Læsetid: 2 min.

Volde og huse udelukker ikke hinanden

Voldene skal tilbage til 1600-tallet og loven skal overholdes. Sådan lyder argumenterne fra de politikere, der vil rive huse ned på Christiania. Men man kunne sagtens bevare både volde og huse, mener forsker
9. januar 2006

Christiania skal normaliseres, om det så skal ske med gummiged og slagbor. Derfor bliver der nu revet 50 bygninger ned på Christianias voldanlæg, der skal føres tilbage til deres oprindelige udseende i 1600-tallet. Men huse og volde er ikke modsætninger, for man vil sagtens kunne bevare begge dele, mener Inger Wiene, der er formand for bymiljørådet og museumsinspektør i Københavns Bymuseum.

"En stor del af de huse, der nu bliver revet ned, er klart bevaringsværdige, og det er synd, at man vil rive dem ned. Argumentet om at man vil bevare voldene hænger ikke sammen, idet meget af voldanlægget uden for Christiania er i langt dårligere stand end voldene på Christiania," siger Inger Wiene, der mener, at politikerne modsiger sig selv, når de siger, det sker af hensyn til de historiske volde.

Men at husene skulle være bevaringsværdige giver Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti ikke meget for.

Husene er nemlig blevet vurderet af de ansvarlige myndigheder, og at der skulle rives huse var klart fra begyndelsen.

"Det er et led i den plan, der sikrer, at lovgivningen bliver overholdt, og der duer det ikke, at der bliver bygget ulovligt. Christianitterne må indstille sig på, at de må følge den lovgivning, resten af landet følger, de må indordne sig i det omkringliggende samfund," siger Peter Skaarup og understreger, at det også er en principiel sag.

Og at nedrivningerne er en del af planen for Christiania er det afgørende argument, mener Morten Helveg Petersen fra de radikale.

"Det er simpelthen et led i den samlede pakke, at fortidsminderne skal føres tilbage til deres oprindelige status. Der er da også sket en grundig vurdering af de enkelte huse. Men det er da en svær problemstilling, der fører tilbage til den oprindelige diskussion om, hvad der skal ske med Christiania. Hvis jeg selv var christianit, ville jeg være glad for, at der også er sådan nogle som os med til at bestemme, for der kommer til at blive truffet enormt mange afgørende beslutninger det kommende år," siger han henvendt til regeringen og Dansk Folkeparti.

Men det, der allerede nu er sket med Christiania er en skandale, mener Villy Søvndal fra SF, som gik ud af forhandlingerne, fordi partiet ikke ville acceptere, at husene skulle rives ned.

"Det er fuldstændig uhørt. I forhold til al dansk lov og ret har de mennesker haft lovligt papir på, at de kunne bo i de huse. Efter min mening er det her ren magtdemonstration fra regeringens side. For os var det helt afgørende, at christianitterne kunne blive ved med at bo i deres hjem," siger partiformanden.

For Christianias advokat Knud Foldschack ligger der dog også et andet argument bag bevaringen af husene.

"Hver gang man skal bygge alternativt i Danmark, kigger man på Christiania, og mange af de miljøvenlige huse er dem, der ligger på volden, og derfor er de meget bevaringsværdige. Nu vil man lave et levende museum om til en mølædt græsmark - ligesom ude på Kastellet. Det er jo fuldstændig vanvittigt," siger Knud Foldschack.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu