Læsetid: 3 min.

Virksomheder uenige om deres sociale ansvar i Kina

Danske virksomheder er splittede i spørgsmålet om deres eget handelskammers advarsel mod at indføre en forbedret arbejdsmarkedslov i Kina. Danfoss og Danisco er fortørnede over kritikken, mens Vestas mener, at arbejdsmarkedet kan miste sin dynamik med europæiske standarder
11. november 2006

Det europæiske handelskammers forsøg på at få den kinesiske regering til at stække et lovforslag, der skal forbedre arbejdsforholdene for millioner af kinesere, som arbejder under kritisable forhold, skaber uenighed i handelskammerets egne danske rækker.

De store danske virksomheder reagerer meget forskelligt på, at Information i torsdags kunne fortælle, hvordan det europæiske handelskammer i et brev til den kinesisk regering har advaret mod at indføre europæiske standarder i den kinesiske arbejdsmarkedslov.

Hos Vestas, som er ved at etablere en stor produktion i Kina, er der fuld opbakning til handelskammerets kritik af lovforslaget, som blandt andet vil lovfæste ansættelseskontrakter og indføre regler, der gør det sværere at fyre medarbejdere uden varsel:

"Problemet i Europa er, at det svært at fyre folk, og det har givet meget inerti i systemet.

I Kina kommer vi ikke ud for at sidde med nogle arbejdere, som vi ikke har noget at sætte til. Det betyder, at man i Kina tør satse på at ansætte en masse mennesker, selv om det efter et stykke tid viser sig, at man alligevel ikke har brug for dem," siger Peter Kruse, der er kommunikationschef i Vestas.

Øvlisen: Beskæmmende

Danisco og Danfoss, der ligesom Vestas er medlemmer af det europæiske handelskammer, er af en helt anden opfattelse:

"Jeg blev meget fortørnet, da jeg læste om handelskammerets brev til den kinesiske regering. Det harmonerer slet ikke med det, vi siger og gør i hverdagen, uanset hvor i verden, vi befinder os", siger Søren Vogelsang, underdirektør for bæredygtighed i Danisco.

Hans kollega i Danfoss, Ole Daugbjerg, føler sig heller ikke repræsenteret af handelskammerets brev til den kinesiske regering:

"Det europæiske handelskammers udmelding strider mod vores etiske principper, og vi hilser den kinesiske regerings lovforslag velkommen. Vores holdning er, at det er i virksomhedernes interesse, at der er lige forhold for alle på det globale arbejdsmarked, så vi undgår unfair konkurrence."

En af veteranerne i dansk erhvervsliv, tidligere topchef i Novo Nordisk, Mads Øvlisen, kritiserer i samme skarpe vendinger den amerikanske modstand mod det kinesiske lovforslag i en klumme tidligere på ugen. Han kalder det "beskæmmende", at internationale virksomheder har protesteret mod de nye regler.

Hvis holdningen slår igennem, vil det ifølge Øvlisen "forsinke det løft i levestandard og menneskerettigheds-efterlevelse, som mange års krænkelser har snydt de kinesiske arbejdere for."

Men Peter Kruse fra Vestas mener, at lovfæstelsen af ansættelseskontrakter i Kina kan skade dynamikken på det kinesiske arbejdsmarked og indføre en træghed som den, der præger det europæiske arbejdsmarked. Samtidig afviser han, at der er tale om social uansvarlighed:

"Jeg mener ikke, at det er uansvarligt at afskedige folk, når man efter kort tid finder ud af, at der ikke er noget, de kan lave. For hvad nu, hvis de slet ikke var blevet ansat?" siger Peter Kruse, der understreger, at arbejdsforholdene hos Vestas i Kina er lige så gode som hos Vestas i Ringkøbing.

Firmaer har ansvar

Hverken Vestas, Danfoss eller Danisco kendte til brevet til den kinesiske regering på trods af deres medlemskab af det europæiske handelskammer. Det fritager dem dog ikke fra ansvaret for at forsøge at ændre handelskammerets holdning, mener International konsulent i LO, John Svenningsen: "Det er simpelthen for småligt, at store virksomheder, der tjener mange penge på den billige arbejdskraft i Kina, ikke vil bakke op om at sikre ordentlige arbejdsforhold. Det er vigtigt, at dansk erhvervsliv, som taler med stor vægt i det europæiske handelskammer, forholder sig aktivt til handelskammerets kritik og giver deres mening til kende," siger John Svenningsen.

Den opfordring har Danisco tænkt sig at følge:

"Jeg vil nu begynde at grave i sagen og finde ud af, hvem der har taget initiativet til brevet, og hvis vi overhovedet kan, vil vi forsøge at påvirke handelskammeret til at gå i en anden retning," siger Søren Vogelsang.

Hos Danfoss går man mere stille med dørene, på trods af at det europæiske handelskammer fortsat repræsenterer virksomheden udadtil:

"Vi vil da gøre handelskammeret opmærksom på vores holdning næste gang, vi taler med dem. Men ellers har vi ikke tænkt os at gøre mere ved sagen. Vi betaler vores kontingent, og det er jo ligesom at være medlem af en fodboldklub eller en beboerforening, hvor alle ikke kan være enige om alt," siger Ole Daubjerg.

I USA har det amerikanske handelskammers kritik af det kinesiske lovforslag senest fået 27 kongresmedlemmer til at rejse sagen om amerikanske virksomheders sociale ansvar i Det Hvide Hus.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu