Læsetid: 2 min.

Volden eskalerer over hele verden

Fortsatte protester i Mellemøsten, Asien og Afrika over Muhammed-tegningerne krævede i går flere dødsofre. Norsk Nato-lejr angrebet i Afghanistan på en af de mest voldelige dage, siden konflikten brød ud
8. februar 2006

Fire mennesker blev i går dræbt og mindst 20 såret, da en folkemængde bevæbnet med håndvåben og sten stormede en norsk Nato-lejr i byen Maimana i det nordvestlige Afghanistan. Nato sendte i går britiske forstærkninger til området for at hjælpe de hovedsageligt norske soldater.

Det var første gang, at Nato-styrkerne, der er i Afghanistan på et FN-mandat, er blevet angrebet af en større folkemængde på en militærbase.

Det stod i går aftes ikke klart, hvordan de fire omkom. Provinsguvernøren, Sayed Ahmad Sayed, fortalte til nyhedsbureauet AFP, at afghansk politi havde besvaret skud fra folkemængden og dræbt fire demonstranter - den udlægning blev gengivet af flere nyhedsbureauer. Men en afghansk politibetjent, Muhammad Naim, afviste over for BBC, at politiet havde skudt mod demonstranterne. Ifølge en Nato-talsmand forsvarede de norske styrker sig med gummikugler, tåregas og varselsskud i luften.

Norge er ubøjelig

Seks norske soldater blev såret under angrebet, der begyndte tidligt i går morges. Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, sagde, at Norge ikke vil trække sin styrke ud af Afghanistan:

"Vores styrker er trænet netop til denne type situation, og de er udstationeret for at skabe ro og stabilitet i forbindelse med genopbygningen af landet. Det er derfor helt uaktuelt at bøje af for disse angreb ved at trække sig ud af Afghanistan," sagde Stoltenberg ifølge NRK.

Den danske forsvarsminister, Søren Gade, besluttede i går at trække seks danske militærobservatører tilbage fra deres arbejde i den afghanske Samangan-provins.

"Nu handler det om at give dem bedst mulige arbejdsbetingelser samtidig med, at vi sikrer dem bedst muligt i denne situation. Det eskalerer jo time for time. Vi har demonstrationer i Afghanistan på mellem 10. og 20.000 mennesker visse steder," sagde Søren Gade til DR.

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderede samtidig, at der nu er en øget trussel mod danske soldater i Irak og Afghanistan. Truslen for angreb og terror i hele Irak er 'meget høj', skrev FE i en trusselsvurdering i går. Hærens Operative Kommando oplyste dog, at "aktuelt er der relativt roligt omkring Basra, hvor hovedparten af Danmarks ca. 530 soldater i Irak befinder sig".

Ambassade lukket

Først i løbet af aftenen havde politiet situationen under kontrol i Maimana, som blot var et af flere steder i Afghanistan, hvor vreden i går blussede op. I hovedstaden Kabul blev den danske ambassade stenet, og der var demonstrationer i såvel Jalalabad som Herat.

Den danske ambassade i Indonesien er blevet midlertidigt lukket af frygt for optøjer og de danskere, der befinder sig i landet, opfordres nu til at rejse ud. Der var i går demonstrationer i både hovedstaden Jakarta og Aceh-provinsen.

På Vestbredden demonstrerede flere hundrede mennesker foran Fødselskirken i Betlehem, hvor de skød op i luften og brændte danske og amerikanske flag af. Også i Bangladesh blev Dannebrog brændt af, mens tusinder af demonstranter råbte "hæng tegnerne" og "boykot danske varer" under en demonstration udenfor en moské i hovedstaden Dhaka.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her