Læsetid: 2 min.

Von Triers uforlignelige fiasko

Med 'Direktøren for det hele' har Lars von Trier lavet en film, som denne anmelder bestemt betragter som et makværk, men samtidig føler en sær ømhed for
15. december 2006

Så fik man som filmanmelder den oplevelse med; at aflevere en bundkarakter (se stjerneboksen) helt varm om hjertet. Modtageren er Lars von Triers Direktøren for det hele, et projekt, instruktøren selv kalder en komediefilm.

Hvis filmen virkelig har ambitioner om at blive accepteret eller ligefrem elsket som sådan, må vi vel tage det for gode varer. Jeg synes dog, at den fra start lider af et næsten demonstrativt underskud af fremdrift, nerve, vittig dialog og underholdningsværdi generelt. På den anden side synes jeg, at det på en bizar facon er til dens fordel, at den er så gennemført uindbydende, at den ligner og lyder som noget, der er lavet for sin egen og ikke publikums skyld.

En prøvelse

Sagt uden skyggen af sarkasme fandt jeg filmen så stillestående, at jeg - i hvert fald indtil langt over midtvejs henne, thi de sidste 20 minutters tid er en prøvelse - følte noget, som i mistænkelig grad mindede om sjælefred sænke sig over mig. Min salige tilstand blev dog enkelte gange afløst af vantro skraldlatter, som da hovedrolleindehaver Jens Albinus affyrede så skamløst studentikos en replik som "Jeg er baghylerens mand fra vugge til grav. Men det er bedre at være bæskubber end tørvetriller."

Tilsigtet eller ej

Men det mest morsomme indslag var, tilsigtet eller ej, for mig at se vilkårlighedsprincippet Automavision og von Triers højst aparte klippeteknik, i hvert fald hvis man vælger at betragte disse greb som en muteret og mareridtsagtig udgave af dogme-regelsættet. En visuel vits, som klinger af længe inden rulleteksterne, men at den er så (bevidst?) fejlkalkuleret, er lidt sjovt i sig selv.

Egentlig føler jeg, at det allermest fair ville være, at give Direktøren for det hele bundkarakter seks dage om ugen og topkarakter den syvende. Trier er atter gået sine helt egne veje, og på en sær og sært charmerende facon viser han denne gang formatet med omvendt fortegn. Og den enestående og fuldtonede fiasko er da langt at foretrække for den moderat vellykkede metervare.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu