Læsetid: 1 min.

Efter voldens århundrede: Verden er blevet et fredeligere sted

Med terror og Irak-krig oplever mange verden som meget utryg. Faktum er, at antallet af borger-krige, internationale krige og regionale kon-flikter er faldet stærkt
19. oktober 2005

Verden er på vej ud af den mest ekstremt voldelige periode i menneskehedens hi-storie. Siden 1990 er antallet af væbnede konflikter faldet med 40 procent. Antallet af særligt dødbringende krige er faldet med hele 80 procent. Og i 2001 var antallet af internationale kriser kun en fjerdedel af antallet i 1981. Stik imod manges umiddelbare fornemmelse er verden blevet et fredeligere sted.

Det fremgår af en netop offentliggjort undersøgelse, Human Security Report, udarbejdet af Liu Institute on Global Affairs på University of British Columbia og støttet af Canada, Sverige, Norge, Schweiz og Storbritannien.

Den omfattende rapport - som har været tre år undervejs - kortlægger det seneste årtis krige, konflikter og kriser i lyset af det 20. århundrede, der endte som det blodigste i verdenshistorien.

Perioden 1900-2000 krævede med 110 millioner krigs- og konfliktofre tre gange så mange dødsfald som hele perioden 1500-1900. De to verdenskrige, den russiske og kinesiske revolution, Korea- og Vietnam-krigene samt utallige borgerkrige i bl.a. Afrika resulterede i 'Ekstremernes århundrede', som den britiske historiker Eric Hobsbawm navngav det 20. århundrede.

"Gennem det seneste dusin år har det globale sikkerhedsklima ændret sig på dramatisk, positiv, men stort set ubemærket vis," hedder det i Human Security Report.

Den positive udvikling skyldes afslutningen af især de afrikanske koloniers befrielseskrige i 1980'erne, afslutningen af Den Kolde Krig omkring 1990 samt en forstærket indsats i bl.a. FN-regi for at bremse konflikt og krig.

"Der er absolut ingen tvivl om, at FN har været en afgørende, omend ikke fejlfri, aktør i processen med at bringe tallene ned," siger professor Andrew Mack, leder af forskerholdet bag rapporten.

Den understreger, at verden fortsat er langt fra fred. Der kæmpes i dag i 60 krige verden over og den internationale terrorisme er taget til.

"Risikoen for at nye krige bryder ud - eller gamle genoptages - er meget reel i fraværet af en vedvarende og styrket forpligtelse til konfliktforebyggelse og fredsskabelse efter konflikt," advarer rapporten om.

Artikel side 8-9

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her