Læsetid: 2 min.

Vold bidrager til afghansk frustration over Karzai

Den afghanske præsident Karzais opbakning på hjemmefronten er dalende, siger iagttagere. Vold, korruption og fattigdom skaber frustration blandt afghanerne
10. juli 2006

Fem år efter Taleban-regeringens fald er oprøret taget kraftigt til i styrke og underminerer Karzai-regeringens autoritet, som i høj grad holdes på plads af international hjælp og sikkerhedsstyrker.

Den politiske analytiker Waheed Mujda mener, at det kun er den internationale opbakning, der garanterer, at Karzai kan blive siddende på præsidentposten. "Der er ingen tvivl om, at Karzais popularitet er dalet af mange årsager, blandt andet kampene i den sydlige del af landet er eskaleret og den fattigdom og korruption, som almindelige mennesker slås med," siger han.

"Samlet set kan man sige, at han er i en meget skrøbelig position, som kan komme til at koste ham dyrt. Måske kan det koste regeringsmagten," siger Waheed Mujda til det franske nyhedsbureau AFP. I slutningen af maj var der optøjer i Kabul på grund af den stigende frustration blandt afghanerne. En række mindre bombeangreb i hovedstaden i sidste uge havde tilsyneladende til formål at øge ustabiliteten. Taleban-bevægelsen har taget skylden for bombeangrebene, men sikkerhedstjenesten stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt den fundamentalistiske bevægelse reelt står bag.

Den vrede, der er rettet mod Karzai, ser ud til at være stigende. Og i hovedstaden er der stadigt flere forlydender om, at oppositionsgrupper går sammen med det formål at bekæmpe Karzai på den politiske front.

Karzais vanskeligheder

Nok gjorde den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, et stort nummer ud af rose Karzai under hendes besøg i Afghanistan i sidste måned, men hvis den "krykke", som det internationale samfund udgør for Karzai, bliver taget fra ham, "er han færdig", vurderer Waheed Mujda.

I det urolige sydlige Afghanistan, hvor Karzai stammer fra, har han kun lille opbakning fra de overvejende pashtunske indbyggere. Og blandt landets etniske usbekere og tadsjikker i nord har der aldrig været meget støtte at hente.

Der er især stor utilfredshed med, at de personer, der er udpeget til at lede regionale råd og provinsråd, er involveret i kriminelle aktiviteter og handel med opium, og at nogle af dem har krænkelser af menneskeretten på samvittigheden.

"Regeringen må sætte en dagsorden og bekæmpe korruption og ændre folks tilværelse," siger Joanna Nathan, der er politisk analytiker.

Fra præsidentpaladset bliver enhver antydning af, at Karzais popularitet skulle være på retur, prompte afvist.

Bombeangrebene og uroen i den sydlige del af landet fjerner fokus fra alle de ting, der lykkes for den afghanske regering, siger præsidentens talsmand. "Når Afghanistans fjender ser, at vi gør fremskridt, forsøger de at underminere hans præsidentembede," siger talsmanden, Karim Rahimi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her