Læsetid: 6 min.

Vision af et samfund af raske

Et menneske er ikke en bil, men bliver behandlet som sådan på sygehusene. Der er brug for at fokusere på sundhed, ikke sygdom. På at blive rask, ikke symptomfri
30. april 2005

Sygdom er hver mands herre, har man altid sagt her til lands, men det bliver dette gamle udsagn ikke sandt af. En gang var sygdom nok noget, man følte, kunne ramme som et lyn fra en klar himmel. I dag ved vi meget bedre. Desværre er der dog uendelig meget viden om menneskets helbred, der ikke bliver taget i anvendelse i vores sundhedssystem, og derfor kan man efter vores mening kalde dette et sygdomssystem. Det har nemlig kun som ambition at gøre de syge symptomfri, ikke at gøre nogen rask.

I den vestlige lægevidenskab ynder man at sammenligne vores krop med en bil. Hvis man bliver ramt af en lidelse, bliver det kaldt en apparatfejl. Ligesom man hiver en brændt sikring ud af bilen og erstatter den med en ny, ynder man for eksempel at skære et organ, der har givet op, ud og sy et organ fra et andet menneske ind. Ved en stor dyr operation skifter man stolt en reservedel i en person og kalder herefter vedkommende helbredt. Spørgsmålet om, hvorfor denne persons organ måtte give op, stilles ikke, og man interesserer sig ikke for, om denne type operationer kunne undgås, hvis vi alle sammen lærte at passe bedre på os selv. Hvis vi lærte at forstå, at mennesket er et hele.

Et menneske er ikke en bil. Vi er så uendelig meget finere indrettet end noget, mennesket nogensinde kommer til at skabe. Vi har en fantastisk evne til at helbrede os selv, at genskabe os selv på et højere niveau, men desværre også en udbredt tendens til at gøre os selv syge. Det er her, man bør sætte ind og ikke bare gå rundt i lægekonsultationer og på sygehuse og vente på at folk kommer, når det er for sent.

Som bilejer ved de fleste, hvad deres bil har brug for. Den skal holdes ren, have det rigtige brændstof i den bedst mulige kvalitet, have en god ny motorolie, have frisk luft i indsugningen, have alle bevægelige dele smurt, køre nogle gode lange ture, undgå koldstarter, ikke køres for hårdt eller for lidt eller for langsomt osv. Og bilejeren vil nok mene, at han i vid udstrækning er herre over, om bilen bliver syg.

Kroppen er som sagt ikke at sammenligne direkte med en bil, men kræver mindst lige så meget pleje, for at kunne vedligeholde sig selv. Og man kunne med fordel stille et tilsvarende spørgsmål til sig selv.

Læger mangler indsigt

I dag er mange mennesker autoritetstro og forlader sig på lægerne og resten af sygdomsvæsenet.

Men lægerne har generelt ringe viden om kost og kosttilskud, dårlig indsigt i den psykiske side af mennesket og en opdragelse inden for en videnskab, som kun ser på det rent fysiske i mennesket, og lægger derfor stor vægt på kirurgi og medicin i henhold til apparatfejlmodellen. Tit vægtes særlige og specielle sygdomme frem for de store folkesygdomme.

Men mange mennesker har igennem de seneste årtier baseret deres sundhed og sygdom på et andet syn, et syn, hvor ikke kun det rent fysiske spiller ind, men også tanker og følelser, livsstil og adfærd, og hvor folks ønske om selv at tage ansvaret for eget liv og helbred er sat i højsædet.

Hvor sygdommen er vendt til noget positivt, hvor der gennem ændring i livsstil, ændret kost, ændring af tanke og følelser er fremtrådt en helbredelse, som i det traditionelle system syntes umulig.

Vi vil gerne gøre op med den myte, at den almindelige lægevidenskab er mere værd, fordi den er videnskabeligt undersøgt. Det er en myte; ja, efter nogle lægers udsagn er det højst 20 procent af det, der foregår på sygehusene, der er videnskabeligt dokumentation for, mens det af alternativ behandling, der findes videnskabelig dokumentation for, ofte er gjort suspekt.

Eksempelvis har læge Carsten Vagn Hansen, bedre kendt som Radiodoktoren, lige fået en bøde på 10.000 kr. for at have fortalt om et kosttilskud, som der er videnskabelig dokumentation for virker. Et andet eksempel er, at der findes et stof, som der er videnskabelig dokumentation for virker mod åreforkalkning. Alligevel anbefaler Sundhedstyrelsen at anvende by-pass-operationer ved åreforkalkning i hjertet, selv om der ikke er videnskabeligt bevis for virkningen, og selv om operationen koster 250.000 kr., og behandling med omtalte stof koster 25.000 kr. Endelig foregår der bag det hele en kamp fra medicinalfirmaer om at få solgt deres produkter. Og de er selvfølgelig overbevist om, at deres er et gode, men alternativt set er det sjældent ny medicin eller ny kirurgi, der er brug for.

Der findes mennesker, som helt har taget sagen i egen hånd, lavet om på kosten, startet på motion og ændret livsstil. Et eksempel blev for nogle år siden omtalt i tv, hvor en ældre mand hankede op i sig selv, gradvis øgede sin motion, og endte med at cykle til Nordkap! - og undgik derved en by-pass operation. Eller den kvinde, som i mange år havde været plaget af gigt og sad i kørestol, og efter en måned på ændret kost var smertefri og endte med at gå igen.

Eller hende som gennem længere tid havde haft problemer med sin fod. Hun fik fokus på, hvorledes hun havde svært ved at vælge, hvilken vej i livet hun skulle gå, og da hun først fandt frem til det og ikke længere svingede mellem det ene og det andet, holdt hendes problemer op.

Eller den unge pige som via helbredelse af åndelig vej blev helbredt for sklerose. I Tyskland er der lægevidenskabelig dokumentation for mange af lignende helbredelser.

Et nyt sundhedsvæsen

Vi kan alle lære alene eller sammen med andre at optage livsenergien i os. Den findes overalt omkring os, især i naturen. Nogle minutters fokus på dette dagligt vil kunne fylde os med energi og skabe mirakler i vores liv.

Vi forestiller os en fremtid, hvor sygdom ses på den måde, at den bliver en hjælp til mennesket til at få det bedre end før og blive mere rask end før. Hvor der er mere fokus på sundhed end på sygdom.

Vi forestiller os et sundhedsvæsen, der hjælper os til at finde vores egen vej til et liv i sundhed, og forestiller os nogle sundhedshuse, hvor mennesket bliver opfattet som hele individer med både krop, sind og ånd, og bliver behandlet derefter. Hvor vi lærer at handle, så vi igen kan komme i balance. Hvor man kan få bistand fra forskellige behandlere; læger, kostvejledere, massører, psykoterapeuter, healere, akupunktører og lignende.

Hvor grupper arbejder med samme problem; overvægt, forhøjet BT, sukkersyge, ensomhed efter ægtefælles død og andre problemer, hvor det at få lettet sit hjerte og være sammen med andre kan være en stor hjælp, ja, vejen til helbredelse.

Kun i nødstilfælde og akutte tilfælde bliver større sundhedshuse og indlæggelse taget i brug.

De større sundhedshuse skal være steder, hvor der dufter af god mad, hvor der er en dejlig atmosfære, hvor sundhedspersonalet på hospitalerne har tid til den enkelte patient og ikke bare ser folk, som en reparationsopgave. Hvor der er smukt, og muligheder for livgivende oplevelser.

Det vil selvfølgelig også sige at vi indretter os således, at vi ikke alle hele tiden kører i overhalingsbanen, men der er mindre stress, mere tid og ro, og hvor rekreative områder har større plads i vores samfund.

Det vil også sige, at vi får øjnene mere op for de selvhelbredende kræfter, så det ikke kun er forkølelser og rifter på hænderne, vi ved kroppen kan klare. Hvis krop, sind og ånd får de rette betingelser, kan de klare meget mere, her er vi kun begrænset af vore tanker.

Det vil sige, at det medmenneskelige sættes i højsædet, frem for økonomien.

Det vil også sige at industriens frihed til at producere kun gælder det, der er til gavn for både mennesker og jord.

Det vil også sige, at vi ikke bare favoriserer den vestlige verden og sender vores forurening til tredjeverdenslande, men at vi er indstillet på, at alle på jorden skal have det lige godt.

Luk øjnene, træk vejret dybt, og spørg dig selv: Hvad var det, jeg var på vej til? Hvad er det egentlig, jeg trænger til? - tillad dig selv at slappe af uden at skulle forgifte dig selv, hverken med giftige stoffer eller giftige følelser og tanker om, at du burde, du skulle. Det er tilladt at være til og have det godt! Livet er lige her og nu - nyd det!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her