Læsetid: 2 min.

Vodkakrigen i Bruxelles

Endnu en lobbygruppe har meldt sig på banen i Bruxelles: Den Europæiske Vodka Alliance. Den er blot en af mange i afdelingen for uventede lobby-behov og oversete lobby-sejre
5. juli 2006

BRUXELLES - Der er udbrudt kamp om vodka i Bruxelles. Eller rettere: Kamp om retten til at brygge vodka på hvad som helst. Det er en kamp mellem Nord og Syd, mellem polske kartoffelbønder og sydeuropæiske vinbønder.

En passende lobbygruppe er - selvfølgelig - allerede på plads: Den Europæiske Vodka Alliance. Traditionelt bliver vodka brygget på korn eller kartofler, ordet wodka betyder så meget som "lille vand". Men - der er andre, der gerne vil brygge vodka på andre råvarer- og nu EU er gået i gang med at opdatere sin spiritusforordning, der allerede styrer råvarer for whisky og andre stærke drikke. Vodkaen har indtil videre ikke været reguleret, men det bliver den nu.

"Det er på høje tid, at vi får stoppet det miskmask af landbrugsalkohol," siger Niels Simonsen Busk, venstremand og ordfører på sagen i Europa -Parlamentet.

"Spritusforordningen lægger op til, at vodka kan brygges på kartofler og korn, og det er der, slaget kommer til at stå," siger han. Han frygter blandt andet for brug af syntetisk alkohol.

Men det er den Europæiske Vodka Alliance aldeles ikke enig i. "Visse kredse," hedder det i alliancens pressemeddelelser, "visse kredse ønsker at begrænse råmaterialerne for vodka. Hvis det bliver vedtaget, vil det tjene nordiske, polske og baltiske interesser på bekostning af andre europæiske producenter."

Lobby-guld

Materialet fra lobby-gruppen peger på et "vækstpotentiale" - symboliseret ved dollartegn - i vodka på druer fra Sydeuropa. Baggrunden er blandt andet, at en del af de europæiske vinbønder for tiden har svært ved at konkurrere med vin fra andre lande, så de ser sig om efter andre muligheder.

Men vodka-alliancen er kun en af de utallige lidet kendte lobby-grupper, der finder sammen ad hoc eller permanent i Bruxelles, for at påvirke magten der, hvor den er - og ikke mindst så tidligt som muligt. Tag eksempelvis godsejerne, der i European Landowners Organisation kæmper for den private ejendomsret og jagtretten. Godsejerne har repræsentanter i 10 rådgivende komiteer hos EU-Kommissionen og ser det som sin fortjeneste, at den private ejendomsret er blevet ophøjet til menneskeret i den planlagte EU-forfatning. Eller tag Eucolait, de europæiske mejeriers forening. Mejeriforeningen jublede forleden over, at eksportstøtten til mælk ikke bliver sænket den 1. juli "efter en henvendelse fra Mejeriforeningen og Eucolait. Undvigemanøvren er guld værd for danske mejerier."

Det er den slags guld, de anslået 15.000 lobbyister i Bruxelles forsøger at leve af. EU-Kommissionen har foreslået en frivillig registrering for lobbyister. Høringsfristen er den 31. august.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her