Læsetid: 3 min.

Vitaminpiller mod aids

Sydafrikas officielle medicinpolitik svarer ikke til virkeligheden, hvor en 'læge' tillades at markedsføre vitamin-piller som eneste kur mod den dødelige sygdom
11. november 2005

Kampen om hiv-inficerede og aidssyge i Cape Towns forslummede barakbyer Khayelishta og Gugulethu er under optrapning, og det statslige behandlingsprogram med livsforlængende medikamenter (ARV) er nu truet på sin eksistens. Rath Foundation, anført af den tyske læge Matthias Rath, bedriver hetzkampagne mod lægemidler, som han i brochurer, plakater, annoncer, nyhedsbreve og videoer påstår er giftige.

Han tilbyder alle hiv-positive og aidssyge penge - 50 kr. hver - hvis de afbryder deres behandling og i stedet går over til hans egen kur af vitaminpiller.

Hans medarbejdere klædt i sorte T-shirts og baseballkasketter med et Food for Health-slogan banker på døre og spreder deres budskab med højttalere. Modstandere og kritikere stemples som lakajer for den multinationale lægemiddelindustri. Kampagnen vil nu ekspandere til flere andre provinser og muligvis også Namibia.

Propagandaen vælter ind over virusets ofre.

WHO, UNAIDS, Verdensbanken og Det Sydafrikanske Lægeforbund fordømmer dr. Raths aktiviter som kvaksalveri og TAC, organisationen af hiv-smittede, som i fem år har kæmpet for retten til ARV-behandling, opfordrer myndighederne til at arrestere, hvad de betegner som 'sabotører'.

To 'helbredte' døde

Men ikke engang to dødsfald blandt de patienter, dr. Rath har vist frem som helbredte, har fået myndighederne til at skride ind. Resultat: Stor forvirring og fornyet bekymring blandt de millioner, som lever med viruset.

"Vi ved ikke, hvad og hvem vi skal tro," siger en aidssyg kvinde til avisen Mail & Guardian i Johannesburg. Årsagen er, at dr. Rath - som er nært allieret med den californiske sekt af aidsdissidenter - har en skytsengel i hovedstaden Pretoria. Sundhedsminister Manto Tshabalala Msimang har i parlamentet givet besked om, at hun ikke vil afbryde sine bånd til Matthias Rath, før det er bevist, at "den vitaminkur, han ordinerer, er skadelig for hiv-smittede individer."

I sommer optrådte hun selv på en video fremstillet af en lokal 'kostekspert' sammen med flere af hans "mirakuløst kurerede" patienter og betonede, at afrikanske kartofler, løg, olivenolie og citronjuice styrker immunforsvaret imod hiv og aids.

Dr. Rath tillades således at markedsføre vitaminpiller - 30 stykker om dagen - som eneste kur mod en dødelig sygdom, til trods for at myndighederne finaniserer et ARV-behandlingsprogram, som i slutfasen er tiltænkt at skulle nå ud til de 800.000, der behøver det.

"Mange er desperate nok til at gribe efter alt, hvad de måtte se som et sidste halmstrå," siger professor Loyiso Nongxa på Witzwater University, som mener, at de syge bliver udnyttet under dække af 'forskning'.

Myndighederne mener, at det er en strid mellem dr. Rath og TAC og vil ikke "indblandes" - et ret sølle forsvar al den stund, at vitaminterapien aldrig er blevet godkendt eller efterforsket af lægevidenskaben. De kliniske forsøg, som foregår, betegnes af landets lægeforbund som uetiske og lovstridige. Sydafrikas medicinske kontrolråd (MCC) beordrede en udredning allerede i maj, men intet sker, eftersom sundhedsministeriet - og præsident Tsabo Mbeki - tilsyneladende ingen interesse kan mobilisere i denne sag.

I stedet tog sundhedsministeren skridt til, at to 'eksperter' og berygtede aids-dissidenter - David Resnick og Sam Mhlongo - i efteråret kunne træde frem for Det Nationale Sundhedsråd og provinsernes chefministre og fremlægge deres sag.

De "videnskabelige iagttagelser", som dr. Rath fremhæver som beviser, er stærkt miskrediterede. To forskere fra Harvard University anklager ham for forsætligt at mistolke de undersøgelser, de har gjort i Tanzania, og som viser, at vitaminkure kan udskyde tidspunktet for påbegyndelse af ARV-behandling, men at de under ingen omstændigheder kan ses som et alternativ til medicinering. Den anden undersøgelse har han selv foretaget på 12 patienter, og ingen anden forsker har fået indblik i, hvordan den er gennemført.

Aids-skandalen bliver stadig mere belastende for præsident Mbeki.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her