Læsetid: 2 min.

Vinterberg vender hjem

Med komedien 'En mand kommer hjem' vil Thomas Vinterberg gå fra det mørke til det muntre med første dansksprogede film siden 'Festen'
11. maj 2006

Lige så bombastisk nogle instruktører kan fremstå, når projekter skal sælges til pressen, lige så ydmyge er andre, når de præsenterer deres nye film og ikke har lyst til at skrue forventningshorisonten for højt op. I går holdt Thomas Vinterberg pressemøde i Filmbyen i Avedøre om sin dansksprogede komedie En mand kommer hjem, og som han hurtigt konstaterede, vil han helst behandle den som en bagatel, for det tror han, at filmen bliver bedst af.

Pressemødet kom derfor i høj grad til at handle om at vende tilbage til det ydmyge og skrøbelige i at lave film. Efter It's All About Love og Dear Wendy vil Thomas Vinterberg gribe tilbage til efter Festen, lave film på dansk med gamle venner og mærke efter, hvor han kommer fra.

Thomas Vinterberg har skrevet filmens manuskript sammen med Mogens Rukov og Kim Fupz Aakeson.

På mødet beskrev han komedietypen som en "rimeligt åndssvag film" inspireret af bl.a. Fellini og Kusturica. Det bliver ikke i hans film, man skal finde Anders Thomas Jensensk ironi. En mand kommer hjem bliver mere sød og naiv, og der skal være plads til improvisation med filmens store ensemble, som tæller både veteraner som Morten Grunwald og helt nye navne.

Tæt på det tumultariske

En mand kommer hjem optages på Sydfyn i juni og handler om en verdensberømt operasanger, der vender hjem til sin lille, danske fødeby. Thomas Bo Larsen spiller operasangeren i det, Thomas Vinterberg beskrev som den mest ultimative modcasting, han havde været ude i.

Thomas Bo Larsen havde hovedrollen i Vinterbergs afgangsfilm Sidste omgang og spillefilmdebuten De største helte, og Vinterberg glæder sig til at udfordre sin gode ven med en rolle, hvor han virkelig skal lægge sig i selen. At lave en rendyrket komedie bliver også en udfordring for Vinterberg selv, men som han sagde, er det ikke mindst det, der tiltaler ham ved projektet:

"Jeg kan godt lide at udfordre mig selv og søge forandringer i det, jeg laver. Jeg synes, der er opstået en række mørke film i mit kølvand, og jeg har lyst til det gale og det muntre, som i virkeligheden ligger tættere på min egen tumultariske opvækst i kollektiv omgivet af kønsdele. Jeg vil gerne tage fat i det og lave en film, der ligger tættere på mig selv."

Vinterberg var ikke sen til at understrege, at han stadig har mod på de internationale produktioner. Han fortryder på ingen måde sine to forrige film, der med hans ord har været et stort og rigt eventyr.

Men nu gælder det om at lave en festlig film, som får det gode humør, der prægede skriveprocessen, op på lærredet - og så om at nyde, at man for en kort tid ikke lader sit liv styre af instruktørens evindelige største tvivl: Hvilken film skal jeg lave næste gang?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her