Læsetid: 2 min.

Voldspoesi

Balletagtige skuddueller filmet i slow motion - det er John Woo, når han er bedst
29. september 2006

Da Hong Kong-instruktøren John Wood for 13 år siden flyttede til Hollywood for at gøre karriere, gik der et eller andet tabt. Som så mange andre instruktører fra Europa og Asien mistede han til en vis grad det unikke touch, der gjorde hans tidligere film lavet i hjemlandet så fantastiske. Woos amerikanske film - Mission: Impossible 2 (2000), Broken Arrow (1996), Windtalkers (2002), Paycheck (2003) - er stadig flotte at skue, men ud over Face/Off (1997) kan ingen af dem leve op til de genredefinerende, hyper-voldelige actionfilm og thrillers, han skabte sig et navn på i 80'erne og 90'erne.

Det kan man selv forvisse sig om ved at investere i to nye dvd-bokse med i alt syv af Woos film, fra A Better Tomorrow I+II ( 1986+87) over Once a Thief (1991), Hard-Boiled (1992), Bullet in the Head (1990) og hoved-værket, The Killer (1989), der rummer alle de elementer, der gør Woos film så interessante og visuelt ny-skabende.

Et skævt smil

Inspireret af især Jean-Pierre Melvilles stemningsfulde gangsterfilm fra 60'erne - faktisk er filmen en slags opdatering af Samuraien (1967) - fortæller The Killer om to meget forskellige mænd, en lejemorder (Chow Yun-Fat) på vej på pension og politimanden (Danny Lee) lige i hælene på ham, der må arbejde sammen for at overleve.

Filmen er, som de fleste af John Woos film, fuld af flot koreograferede skuddueller, der om noget retfærdiggør udtrykket 'voldsballet' og er filmet i slow motion, et af Woos trademarks, hvilket giver dem nogle for genren sjældne lyriske kvaliteter.

Woo er drivende sentimental - hans karakterer er trods anløben moral ædle riddere af hjerte - og slipper afsted med det, fordi hans visuelle udtryk er så stærkt, og fordi Chow Yun-Fat er en fantastisk skuespiller - John Woos helt egen Robert De Niro - som med sit sympatiske og samtidig supercool væsen afmonterer det værste med et skævt smil og et glimt i øjet.

Ekstramateriale er der ikke noget af, blot en booklet, der fortæller lidt, meget lidt, om Woo og hans værk.

nJohn Woo Collector's Edition 1+2. Instruktion: John Woo. Region 2. Scanbox

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu