneste indvending imod vinen er prisen på næsten 100 kr. Det er lidt i overkanten. Den er af og til på tilbud til 79 kr., og til den pris ville den også have fået en stjerne mere her.

****Haselgrove Sovereign, Shiraz-Cabernet, 14 pct., 2004. 69,75 kr. pr. flaske. På tilbud i hele august til 60 kr. pr flaske ved køb af seks flasker. H.J. Hansen. Nærmeste forhandler: tlf. 63 12 82 00. www.hjhansen-vin.dk

****Brown Brothers, Sauvignon Blanc. 13 pct., 2004. 99 kr. pr. flaske. Vignoble, Nærmeste forhandler: tlf. 86 98 84 00. www.vignoble.dk

*****Heartland, Directors Cut, Shiraz. 15 pct., 2003. 139,95 kr. pr. flaske. Philipson Wine. Nærmeste forhandler: tlf. 70 22 68 88. www.philipsonwine.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her