Læsetid: 4 min.

Den voldtagne frue

7. januar 1998

I DAG ER dagen, hvor en hel masse dårlige brandere
sandsynligvis vil blive fyret af om den hoved- og sikkert også forældreløse havfrue både i aviserne og kvind og kvind imellem. Information udgør ingen undtagelse og er med på de værste. Hvordan sagen vil blive opklaret, må blive politiets egen pine (fik De den?), men vi kan måske være det til nytte med et par teorier.
Der kan være tale om et større komplot, end den enkeltstående handling umiddelbart lader ane, evt. en seriemorders værk. I går kunne Jyllands-Posten således meddele, at ukendte gerningsmænd allerede natten mellem fredag den 12. og lørdag den 13. december fjernede hovedet fra en galionsfigur på marinestation Holmen. Figuren har tidligere prydet korvetten Valkyrien. Holmen er placeret direkte over for Langelinie, hvor havfruen sidder...
Der kan endog være tale om et internationalt komplot med tråde langt ind i gensplejsningen. I det amerikanske samfund er der meget, der hverken er hoved eller hale på, og netop nu har redaktionen modtaget meddelelse om, at forskere i USA har skabt en gensplejset haletudse uden hale og hoved. Det er ikke engang en and. Bortset fra at det for disse individer fremover bliver vanskeligt at fastholde betegnelsen haletudse, rummer meddelelsen de uhyggeligste perspektiver.
Forskerne håber at kunne udvikle disse levende torsoer derhen, at man kan bruge deres organer til donation på mennesker. Ser De klart forbindelsen til havfruens og Valkyriens afskårne hoveder? Det gør vi heller ikke, men det må være noget med verdensherredømmet.

POLITIET efterlyste i går to rulleskøjteløbere, som var blevet set ved åstedet meget tidligt om morgenen, og selvfølgelig kan det osse være sådanne varylere, der har gjort det for sjov, men det kan lige så godt være to fulde personer, der gik forbi sent om aftenen, hvis vi må sige vor ærlige mening. Endelig foreligger den mulighed, at personerne både var skidefulde og på rulleskøjter.
Derimod vil vi anbefale politiet ikke at sætte lid til Jørgen Nash's forklaring om, at han har et plausibelt alibi. Han har et motiv, nemlig at hans nye erindringsbog, hvori han tilstår det forrige havfruemord, ikke er kommet på bestsellerlisten. Rulleskøjteløberne kan sagtens være et par af hans håndgangne folk, hyret til at sætte gang i pr-møllen. Hvad gør man ikke for at sælge sin bog?
Forresten kan man bestemt heller ikke sætte lid til hans tilståelse, som kan være det pure opspind bare for at holde bolden i luften. Men i går middags rykkede Fremskridtspartiet med en pressemeddelelse, der dels opfordrede politiet til at bruge "alle de nødvendig ressourcer" på en hurtig opklaring af den nye sag, dels beklagede, at Nash "straffrit har kunnet fortælle, at det var ham, der i 1964 skar halsen over på havfruen".
Er der nogen, der tror på Jørgen Nash, så er det Benhkebiderne i Fremskridtspartiet. De er så kloge, at de ikke kan undvære hovedet.
Nuvel, hovedet kan også være nappet af nogen, der lige stod og manglede et havfruehoved.

KRONPRINSEN - Pingo blandt venner - må abso lut være en af de hovedmistænkte. Han har længe jagtet en kvinde, der var noget ud over det sædvanlige, og en almindelig dødelig er ikke god nok til ham (hans mor). Han bor tilmed lige ved åstedet.
Prinsen kan have fået ideen fra H. C. Andersen, der i dét eventyr, som har dannet forlæg for skulpturen, netop beskriver, hvorledes havfruen så gerne vil have sig en rigtig prins. På en eller anden måde lykkes det hende at få ben at gå på, komme op på land og lede, men til gengæld må hun aflevere sin tunge, således at hun bliver stum. I eventyret får hun imidlertid ikke sin prins, men virkeligheden er jo ikke noget eventyr.
Altså: Inspireret af H. C. Andersens eventyr har kronprinsen iført sig sin våddragt. Han er jo uddannet frømand (ekstra bestyrket mistanke), og man ser for sig, hvordan han i nattens mulm og mørke har forladt sit palæ på Amalienborg, trasket på sine store frøfødder ned til Kvæsthusgraven, ladet sig glide ned i vandet for lidt efter at dukke op og tage havfruen bagfra.
Man må forestille sig, at hun er blevet glad - alle kvinder ønsker sig en dæmonisk havmand - hvorefter hun har villet kysse frøen. Hun har rakt ham sin tunge til kys, og når man rækker en frø en tunge, tager den hele hovedet. Voila!

DIREKTØREN for Wonderfull Copenhagen, Lars Bernhard Jørgensen, mener, at havfruen skal have nyt hovede, og at hun fortsat skal være let tilgængelig, da hun "afspejler det eventyr, som Danmark er".
Men her er han på kollisionskurs med Fremskridtspartiet, der mener, at kulturministeren omvendt bør se på sikringen af vore kulturelle klenodier. Jørgensen mener dog, at hærværket giver Danmark rids i lakken, som afslører "en vis utryghed i det danske samfund". En pendant til det uopklarede mord på den tidligere svensk statsminister, som menes at have været traumatiserende for hele den svenske nation og afsløret folkehjemmets begrænsninger?
Her er et forslag: Hvorfor ikke helt fjerne den voldtagne havfrue fra den sten, hun i så mange år har levet så mutters alene på?
Som kunstværk betragtet er hun hverken fugl eller fisk. Billedhuggeren Edvard Eriksen, der fremstillede skulpturen i 1913 mente ikke selv, skriver Ritzau, at hun var et betydeligt værk. Han var langt mere tilfreds med sine monumentale værker i overstørrelse til sarkofagerne for Chr. IX og dronning Louise i Roskilde Domkirke.
Skænk resten af havfruen til prinsen, så vi slipper for at få den skrækkelige Maria Montell. Opstil i stedet statuer i overstørrelse af Chr. IX og dronning Louise ude i vandet ved Langelinie. De vil så kunne holde hinanden ved selskab ligesom to fugle i et bur, og der vil være noget stort for japanerne at rejse her over for. Jamen, hvorfor ikke? Vi har kun de hoveder, vi selv mangler. Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her