Læsetid: 3 min.

Er du virkelig kun 19 år, Romeo?

Sebastian Kloborgs Romeo løfter sig op i armene til Julie på balkonen, så parkettet er ved at svømme over
22. november 2005

Den Kongelige Ballets nye Romeo i Prokofjevs ballet Romeo og Julie er kun 19 år - samme alder som Ib Andersen havde, da han legendarisk debuterede med Mette-Ida Kirk som John Neumeiers håndplukkede par i 1974.

Den nye Romeo hedder Sebastian Kloborg. Han minder om en mørk Ib Andersen med sin lethed og sine smukke, lige linjer. I åbningsscenen ligger han og sover mellem balkonsøjlerne, rullet sammen som et kid. Men Sebastian Kloborgs Romeo er vidunderligt voksen i sine kønne, mørke øjne. Hvert sekund ved han, hvad han gør. Han fortryder sin flammende forelskelse til Gudrun Bojesens Rosalinde, så hans beklagende buk bliver en lille tragedie i tragedien. Og han forlader Julie hin elskovsmorgen stormende ud fra rummet med en synlig fornemmelse af at have kysset hende for sidste gang. Det er psykologisk skuespil ud fra ægte intuition - og det er endda Sebastian Kloborgs allerførste rolle! Og nej, han har ikke fået den, fordi han er balletmesterens søn. Han har fået den, fordi Neumeier har set hans indre Romeo.

Op på skulderen

Hans Julie er den lyse Susanne Grinder. Hun er 22 år og nyudnævnt solist. Neumeier fik allerede øje på hendes lange linjer og iltre smidighed i foråret og valgte hende til at danse Den lille Havfrue. Som Julie har hun lykkeligt klaret sig uden om sine forbilleder - Mette-Ida Kirk, Heidi Ryom, Henriette Muus- - og har insisteret på sin helt egen stædige ubekymrethed i rollen. Da hun ser Kloborgs Romeo til festen, famler hun bare med sine hænder i høflighedsposition under brystet, mens hun med øjnene lover ham alt det, hun kommer til at holde-

Og jo, Grinder kan også holde benene i alverdens positioner. Og jo, Kloborg kan også godt få hende bakset op på skulderen i Neumeiers rædselsvækkende løft. Men nej, selvfølgelig kan han ikke løbe afsted med hende i strakt arm - det skal man være 30-35 år for at kunne. Den tid, den glæde. Lige nu kan man konstatere, at Den Kgl. Ballet har udvidet sin Bournonville-tradition med en Neumeier-tradition. I over 30 år har Romeo og Julie været i repertoiret. De nye Romeo'er og Julie'r har derfor set forestillingen, fra de var små. De kender alle detaljerne - de forstår fuldmånen og den overhakkede blomsterranke og brudekjolens gine, der vælter- Og de spejler sig selv i rollerne, næsten som var det Sylfiden og James.

Antagelig derfor føler danserne sig så fri - og takket være forløsende evner hos instruktørerne Heidi Ryom og Petrusjka Broholm. Friheden gælder også de garvede dansere. Karakterdanser Eva Kloborg var (i dobbelt forstand) Romeos stolte og reserverede mor. Og solodanser Kenneth Greve gav griske hænder og en uhyggelig tyngde til Tybalt, Romeos fjende og Julies mors elsker; ingen har virket mere død i sit fald ned fra den balkon, end Greve gjorde det i fredags-

I onsdags debuterede solodanser Kristoffer Sakurai og solist Tina Højlund - efter sigende også, så parkettet var ved at svømme over med tårer. Så hvad andet kan man sige?Løb ind og oplev disse Romeo'er og Julie'r - før deres muskler bliver lige så gamle som deres blikke!

'Romeo og Julie' (1974/1971). Koreografi og iscenesættelse: John Neumeier. Musik: Prokofiev. Scenografi: Jürgen Rose. Instruktørassistenter: Heidi Ryom og Petrusjka Broholm. Dirigent: Tadeusz Wojciechowski. Den Kgl. Ballet, Gamle Scene, 23., 25. november 2005 og 7., 15., 18. og 20. februar 2006

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her