Læsetid: 3 min.

Vin er også noget man læser

Der er gode grunde til et anerkendt sprog for beskrivelse af vin. Australske Matt Skinner har skrevet en meget brugbar indføring
8. oktober 2005

"Volapyk," sagde min jyske ven forleden, da jeg forsøgte at beskrive den vin, vi drak.

Jeg havde insisteret på, at der var animalske toner i den flotte Côte Rôtie. Det var efter, at jeg havde forsøgt at overbevise ham om, at den mineralske duft i den fantastiske riesling have toner af terpentin. "Hvis du nu også fremturer med, at hvis det lugter af kattetis, er det et kvalitetstegn, så går jeg," sagde han.

Jeg vedblev med at insistere på, at når vi nu forsøgte os ud i den svære kunst at beskrive noget så flygtigt som smagsnuancer, så var det jo faktisk ganske fornuftigt at have et fælles internationalt vinsprog.

Ord på smag og duft

Inden vi drak det sidste glas, fik jeg ham overbevist om, at han skulle prøve at læse en ny vinbog, som tager udgangspunkt i, at vin først og fremmest er et landbrugsprodukt og ikke en eller anden overjordisk åndelig åbenbaring.

Den nye vinbog er skrevet af Matt Skinner. En ung australier, som siden 2002 har arbejdet som sommelier for Jamie Oliver på restaurant Fifteen i London. Han er også vinredaktør på websitet jamieoliver.com, som i øvrigt også er et besøg værd

Det er bare vin er den danske titel på bogen, som i et utroligt veloplagt sprog og med flotte billeder guider læseren rundt i vinens verden.

Det bedste ved bogen er afsnittene om vinværktøjskassen og gennemgangen af de forskellige druesorter. Her er der masser af gode oplysninger, som kan hjælpe, når man skal sætte ord på smag og duft. I drueafsnittet er der fine introduktioner til den enkelte drue og en gennemgang af, hvordan druen dufter og smager.

Et eksempel er gewurztraminer, som en af de mest karakteristiske og nemmest genkendelige hvide druer. Matt Skinners bud på druen er, at den dufter af rose, orangeblomst, kanel, ingefær, blomster og krydderi. Derudover foreslår han, at vi drikker gewurztraminer til krydret kinesisk fastfood. Slet ikke nogen dårlig ide. Et andet eksempel er den dejlige syrah-drue, som dyrkes overalt i både den gamle og nye vinverden.

Prøv selv, om du er enig med den australske sommelier i, at syrah emmer af mørk frugt, hindbær, jord, ceder og friskmalet peber.

Bogen fører os også fint igennem vineriet og fortæller både, hvordan man laver hvidvin, champagne, rosé og rødvin. Der er også fine beskrivelser af brugen af egetræ i vinproduktionen, selv om det afsnit sagtens kunne være udbygget noget mere.

Tyndt afsnit om Alsace

Den eneste svage side ved bogen er, at beskrivelserne af vinområderne er meget kort. Der er eksempelvis kun otte linjer om hele Alsace-området, og det, der står, bliver man som læser ikke meget klogere af.

Så er der meget mere at komme efter i den korte beskrivelse af tysk vin, hvor det på blot to sider faktisk lykkes for Matt Skinner at give en indføring i det indviklede, men i øvrigt ganske logiske, tyske mærkningssystem.

Jeg deler i øvrigt også hans store begejstring for tysk riesling og kan kun være helt enig, når han skriver, at "de bedste, og her er tale om virkelig overvældende sager, er vine, der kører med samme præcision som en toptunet Mercedes".

Bogen er hermed varmt anbefalet som en glimrende indføring i vinens fantastiske verden.

Matt Skinner: Det er bare vin. 176 sider, 199 kr. Aschehougs forlag. ISBN: 87-11-18252-0

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her