Læsetid: 5 min.

Vold og korruption truer genopbygning

Tiden er ved at løbe ud for regeringen i Irak. Sociale fremskridt er nøglen til at vinde vælgernes tillid, men genopbygningen drukner i vold og korruption
26. juli 2005

"Hvis ikke vi ændrer forholdene meget hurtigt og effektivt i de næste par måneder, så får vi meget alvorlige problemer," sagde Iraks planlægningsminister, Barham Salih, i sidste uge på et møde mellem den irakiske regering og de mange lande, der giver støtte til Iraks genopbygning gennem FN og Verdensbanken.

Både han og de andre irakiske ministre gentog deres budskab igen og igen over for den internationale presse og de mange repræsentanter for donorlandene: Befolkningens - og dermed vælgernes - tillid kan kun (gen)vindes, hvis den mærker virkelige fremskridt i genopbygningen af det smadrede samfund.

Få synlige resultater

Men virkningen forsvinder i vold og korruption. De irakiske politikere har meget få positive resultater at gå til valg på.

Irak har verdens næststørste oliereserver, og verdensmarkedets købere tørster efter større produktion. Men det er ikke lykkedes at forøge Iraks olieproduktion. Og selv om salgspriserne for de knap to millioner daglige tønder olie, der produceres, er steget til det dobbelte på to år, er det svært at se, hvor pengene bliver af. Staten har et voksende underskud.

USA har givet løfter om 18 milliarder i støtte til genopbygningen, og andre lande har lovet 14 milliarder dollar. Men kun en lille brøkdel af pengene er brugt. De fleste af pengene er lovet til projekter, der betales af hvert enkelt donorland for sig. Mødet i sidste uge handlede om den milliard, der kanaliseres gennem FN og Verdensbanken.

Danske bidrag

Danmark har ad den vej givet 4,5 millioner dollar tidligere, især til at finansiere valget i januar. Forud for mødet gav Danmark tilsagn om 5,5 milloner mere - som ventes øremærket til de kommende valg.

Disse knap 70 millioner kroner er dog kun en mindre del af de i alt 500 millioner, det danske folketing har sat af.

Mønsteret er det samme i de andre lande, men alle har store problemer med at få deres tilsagn omsat til virkelighed. Dels fordi en stor del af projekterne i sagens natur kræver tid til planlægning og projektering (især genopbygningen af veje og broer, bygninger, sundhedsvæsen, energiforsyning, vandforsyning og kloakvæsen), men også fordi nye bombeattentater og korruption sætter en stopper for projekterne.

FN-fonden har kun brugt 40 procent af sine penge. Verdensbankens egen fond ligger lavere. Land-til-land-projekterne endnu lavere.

Vandpumper et hit

I den varme Bagdad-sommer, hvor vandforsyningen både svigter fordi den er slidt ned og fordi den igen og igen bliver ramt af nye attentater, er små private vandpumper det sidste nye hit, fortæller Nasir Kadhim fra medieorganisationen Institute for War and Peace Reporting, IWPR.

Der er ikke noget tryk på vandhanerne, men hvis man skaffer sig en lille pumpe på markedet og slutter den til hovedhanen, kan man suge vand ud af rørsystemet.

"Jeg fik fat i 20 pumper; de blev solgt øjeblikkelig. Så jeg skyndte mig at købe nogle flere," fortæller Abdul Jabbar Rahman til IWRP.

Den kroniske vandmangel og vandets ringe tilstand har ført til flere tilfælde af kolera.

Alt er stjålet

I en anden aktuel reportage fra Bagdad fortæller Yaseen al-Rubai'l om korruptionen i transportministeriet. 14 generaldirektører er under anklage for svindel. Ansatte i ministeriet har solgt ud af alt fra lagner og busser, scoret betalingen for anlægsarbejder, der aldrig blev udført, og i et enkelt tilfælde anskaffet et fly til 300 millioner dollar, fire gange over den reelle pris, og stoppet forskellen i egen lomme.

"Alt, undtagen vores navn, er blevet stjålet," siger transportminister Salam al-Maliki til IWRP.

En stor del af pengene til at lønne og uddanne irakiske politifolk og sikkerhedsstyrker synes også at være forsvundet som dug for solen, skriver Ed Harriman i en artikel i London Review of Books om de vidnesbyrd, der er kommet frem i den amerikanske kongres. Et eksempel fra samme artikel er, at det amerikanske selskab Halliburton, der blandt andet har kontrakt på forsyninger og forplejning til de amerikanske soldater, har solgt benzin til civile irakere til priser, der var næsten det dobbelte af den pris, de amerikanske styrker betalte.

Nemmere under Saddam

Ministrene fra den irakiske regering brystede sig på donorkonferencen af store fremskridt i bekæmpelsen af korruption.

Den russiske forretningsmand Sergei Isakov, som selv er blevet beskyldt for ulovlige transaktioner under FN's olie-for-mad-program, giver et andet billede i et interview til den russiske tv-station Ren TV:

"Det var nemmere under Saddam Hussein," siger han. "Dengang var alt mere gennemsigtigt. I dag sælger de samme mængde olie, men hvor er pengene? Ingen ved det. Ifølge den seneste FN-resolution skal pengene havne i Den Irakiske Genopbygningsfond. Lad os antage, de gør det? Hvorfor er kassen så tom i de irakiske ministerier?," siger Sergei Isakov.

"Der er brug for 21,2 milliarder dollar til at genopbygge de irakiske kraftværker blot til arabisk standard, fordi de enten er blevet ødelagt eller slidt ned. Og pengene er bevilget. Men den 3. marts var jeg med til en konference om det. De stakkels japanere spurgte, hvor deres penge var blevet af. Svaret var: 'Jeres penge er blevet brugt til at restaurere forskellige kraftværker'. Så viste de nogle billeder. Det var fuldstændig ligesom i Tjetjenien. Man bevilgede penge til en skole, en pæn og nydelig skole, se selv, her er et billede af den, men den er desværre blevet ødelagt nu," siger Sergei Isakov.

Modige partnere

Tonen er anderledes positiv hos Michael Bell, den canadiske formand for FN-fonden. Han skriver i en kommentar efter donorkonferencen:

"Irak er en skrøbelig stat, præget af ufattelige udfordringer, som de fortsatte bombeangreb og mord viser. Sikkerhed er en afgørende forudsætning for landets overgang fra tyranni til demokrati. Det samme er genopbygning af økonomien, den sociale sammenhæng og statsinstitutionerne. Oddsene er hårde, men mødet i sidste uge i Jordan mellem mere end 400 repræsentanter fra omkring 60 lande var et imponerende skridt fremad," siger Michael Bell.

Han fremhæver, at mens enkeltlands-projekterne bruger mindst en fjerdedel af pengene på sikkerhedsforanstaltninger, kan FN-fonden nøjes med to procent, fordi den overlader opgaverne til lokale firmaer. Og han nævner flere eksempler på succes, f.eks. bekæmpelsen af polio og mæslinger og uddeling af skolebøger og andet udstyr til 17.000 skoler.

"Vores irakiske partnere er modige mennesker, der sætter deres liv på spil i Bagdads uforudsigelige gader. De gjorde det klart, at et holdbart partnerskab med deres venner i udlandet var afgørende for deres egen succes. De opfordrede os til at forstærke vores anstrengelser, og det gjorde vi dem klart, at vi ville."

Den irakiske regering har udpeget uddannelse, vand, sanitet og sundhed som de vigtigste opgaver i det kommende halve år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her