Læsetid: 1 min.

Von Trier trues på filmstøtten

Efter at have kaldt USA's præsident George W. Bush for et 'røvhul' kræver Dansk Folkeparti debat og konsekvenser for Lars von Triers støttepenge
23. maj 2005

Udtalelser, som stempler den amerikanske præsident George W. Bush som et "røvhul" kan nu koste den anerkendte filminstruktør Lars von Trier et milliontilskud fra staten.

Dansk Folkeparti, der er ét af partierne bag regeringens filmforlig, kræver, at von Triers omstridte udtalelser får konsekvenser:

"Jeg mener, det bør have konsekvenser. Lars von Trier er jo ikke alene ambassadør for sit produkt, men også for sit land. Og jeg vil ikke stå til regnskab for sådan en idiotisk flab ude i verden efter sådan en sjuftet optræden," siger kulturordfører Louise Frevert, Dansk Folkeparti.

Hvad mener Muhammed?

Hun lægger op til en bred debat om den milliard kroner, som skatteborgerne giver i filmstøtte over de fire år, et filmforlig dækker.

"Vi ved godt, hvad kultureliten mener, for de er venstreorienterede allesammen, men hvad mener fru Jensen, Karl og Muhammed? Mener de, at det er relvant at give penge til den pågældende film," spørger Louise Frevert.

For statens kulturtilskud, herunder filmstøtten, har det såkaldte armslængde-princip hidtil været gældende. Så staten ikke direkte selv uddelte økonomiske tilskud til kunstnerne.

Men måske står det princip for fald - borgerne skal give deres mening til kende, opfordrer Dansk Folkeparti. Det nuværende filmforlig udløber næste år, og nye metoder til at uddele pengene på kan komme i spil:

"Det er immervæk mange penge, vi giver. Det er meget relevant at se på, hvem der skal have penge. Kan man bare få blanco-check til at opføre sig på den måde," siger Louise Frevert.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu