Læsetid: 2 min.

Da Vinci-film og -bog forbudt i Egypten

Det Muslimske Broderskab sammenligner filmen over Dan Browns roman med de danske profettegninger
23. juni 2006

TEL AVIV - I et forsøg på at undgå en ny, blodig bølge af religiøse sammenstød har de egyptiske myndigheder trukket Da Vinci Mysteriet bort fra landets biografer endnu inden første forestilling. Boghandlere over hele landet har også fået ryddet hylderne for den trykte udgave af succeshistorien, som Egyptens koptiske mindretal har indset, udgør en trussel mod den offentlige fred.

Det er imidlertid ikke nogen helt sædvanlig sag om censur. Snarere vil det skulle ses som frygt for at ødelægge en skrøbelig overenskomst mellem så umage parter som landets koptiske kirke og organisationen Det Muslimske Broderskab, hvoraf navnlig sidstnævnte fik kulturminister Farouk Hosni op på mærkerne ved at sammenligne både bogen og filmen med sagen om de danske profettegninger.

Ikke selve bogen

Sagens kerne ligger i den omstændighed, at Jesus ifølge Dan Browns bog giftede sig med Maria Magdalene, og at efterkommere af parrets børn lever i dag under navnet Sions Priorat. Alene dette navn giver mange egyptere nogle associationer til Israel, som man helst vil undgå, og da samtidig den dybt konservative koptiske kirke har fundet teorierne om Jesu ægteskab på kanten af det blasfemiske, kom man på barrikaderne.

"Vi har hverken åndsfrihed eller kulturel modenhed her," sagde den koptiske biskop Matthias Nasser til egyptisk presse og indrømmede samtidig, at det ikke så meget er selve bogens eller filmens indhold, som det er de forventede reaktioner, der har givet anledning til bekymring:

"Vore unge kan føle, at der bliver gjort grin med deres religion og derfor gå ud og demonstrere, hvilket kan true nationens stabilitet."

Værre end atomkrig

Disse overvejelser bringer tankerne i retning af de blodige sammenstød mellem koptere og muslimske fundamentalister, der navnlig omkring parlamentsvalget i december antog et voldsomt omfang og flere steder førte til suspendering af valghandlingen.

En koptisk demonstration mod Da Vinci forventedes nemlig at ramme muslimerne, og eftersom de traditionelt stridende parter for tiden lever i en slags våbenhvile, var det ironisk nok fra muslimsk side, at kopterne fik støtte i deres krav.

"Kulturkrigen er en større trussel end atomkrig," hed det sig fra broderskabets talsmand Mehdi Akef, der uden at blinke sammenlignede sprængfaren i Dan Browns historie med Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Akef lagde navnlig vægt på et fælles ønske om at bevare våbenhvilen.

Derefter varede det ikke længe, før det koptiske parlamentsmedlem Georgette Sobhi krævede et kulturministerielt forbud mod Browns værker. Og for at få regeringens støtte indgik hendes parlamentsgruppe en studehandel, hvorefter de støttede Mubarak-styrets ønske om ikke at løslade den højprofilerede oppositionspolitiker Ayman Nour, der sidder fængslet på usikre korruptionsanklager.

Tilbage er nu spørgsmålet om de mange piratkopier af både bogen og filmen, som hurtigt blev en efterspurgt vare i Cairos sidegader.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her